نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
همچنین در قسمت دیگری از صحبت های ایشان در خصوص خلاء های اقتصادی امروز کشور بیان شده است که:"«بیکاری بهخصوص بیکاری جوانان تحصیلکرده» و «مشکلات معیشتی مردم بهویژه طبقات ضعیف» دو مشکل اصلی در عرصه اقتصادی است و مردم از لحاظ معیشت دچار مشکل هستند و مشکلات معیشتی تبعات اجتماعی و فرهنگی را در پی دارد و دشمن نیز برروی همین مسائل متمرکز میشود."
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مدیریت پژوهش های خبری معاونت سیاسی تلاش دارد اقدامات مسئولان رادر خصوص فرمایشات مقام معظم رهبری، در خصوص تولید و اشتغال -در سال 1396 – را رصد کرده و در قالب گزارش های هفتگی به اطلاع مخاطبان خود برساند.
مهمترین محورهای مهم و برجسته مورد بررسی در26/ 01/ 96 الی 30 /01/ 96 عبارتند از:
در رصد هفته مورد بررسی، از نکات ده گانه تعیین شده از سوی مقام معظم رهبری به موارد ذیل پرداخته شده است:
"دخالت دادن مردم در کار تولید" ، "گسترش صادرات و طرف های صادراتی " ، "تامین امنیت سرمایه گذاری " ، "ثبات سیاست ها و قوانین و حذف قوانین دست و پاگیر" ، " مبارزه با باندهای قاچاق" ، " اشتغال " .
و مهم ترین محورهای رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
*برای موفقیت در زمینه تولید و اشتغال، مردم نیز باید برای خرید این کالاها رغبت لازم را داشته باشند.از این رو بانک مرکزی تلاش کرد با صدور کارت های خرید کالای ایرانی برای اقشار خاص، رغبت مردم را به این نوع کالاها بیشتر کند.
*با دادن سفارش ساخت دستگاههای ایکسری به وزارت دفاع و سازمان انرژی اتمی کشورمان توانسته ایم در جهت حمایت از این نوع تکنولوژی و تقویت تولید داخل گام برداریم.
*حسابرسی برندهای معروف ، اجرای شماره بارکد و شناسه کالا از جمله برنامههای گمرک برای حمایت از تولیدکنندگان پوشاک است.
*در مجموع ۷۱ میلیارد دلار در بخش خشکی و دریا در پارس جنوبی سرمایهگذاری شده که ۱۹ میلیارد دلار آن از منابع داخلی تامین شده است.
*لازمه تولید و اشتغال در عرصه معادن ایران، سرمایه گذاری بخش خصوصی و خارجی است .
*هر جامعهای که میخواهد تولید پایدار و بهرهور داشته باشد، قبل از هر چیز به آرامش و امنیت نیاز دارد ؛ بنابر این ایجاد ثبات و امنیت مهمترین مساله برای تولید و سرمایهگذاری است.
*به منظور شفافیت بازار سرمایه در جهت جلوگیری از تضییع احتمالی حقوق سرمایهگذاران ، راه اندازی پایگاه قوانین و مقررات بازار سرمایه ایران در مرکز پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس با تشکیل کارگروه تنقیح مقررات آغاز شد.
*در فضای کسب و کار متاسفانه هنوز قوانین شفاف نشده است و وزارت اقتصاد اعلام میکند که بیش از هزار قانون مزاحم کسب و کار در این زمینه وجود دارد؛ از این جهت نیاز است قوانین زائد حذف و قوانینی که ابهام دارند شفاف شوند.
*با نصب و راهاندازی دستگاههای ایکسری کامیونی از هر دو نوع پرسرعت و سرعت متوسط در گمرکات مهم از جمله گمرک شهیدرجایی بندرعباس سرعت اسکن کانتینرهای حامل کالا در گمرکات به نحو چشمگیری افزایش خواهد یافت.
*به منظور نظارت بیشتر بین گمرک و مناطق آزاد هماهنگی لازم به عمل آمد و دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد با گمرک تفاهم نامه استقرار تجهیزات گمرک در مبادی ورودی این مناطق را امضا کرد.
*با تجهیز گمرکات اصلی کشور به ایکس ری میزان قاچاق کالا و مواد مخدر و ورود کالاهای غیرمجاز به کشور به میزان چشمگیری کاهش یافته است.
*یکی از مشکلاتی که صنعت پوشاک با ان درگیر است واردات کالا از طریق کوله بری و ته لنجی است که باید با آن مقابله شود. نصب کد رهگیری برای تولید و واردات پوشاک الزامی شد .
*روش های سنتی برای ایجاد اشتغال کافی نیست ابزارهای جدید باید به یاری توسعه اشتغال بیایند.
*تدوین 2 هزار دستورالعمل دست و پاگیر برای ایجاد شغل؛ مانع توسعه و مشکل ساز است. در 6 ماه نخست امسال *اصلاح قوانین در جهت تقویت تولید ملی و ایجاد اشتغال پایدار از اولویت های اتاق اصناف و دلیل شکل گیری کارگروه های ویژه اصناف و مجلس است.
*مجوز ۶۰ هزار طرح صنعتی در کشور صادر شده که زمینه اشتغال جدید برای ۴۵۴ هزار نفر را فراهم میکند .
*فرهنگ کسب و کار الکترونیکی باید در ایران جا بیفتد، و بر رفع موانع کسب و کار از جلوی پای نیروی انسانی فعال در این بخش تاکید کرد و کسب و کار الکترونیک نیاز به ساماندهی جدی دارد.
*باید بستر جذب سرمایه گذار خارجی فراهم شود که ساماندهی نقل و انتقال مالی مهم ترین موضوع است. باید سرمایه گذاران خارجی بتوانند افتتاح حساب بکنند و ریسک نوسانات نرخ ارز را هم مدیریت کنند.
پژوهش خبری صدا وسیما//گروه اقتصاد