کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به عنوان مهمترین و دیرپاترین نهاد مربوط به کودکان در کشور در بسیاری از تحولات و دستاوردهای ادبیات کودک و نوجوان کشورمان نقش آن محسوس است.
نگاهی به ناشران حوزه نشر کتاب کودک در نیم قرن اخیر
- انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
3- انتشارات منادی تربیت
نگاهی به محبوب ترین نویسندگان حوزه نشر کتاب کودک در نیم قرن اخیر
نام این مرد برای نسلهای قبلتر از کودکان امروز بسیار آشنا و دوست داشتنی است. او تا پایان عمرش بیش از 30 اثر به نظم و نثر برای کودکان منتشر کرد که معروفترین آنها مجموعه هشت جلدی «قصههای خوب برای بچههای خوب» است.آذریزدی سال ۱۳۴۳ برای نگارش قصههای خوب برای بچههای خوب از سازمان جهانی یونسکو جایزه گرفت. کتابهای او از طرف شورای کتاب کودک هم کتاب برگزیده سال شدهاند. او سال ۱۳۷۹ به سبب نگارش داستانهای قرآنی و دینی، «خادم قرآن» شناخته شد. مهدی آذریزدی هجدهم تیر ۸۸ در ۸۷ سالگی در بیمارستان آتیه تهران درگذشت.
نویسندگانی که در حوزه کتاب کودک کار میکنند؛ به دو دسته حرفهای و غیر حرفه ای قابل تقسیم بندی هستند. معمولاً آثار نویسندگان حرفه ای توسط ناشرانی مثل کانون پرورش فکری و حوزه هنری به چاپ می رسد و نویسندگان غیرحرفه ای هم بدون هیچگونه تجربه و مهارتی دست به نوشتن کتاب ویژه کودکان میزنند که شاید بتوان به جرات گفت بیشتر کتابهای موجود در بازار متعلق به همین گروهاز نویسندگان است. اینگونه کتابها با توجه به غیر کارشناسی بودنشان آسیب جدی به این حوزه وارد می کنند.
در نگاهی کلی به بازار نشر کتاب کودک و نوجوان به نظرمی رسد، رونق بازار؛ کتاب های سطحی و کارتونی برای کودکان است. این گونه کتابها، امکان دست یابی کودکان به کتابهای مفید و سازنده را از آنها گرفته، و از ناشران بیشتر تاجر ساخته تا ناشر. ساده انگاری کار کتاب کودک در پدید آوردن اثر نیز، عامل دیگر نابسامانی این بازار است که به دست نویسندگان و مترجمان تازه کار، صورت می گیرد که به ظاهر، خود را علاقهمند به کار کودک معرفی میکنند. تعدادی از نویسندگان، بدون آن که به طور ریشه ای با مسایل و دنیای کودکان آشنا باشند، تنها به دلیل این که فکر میکنند قصه نویسی، ترجمه و حتی تصویرسازی و صفحه آرایی برای کودکان آسان تر است، به سمت این کار روی میآورند. پراکندگی نویسندگان؛ نامشخص بودن موضوعات مهم، بیتوجهی به مخاطب و ذائقه کودکانه او و ناتوانی در معرفی آثار برتر سبب تولید آثار «دل به خواهی» شده است؛ آثاری که به فراخور ذوق نویسنده و یا ناشر، بر پیشخوان کتابفروشی ها قرار میگیرد. بر اساس جدیدترین آمار خانه کتاب ایران در سال94 ؛64 / 33 درصد کتابهای منتشر شده برای کودکان تالیفی و 36 / 66 درصد آن ترجمه بوده است. صاحبنظران حوزه ادبیات کودک و نوجوان بر این باورند که هنوز این حوزه جایگاهی متناسب با فراز و فرودهای حیاتش، به دست نیاورده است.