آسیب شناسان اجتماعی معتقدند با این که سیگار کشیدن زنان درجامعه قابل قبول و پسندیده نیست و از نظر همگان ضد ارزش محسوب میشود؛ اما باتغییرات جدیدی که در جامعه اتفاق افتاده؛ به نظر می رسد این رفتار در جامعه و در میان خانواده ها به عنوان یک هنجار درحال پذیرفته شدن است.
پژوهش خبری صدا و سیما: این روزها و درگذر از کوچه و خیابان ها صحنه هایی را شاهد هستیم که انسان را به تاسف وا می دارد. همه چیز دیده بودیم جز پز دادن با دود سیگار. این یکی وا.... خیلی نوبره؟!
یاد سنت های گذشته ما به خیرکه زنان دراندرونی خانه ها الگویی ارزشمند برای فرزندان خود و دیگران بودند. زن ایرانی در آن روزها چون گوهری درصدف و پایبند به ارزش ها و هنجارهای جامعه بود. شکستن هنجارها آن قدر قبیح و زننده بود که کسی حتی به آن فکر هم نمی کرد چه رسد به اینکه بخواهد هنجارشکنی کند.
رفتارهای عجیب و گاهاَ مردانه؛ دختران و زنان جوان؛ و بعضاَ در خودروهای گران قیمت و پوشش های آن چنانی؛ شلوارهای آب رفته و مانتوهایی که دکمه هایش در مغازه خرازی جامانده است و کلاَ ویترین شدن مد گونه برخی زنان و دختران جامعه ما انسان را به این فکر می اندازد که انگار دردنیای دیگری سیر میکنند. انگار که همه چیز عوض شده است.
به راستی چرا چنین رفتار مشمئز کننده ای از این قشر جامعه مشاهده می شود؟ به راستی کشیدن سیگار که اثرات مخرب آن بر جسم و روح افراد ثابت شده است و کسانی که در معرض دود آن قرار می گیرند؛ مانند آن است که خود سیگار کشیده اند؛ ارزش فیگور آمدن را دارد؟ به راستی چنین افرادی هر چند اندک هم که باشند؛ چگونه الگو هایی برای خانواده و فرزندان خود خواهند بود؟
آسیب شناسان اجتماعی معتقدند با این که سیگار کشیدن زنان درجامعه قابل قبول و پسندیده نیست و از نظر همگان ضد ارزش محسوب میشود؛ اما باتغییرات جدیدی که در جامعه اتفاق افتاده؛ به نظر می رسد این رفتار در جامعه و در میان خانواده ها به عنوان یک هنجار درحال پذیرفته شدن است. شاید این وضع یک بهانه اجتماعی و تاحدی نشان دهنده مخالفت با قواعد و چارچوب های عرفی جامعه باشد.
در هر حال به نظر می رسد تماشای سیگار کشیدن زنان در فیلم های سینمایی و همچنین نشان دادن خود به عنوان فردی جذاب، اجتماعی و مستقل؛ از دلایل دیگر کشیدن سیگار در زنان است که شخصیت آنان را هدف گرفته است. هویت بخشی، جلب توجه، داشتن ژست زیبا و کسب قدرت از دیگر عوامل استعمال سیگار در زنان و جوانان است.
با اینکه کارشناسان هشدار می دهند میزان مصرف سیگار در زنان بیش از سه برابر مردان است و سیگار کشیدن در جهان به سمت زنانه شدن پیش می رود؛ اما می توان گفت: فراهم کردن بستری مناسب برای فعالیت و امکان دیده شدن جوانان در جامعه باعث جلوگیری از سرخوردگی آنها شده و از مسائل جانبی همچون استعمال دخانیات جلوگیری میکند. اما آنچه در این بین مهم تر جلوه می کند؛ برنامه ریزی مسئولان فرهنگی کشور است که به این امر توجه ویژه ای را مبذول دارند.
پژوهش خبری صدا و سیما// پژوهشگر: نرگس شامحمدی