خودکفايي در تامين خون و فرآوردههاي خوني
مديرعامل سازمان انتقال خون: ذخيره خوني کشور 2100 واحد است که شاخص آن 27 واحد به ازاي هر 1000 نفر است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاري صدا و سيما؛ دکتر علياکبر پورفتح الله در دومين همايش "خونهاي نادر" با بيان اينکه رقم 2100 واحد خون به عنوان ذخيره خوني به معني خودکفايي در زمينه تامين خون و فرآوردههاي خوني است افزود: ما بايد اين شاخص را حفظ کنيم.
وي درباره آخرين وضعيت ذخيره خوني کشور گفت: ما برنامه تهييج اهدا کنندگان خون را از برنامه سازمان انتقال خون حذف کردهايم و بايد جمعيت اهدا کنندگان بار اول را به حداقل برسانيم و سال آينده به سمت اهداي مستمر خون و رساندن شاخص آن به 90 درصد حرکت کنيم.
پورفتح الله با بيان اينکه نيازي به افزايش کميت اهداي خون در کشور نداريم، تاکيد کرد: همين ميزان اهداکننده را حفظ ميکنيم و براي افزايش آن تلاشي صورت نميگيرد.
مديرعامل سازمان انتقال خون گفت: 51 درصد اهدا کنندگان خون مستمر، 500 هزار نفر متعهد به دو بار اهدا در سال، 500 هزار نفر اهداي کننده با سابقه و 25 درصد نيز اهدا کننده بار اولي هستند.
اهدا کنندگان بار اولي خطرناکترين نوع اهدا کنندگان خون
وي افزود: مطالعات نشان ميدهد که اهدا کنندگان بار اولي خطرناکترين نوع اهدا کنندگان خون هستند.
پورفتح الله با اشاره به اينکه همه موارد HIV مثبت هم مربوط به اهدا کنندگان بار اول بوده است گفت: بيشتر موارد هپاتيت C نيز در اهداکننده بار اولي است.
مدير عامل سازمان انتقال خون، درباره برنامه اين سازمان براي سه استان کردستان، اردبيل و شيراز در خصوص تقويت اهدا کنندگان مستمر، افزود: در استان کردستان 7000 اهدا کننده بار اولي وجود دارد و زماني که براي اهدا مراجعه ميکنند، فقط آزمايش خون از آنها گرفته ميشود و هيچ خوني دريافت نميشود و بعد از چهار ماه از انجام دادن آزمايش اگر نتايج سالم بود، ميتوانند خون اهدا کنند و همه اهدا کنندگان استان کردستان تا پايان سال مستمر ميشوند.
وي ادامه داد: در استان اردبيل نيز خون دريافتي از اهدا کنندگان براي توليد داروهاي مشتق از پلاسما استفاده و گلبول قرمز براي زمان بحران ذخيره ميشود.
دکتر پورفتح الله درخصوص برنامه اين سازمان در شهر شيراز نيز گفت: اهدا کنندگان خون در اين شهر نيز ميتوانند ميان اهداي خون يا پلاسما يکي را انتخاب کنند، همچنين قرار است هر ساله تعداد اندکي از اهدا کنندگان بار اولي را با شرايط بسيار سخت بپذيريم و جمعيت اهدا کننده را محدود کنيم.
تسهيل شرايط اهداي خون براي اهدا کنندگان مستمر
مدير عامل سازمان انتقال خون همچنين از تسهيل شرايط اهدا براي اهدا کنندگان مستمر و طراحي شرايط سخت براي اهدا کنندگان بار اولي خبر داد و افزود: تنها يک گروه خوني مثل گروه خوني O بمبئي، يک مورد در هر يک تا سه ميليون نفر دارد که شايد در کشور کمتر از 100 نفر از اين گروه خوني باشند و شناسايي و ذخيره اين نوع از گروه خوني نيازمند تامين خون از افراد صاحب اين گروه خوني است.
وي با تاکيد بر اينکه ميتوانيم الگوي بسياري از کشورها در منطقه باشيم و گروههاي خوني مورد نياز را در مواقع خاص تامين کنيم گفت: باشگاه گروه خوني O در سازمان انتقال خون راه اندازي شده است و افراد صاحب گروه خوني O ميتوانند به عنوان دهندگان عمومي خون عمل کنند و در مواقع بحراني مثل تصادفات جادهاي و غيره از گروه خوني آنها استفاده کرد.
سالانه بيش از 20 هزار کشته جادهاي داريم
دکتر پورفتح الله افزود: ما سالانه بيش از 20 هزار کشته جادهاي داريم و اگر بتوانيم گروه خوني O را در جايگاههاي حادثهخيز ذخيره کنيم، ميتوان از تعداد کشتهها بکاهيم.
وي گروه خوني O منفي را نيازمند توجه ويژه دانست و افزود: گروه خوني O مثبت اگر به زنان و دختران تزريق شود در حاملگي آنها دچار مشکل ميکند، براي همين بايد برنامه ويژهاي براي افزايش ذخيره گروه خوني O منفي داشته باشيم.
مدير عامل سازمان انتقال خون دو تا سه درصد جامعه را صاحب گروه خوني O منفي اعلام کرد و گفت: بايد افرادي را که با گروه خوني O منفي شناخته ميشوند، ساماندهي کنيم و اهداي خون را به سمت آنها ببريم.
وي افزود: سال گذشته هفت برابر مصرف روزانه ذخيره خوني داشتيم و به گروههاي خوني توجهي نميکرديم اما از سال آينده بحث پايش گروههاي خوني با توجه به نوع گروهها انجام ميشود.
مديرعامل سازمان انتقال خون گفت: ايران جزو 18 کشور دارنده برنامه جهاني خون هاي نادر است.