نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
همچنین در قسمت دیگری از صحبت های ایشان در خصوص خلاء های اقتصادی امروز کشور بیان شده است که:"«بیکاری بهخصوص بیکاری جوانان تحصیلکرده» و «مشکلات معیشتی مردم بهویژه طبقات ضعیف» دو مشکل اصلی در عرصه اقتصادی است و مردم از لحاظ معیشت دچار مشکل هستند و مشکلات معیشتی تبعات اجتماعی و فرهنگی را در پی دارد و دشمن نیز برروی همین مسائل متمرکز میشود."
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مدیریت پژوهش های خبری معاونت سیاسی تلاش دارد اقدامات مسئولان رادر خصوص فرمایشات مقام معظم رهبری، در خصوص تولید و اشتغال -در سال 1396 – را رصد کرده و در قالب گزارش های هفتگی به اطلاع مخاطبان خود برساند.
مهم ترین محورهای مهم و برجسته مورد بررسی در02/02/ 96 الی 06/ 02/ 96 عبارتند از:
در رصد هفته مورد بررسی، از نکات ده گانه تعیین شده از سوی مقام معظم رهبری به موارد ذیل پرداخته شده است:
"دخالت دادن مردم در کار تولید" ، "گسترش صادرات و طرف های صادراتی " ، "تامین امنیت سرمایه گذاری " ، "جلوگیری از واردات کالاهایی که یا در داخل تولید میشوند یا قابل تولید کردن است." ، " مبارزه با باندهای قاچاق" ، " اشتغال " .
و مهم ترین محورهای رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
*4/ 3 میلیارد دلار سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی اتفاق افتاده است این درحالی است که تصمیم داریم در سال جدید ظرفیت اسمی تولید صنعت پتروشیمی را به ۷۲ میلیون تن در سال ارتقاء دهیم.
*امسال با تخصیص کامل تسهیلات ۱۵۰۰ میلیارد تومانی پنجمین خط اعتباری، حدود ۱۵ تا ۲۰درصد سطوح مکانیزه تولیدات مختلف کشاورزی افزایش یابد.
*برای صادرکننده واقعی که بیش از ۶۰ درصد از کالاهای پروژه خود را از کالاهای داخلی تأمین کند، هیچ محدودیتی برای تأمین اعتبار وجود ندارد.
*میزان صادرات گندله شرکت های گل گهر، چادرملودر ماه فروردین با ۳۷ درصد رشد به یک میلیون و ۷۵ هزار و ۱۶۸ تن رسید.
*اکنون حدود یک سوم از نفت صادراتی ایران یعنی بیش از ٧٠٠ هزار بشکه در روز به مقصد شرکتهای اروپایی صادر میشود.
*چنانچه نرخ ارز دچار نوساناتی شود، برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت این است که از طریق صندوق ضمانت توسعه صادرات به سرمایهگذاران و صادرکنندگان کمک شود تا اینگونه نرخ ریسک صادرات برای آنها کاهش یابد.
*گمرک با ساماندهی واردات، تولید پوشاک داخلی را تقویت کرد . اقدام های گمرک این اطمینان را به تولیدکنندگان داده تا سرمایه گذاری خود را عملی کنند.
*با تجهیز ایستگاه بازرسی شهید میرزایی نیروی انتظامی بندر عباس به امکانات جدید مبارزه با قاچاق کالا، عملا امکان نظارت بر کلیه کانتینرهای خروجی از استان هرمزگان فراهم شد.
*حمایتهای مالیاتی و گمرکی از تعاونیهای مرزنشینان برای جلوگیری از قاچاق بویژه قاچاق سوخت .
*شرکت مخابرات ایران ایجاد اشتغال را به عنوان یکی از اهداف جدی خود دنبال می کند. این شرکت پارسال 100 هزار شغل پایدار در کشور ایجاد کرده است.
*دو هزار و ۳۷۰ واحد تولیدی مستقر در شهرک های صنعتی توانسته اند تسهیلات دریافت کنند .
*طرح سیستم اختلاط نفت خام امسال در ترمینال نفتی خارک نهایی میشود که تحقق این مهم توان رقابتی صادرات نفت خام کشور را افزایش می دهد.
*ایران در سه ماهه نخست سال 2017 برای اولین بار در جایگاه دوم بزرگترین صادرکنندگان نفت به کره جنوبی قرار گرفت.
*5/ 3 میلیارد یورو سرمایه گذاری خارجی در اصفهان پس از برجام به علت ایجاد تحول در روابط بین المللی جمهوری اسلامی ایران و خنثی سازی پروژه ایران هراسی بویژه پس از برجام
* بهره برداری از 2 هزار و 411 واحد صنعتی با اشتغالزایی بیش از 38 هزار نفر در شهرک های صنعتی .
ضمیمه: