وي گفت: نتيجه اين آمار اين است که سياستگذاران نميتوانند در اين بازار خيلي دخالت کنند، به همين علت پيشنهاد مي شود که رابطه بين پزشک و بيمار به حداقل و صفر برسد و سهم بيمه و دولت در تامين هزينه بهداشت و درمان بالا رود زيرا حوزه بهداشت و درمان حوزه پر هزينه اي است، اين حوزه به تنهايي بيشتر از حوزه هاي نفت و گاز هزينه دارد.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بيان اينکه در همه دنيا، هزينه هاي سلامت بالاست افزود: کشورهاي دنيا، 9 و نيم درصد کل درآمد ناخالص ملي را به بخش بهداشت و درمان اختصاص مي دهند.
وي با بيان اينکه در سال 2013 و 2014، 7 هزار و 300 ميليارد دلار از 77 هزار ميليارد دلار توليد ناخالصي دنيا به حوزه بهداشت و درمان اختصاص داشته است گفت: حوزه سلامت به دليل اين که مردم به طور روزمره با آن در ارتباط هستند بسيار پرهزينه است.
قائم مقام وزير بهداشت افزود: ميزان مراجعه سرپايي هر ايراني در سال 10 و دو دهم درصد است و حدود يک دهم مردم نيز سالانه در بيمارستانها و مراکز درماني بستري مي شوند.
دکتر حريرچي گفت: کشور ما در رتبه سي و دوم دنيا از نظر توليد ناخالص داخلي با محاسبه دلار معمول قرار دارد و از نظر دلار بين المللي که رايج تر است، کشور هفدهم دنيا و از نظر سرانه و قدرت خريد کشور هفتادم دنيا هستيم.
وي افزود: کشور ما به لحاظ سهم سلامت از توليد ناخالص ملي در رتبه 88 دنيا قرار دارد که در اين زمينه نسبت به ديگر کشورهاي جهان عقب تر هستيم.
سخنگوي وزارت بهداشت گفت: هيچ کشور توسعه يافته و متوسطي با هر سياست بهداشتي و درماني در دنيا وجود ندارد که در 20 سال اخير هزينه هاي بهداشتي و درماني را کاهش داده باشد، بلکه هزينه سلامت را کنترل و يا مديريت کرده اند.
قائم مقام وزير بهداشت در ادامه به تبيين اقتصاد بهداشت و درمان پرداخت و افزود: منابع از طريق فروش نفت و گاز، ماليات عمومي، دريافت حق بيمه و نيز پرداخت مستقيم از جيب مردم به دست مي آيد که اينها چهار منبع اصلي درآمد حوزه بهداشت و درمان است.
دکتر حريرچي با بيان اينکه پرداخت از جيب يعني هر پرداختي که حين دريافت خدمت مستقيم پرداخت مي شود گفت: در کل دنيا پرداخت هزينه هاي درماني مردم از جيب 18 درصد است درحاليکه در کشور ما تا سال منتهي به 92 اين هزينه به طور متوسط 55 درصد بوده است که اين هزينه ها نه وارد چرخه تخصيص و نه انباشت منابع مي شود.
وي تاکيد کرد: در کشورهايي که پرداخت از جيب بالاست وزارت بهداشت و بيمه ها ضعيف هستند و نميتوانند سياستگذاري کنند.
*کمبود پرستار يکي از علل کمبود تخت هاي آي سي يوسخنگوي وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي گفت: تعدادي تخت آي سي يو در بيمارستان هاي کشور تجهيز شده ولي به علت کمبود پرستار راه اندازي نشده است.
دکتر ايرج حريرچي در نشست خبري به کمبود بيش از صد هزار پرستار در کشور اشاره کرد و افزود: به همين علت به طور متوسط پرستاران 80 ساعت اضافه كاري اجباري مي کنند.
وي درباره اعتراض پرستاران به تربيت نيروهاي کمک بهيار گفت : هدف ما خدمت به مردم است بايد اين امر محور اصلي کارهاي ما قرار بگيرد نه دغدغه هاي صنفي، چرا که در صورتي موفق مي شويم که امنيت شغلي مان را با منافع مردم گره بزنيم.
*10 هزار نيروي کمک پرستار تربيت میشوند
قائم مقام وزير بهداشت گفت: قرار است 10 هزار نيروي کمک پرستار تربيت شوند که در رسته هاي مختلف خدمت کنند، در همه جاي دنيا براي ارائه خدمات پرستاري سطوح مختلف خدمات اوليه، سطح كارشناسي و سطح تخصصي وجود دارد، در هيچ کشوري خدمات اوليه مانند جابجا كردن بيمار را به پرستاران با داشتن تحصيلات دانشگاهي واگذار نمي کنند.
قانون بهره وری برای پرستاران از ابتداي اجرا دچار نواقص بود، برخي پرستاران مايلند اضافه کاري داشته باشند
حريرچي همچنين درباره قانون بهرهوري براي پرستاران افزود: اين قانون از ابتداي اجرا دچار نواقص بود برخي پرستاران مايلند اضافه کاري داشته باشند و در اکثر بيمارستانها داوطلب براي اضافه کاري زياد شده ولي در برخي از بيمارستانها نيز تمايلي در اين زمينه نبوده است و ما از آنها درخواست ميکنيم که فعاليت اضافه داشته باشند.
قائم مقام وزير بهداشت همچنين درباره طرح پزشک خانواده نيز گفت: تجربه کشورهاي جهان نشان ميدهد استقرار پزشک خانواده 10 تا 40 سال طول مي کشد و وزير بهداشت هم اعلام کرده است که اين مسئله براي اجرا شدن در ايران 10 تا 15 سال زمان نياز دارد.
وي افزود :براي استقرار پزشک خانواده هدفگيري نهايي انجام شده و ارائه مراقبتهاي بهداشتي، درماني اعم از ارتقاي سلامت، خدمات سرپايي، عمومي، تخصصي، فوق تخصصي، و بازتواني پيشبيني شده است و فقط بايد نظام ارجاع و سطح بندي انجام شود.
دکتر حريرچي گفت: امسال 2 هزار نفر را به صورت فعال براي مراقب سلامت در نظر گرفته ايم به اين معني که اگر بيمار به مرکز بهداشتي مراجعه نکرد خود مراقب سلامت نزد بيمار برود.
وي افزود: دو بسته خدمتي در اين طرح مدنظر است که ارائه خدمات سرپايي و کنترل بيماري هاي غير واگير از آن جمله است همانطور که 700 هزار نفر مبتلا به ديابت و فشار خون در 9 ماهه گذشته با اين روش شناسايي شدند.
*توسعه نیروی انسانی به صورت خرید خدمت
وي گفت: توسعه نيروي انساني در حال حاضر فقط به صورت خريد خدمت است چرا که دولت مجوز استخدام نميدهد ضمن اينکه روش استخدام نيز پاسخ خوبي براي اين منابع نيست.
دکتر حريرچي درباره بودجه سال آينده حوزه بهداشت و درمان گفت: تلاش داريم بودجه بهداشت و درمان از بودجه جاري خيلي تاثير نگيرد و قسمت عمده از کمک دولت و بيمهها تأمين شود.
سخنگوي وزارت بهداشت افزود: تلاش داريم نسبتي از ارزش افزوده را در حوزه بهداشت و درمان افزايش دهيم، همچنين ماليات بر کالاهاي آسيبرسان علاوه بر اينکه کاهش بار بيماريها را به همراه دارد درآمدي براي بهداشت و درمان محسوب ميشود.
دکتر حريرچي درباره نقش طب سنتي در حوزه درمان کشور نيز گفت: ايران کشوري است که در آن بار مراجعه به مطبها نسبت به کشورهاي مشابه بيشتر بوده است، بنابراين طب سنتي بايد به سمتي پيش رود که ميزان مراجعات را با اقدامات پيشگيرانه کاهش دهد.
وي همچنين درباره فعاليت هاي درماني يکي از بيمارستان هاي خصوصي که اخيرا پلمپ شده بود نيز گفت: حکم مربوط به بيمارستان پلمپ شده، ارائه شده است و برخورد قضايي لازم را دستگاههاي مربوطه انجام ميدهند.
*يک چهارم پرداخت از جيب مردم صرف هزينه دندانپزشکي ميشود
سخنگوي وزارت بهداشت گفت: 25 درصد پرداخت از جيب مردم در شهرهاي بزرگ صرف هزينههاي دندانپزشکي ميشود.
دکتر حريرچي افزود: يکي از شاخص هاي سلامت دهان و دندان، آمار دندان هاي خراب شامل دندان هاي پوسيده، پرشده و کشيده شده است که اين شاخص از بدترين آمارها در دنياست.
وي با بيان اينکه مهمترين اقدام ما در حوزه سلامت دهان و دندان پيشگيري است گفت: امسال همه دانش آموزان اول ابتدايي در روستاها و شهرها را مورد معاينه و فلورايدتراپي قرار داده ايم و قرار است تا پايان سال همه دانش آموزان تا مقطع ششم ابتدايي را تحت پوشش اين برنامه قرار دهيم.
دکتر حريرچي با بيان اينکه ارائه خدمات دندانپزشکي به افراد بي بضاعت از جمله طرح هاي وزارت بهداشت است افزود:در سال آينده تحصيلي نيز برنامه پيشگيري براي همه دانش آموزان مقاطع راهنمايي و دبيرستان اجرا خواهد شد.
وي همچنين نظارت بر مطب هاي دندانپزشکي را طبق قانون، وظيفه نظام پزشکي دانست و افزود: نظارت بر موسسات درمانگاه ها، آزمايشگاه ها و بيمارستان ها بر عهده وزارت بهداشت است.
* بودجه حوزه بهداشت و درمان از بودجه جاري و قيمت نفت تاثير نگيرد
قائم مقام وزير بهداشت درمورد بودجه سال آينده حوزه سلامت گفت: پيشنهاد جدي ما در اين زمينه اين بوده است که بودجه حوزه بهداشت و درمان از بودجه جاري و قيمت نفت تاثير نگيرد.
وي با بيان اينکه پيشنهاد بعدي ما درخصوص اعتبارات حوزه سلامت، افزايش نسبت درصد ارزش افزوده و ماليات بر کالاهاي آسيب رسان بوده است گفت: طرحي را به دولت ارائه کرده ايم که مي تواند در مدت 5 سال از اجراي افزايش ماليات سيگار، بار بيماري ها را کاهش دهد.
سخنگوي وزارت بهداشت همچنين درباره برنامه اين وزارتخانه درخصوص توسعه پزشک خانواده گفت: استقرار کامل برنامه پزشک خانواده حداقل10 سال زمان نياز دارد.
هدف گيري نهايي در برنامه توسعه پزشک خانواده ارائه خدمات بهداشتي درماني اعم از ارتقاي سلامت، خود مراقبتي و آموزش مردم يا همان پيشگيري است
دکتر حريرچي هدف گيري نهايي در اين برنامه را ارائه خدمات بهداشتي درماني اعم از ارتقاي سلامت، خود مراقبتي و آموزش مردم يا همان پيشگيري بيان کرد و افزود: ارائه خدمات سرپايي سطح يک (پزشک عمومي) خدمات تخصصي و پرستاري (سطح دو) و سطح سه را بازتواني و توانبخشي است و همه اين سطوح بايد منطبق با نظام ارجاع و سطح بندي خدمات باشد.
سخنگوي وزارت بهداشت در ادامه با بيان اينکه قبلا در نظام شبکه بهداشت از خدمات نيروهايي به نام بهورز استفاده مي شد، گفت: با الگوبرداري از اين نظام، درحال حاضر در مراکز جامع خدمات سلامت، مراقبين سلامت به همراه کارشناسان تغذيه و روانشناسي ارائه خدمت مي کنند.
وي افزود: مراقب سلامت، فردي چند پيشه است و امسال حدود 2 هزار نفر مراقب سلامت به صورت فعال در پايگاه هاي سلامت خدمت مي کنند و جمعيتي بيش از 12 هزار نفر را تحت پوشش دارند.
دکتر حريرچي گفت: در نظام مراقبت فعال، با شناسايي بيماري هاي غير واگير مثل ديابت، بيماري هاي قلبي و بيماري فشار خون نيز تحت کنترل قرار مي گيرند.
قائم مقام وزير بهداشت افزود: در اين نظام با اجراي بسته هاي مراقبت هاي پيشگيرانه و مراقبت هاي سرپايي افراد30 تا 70 سال به لحاظ بيماري هاي قلبي و فشارخون تحت کنترل قرار گرفته اند.
دکتر حريرچي در ادامه با اشاره به اين که درحال حاضر به شدت کمبود پزشک داريم افزود: هم اکنون 28 ميليون نفر از جمعيت کشور در روستاها زندگي مي کنند که 2200 پزشک با ارتقاي سطح پرداختي آنها، براي روستاها تامين کرده ايم.
وي درباره حادثه خميني شهر نيز گفت: موضوع کشيدن بخيهها يک اتفاقي بود که اصلاً شايع نيست ولي گاهي برخي حوادث رخ ميدهد و بيش از اندازه به آن توجه ميشود که رسانهها بايد در انعکاس اخبار هوشيار باشند.
دکترحريرچي افزود: هيچگاه در نظام درماني کشور به علت مسائل مالي، درمان بيمار منتفي نمي شود و اين يکي از خط قرمزهاي وزارت بهداشت است.