خونهاي نادر در مواقع لزوم برنامهدار ميشوند
رئيس آزمايشگاه مرجع ايمنوهماتولوژي سازمان انتقال خون گفت: افراد با گروههاي خوني نادر تنها يک درصد جامعه را تشکيل ميدهند و بايد براي اين افراد برنامه داشته باشيم تا در مواقع لزوم خون آنها را تامين کنيم.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاري صدا و سيما، مصطفي مقدم در دومين همايش خون هاي نادر درباره آخرين وضعيت ذخيره خوني در کشور افزود: داشتن ذخيره خون نادر و منجمد، شاخصه استاندارد بالاي يک سازمان انتقال خون است که توانسته است توانمندي و نياز روز خود را تامين و براي نيازهاي آينده و ساير گروههاي خوني جامعه برنامه ريزي کند.
مقدم ادامه داد: تاکنون اطلاعات هزار ايراني با گروهاي خوني نادر در بانک اطلاعاتي سازمان انتقال خون ثبت شده است.
وي افزود: براساس آخرين گزارشها، اکنون هشت هزار واحد خون نادر از 26 کشور جهان در شبکه ذخيره خونهاي نادر بينالمللي «دبليو اچ او/ آي اس بي تي» (WHO/ISBT) به صورت منجمد موجود است.
رئيس آزمايشگاه مرجع ايمنوهماتولوژي سازمان انتقال خون گفت: براي رسيدن به اين هدف، افراد را در تعداد پنج تا 10 هزار نفري براي 10 گروه خوني بجز گروههاي خوني اصلي آزمايش ميکنيم و از ميان آنها افراد با گروه خوني نادر شناسايي و بانک اطلاعاتي تشکيل ميشود.
وي تاکيد کرد: به اين افراد يک لوح اطلاع رساني و آموزشي داده ميشود که به صورت هميشگي با ما در تماس باشند تا خون مورد نياز آنها در مواقع لزوم تامين شود.
مقدم گفت: همچنين براي اين افراد يک پلاک که اسم، مشخصات و گروه خوني خاص آنها در آن حک شده تهيه شده است و شماره تماسي از سازمان انتقال خون که بصورت شبانه روزي آماده ارائه خدمات است به آنها داده مي شود.
رئيس آزمايشگاه مرجع ايمنوهماتولوژي سازمان انتقال خون افزود: اطلاعات اين افراد در سامانه اطلاعات خونهاي نادر سازمان انتقال خون سالانه به روز ميشود.
مقدم گفت: چهار سال پيش در يکي از استانهاي شرقي ايران براي دختر يک و نيم ساله به علت مشکل در ديافراگم و داشتن عارضه قلبي، عمل جراحي پيشنهاد شد اما هيچ گروه خوني با وي سازگار نبود.
وي ادامه داد: با تلاش سازمان انتقال خون، گروه خوني نادر اين کودک تامين و جراحي با موفقيت انجام شد و اکنون اين کودک شش ساله در سلامتي بسر ميبرد و زندگي خود را مديون شناسايي و ذخيره خون نادر است.
رئيس آزمايشگاه مرجع ايمنوهماتولوژي سازمان انتقال خون گفت: با توجه به اينکه اين کودک کم سن ترين فرد در گروه خوني نادر براي جراحي بود و همچنين به علت اينکه خانمها به علت داشتن شرايط خاص مثل بارداري و زايمان در مقايسه با مردان نياز بيشتري به تزريق خون دارند، نجات اين کودک در 21 دي به عنوان روز ملي خون نادر در ايران نامگذاري شد.
جمهوري اسلامي ايران از سال 1389 به عضويت انجمن بين المللي خونهاي نادر دنيا درآمده و ايران به عنوان تنها کشور اسلامي عضو اين انجمن است که داراي برنامه خونهاي نادر است.
همچنين در قاره آسيا نيز ايران، چين و ژاپن اعضاي اين انجمن و داراي برنامه خونهاي نادر هستند.