در ماه مبارک رمضان نقش تغذیه صحیح بسیار مهم بوده و لذا در این یادداشت نکاتی در رابطه با اصول تعذیه سالم در مواقع افطار بیان شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد، در این مطلب آموزشی و در ادامه بخش یک، نکاتی در مورد تغذیه سالم در ماه مبارک رمضان ارائه شده است. ویژگیهای یک وعده غذایی مناسب در افطار؛ توصیه میشود هنگام افطار از آغاز کردن غذا با آب سرد و نوشابه خودداری شود. مصرف مایعات زیاد به ویژه مایعات خنک با رقیق کردن اسید و آنزیمهای دستگاه گوارش سبب اختلال در هضم و جذب مواد غذایی شده و درد شکم و نفخ را به همراه دارد. بهتر است روزه را با آب گرم، شیر گرم یا چای کمرنگ به همراه خرما یا کشمش باز کرده و به تدریج از مواد غذایی سبک استفاده کرد. وعده افطاری باید دارای ویژگیهای یک صبحانه باشد. به طور مثال نان سبوسدار و پنیر با گردو یا سبزی ها، تخم مرغ آب پز، فرنی و شیر برنج انتخابهای مناسبی برای وعده افطار است. توصیه میشود از سبزی و میوه در هنگام افطار و همچنین در فاصله بین افطار تا سحر استفاده شود، چرا که منبع خوبی از آب و فیبر بوده و مانع بروز یبوست میشود. توصیه میشود مصـرف بامیـه و زولبیـا کــه دارای مقـادیر زیـادی قند و چربی، اسـید های چرب اشباع و ترانس است، بسیار محدود شود. بـه طور کلی زیاده روی در مصرف مـواد قندی و شیرین از جمله حلـوا، در وعـده افطار علاوه بر اینکه منجر به اضافه دریافـت انـرژی و چاقی مـی شـود، تضـعیف سیستم ایمنی بدن را در پی دارد. وعده غذایی شام در روزه داری ؛ وعده شام بهتر است به فاصله دو ساعت بعد از افطار مصرف شود که میتوان در این وعده غذاهایی مانند انواع سوپ و آش رقیق حاوی حبوبات، سبزیها و همچنین حلیم کم چرب مصرف کرد. غذایی که در وعده شام مصرف میشود، باید کم چرب و کم نمک باشد. در دو وعده افطاری و شام مصرف انواع سبزی ها، سالاد، سبزی خوردن و همچنین لبنیات از جمله ماست کم چرب و دوغ کم نمک باید مورد توجه قرار گیرد، زیرا مصرف این گروههای غذایی اغلب در بین روزه داران کاهش مییابد. برای تامین آب موردنیاز پس از صرف افطار و تا قبل از خواب به تدریج انواع میوه، به ویژه میوههای آبدار از جمله هندوانه، طالبی، چای کمرنگ و سایر مایعات به ویژه آب را میتوان برای جبران کم آبی بدن استفاده کرد. در وعده شام به جای استفاده از نوشیدنیهای شیرین مانند نوشابههای گازدار، آبمیوههای صنعتی و انواع شربت ها، توصیه میشود از آب آشامیدنی سالم، دوغ و عرقیات سنتی کم شیرین استفاده شود.