پخش زنده
امروز: -
محققان دانشگاه علوم پزشکی مشهد ماده کاهش دهنده التهاب و تنگی ریه جانبازان شیمیایی را کشف کردند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، محققان دانشگاه علوم پزشکی مشهد به ماده موثر و پیشگیری کننده عصاره آبی- الکلی آویشن شیرازی بر فاکتورهای بیوشیمیایی، علائم بالینی و تستهای عملکردی ریه و علائم تنفسی جانبازان شیمیایی که ۲۷-۳۰ سال پیش در معرض گاز خردل قرار گرفته بودند دست یافتند.
دانش آموخته دکتری تخصصی-پژوهشی فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در این پژوهش، بیماران در گروههای مختلف دریافت کننده دارونما، با دو دوز آویشن شیرازی و یک دوز کارواکرول بصورت سه بار در روز به مدت دو ماه تحت درمان قرار گرفتند، با این حال، همه بیماران، رژیم درمانی قبلی خود را که شامل سالبوتامول و کورتیکواستروئید استنشاقی، در برخی موارد تئوفیلین و کورتیکواستروئید خوراکی بود ادامه دادند.
دکتر محمد رضا خزدیرافزود: نتایج این مطالعه و تستهای عملکرد ریه و علانم تنفسی در جانبازان شیمیایی درمان شده با آویشن شیرازی و کارواکرول کاهش معنی دار سلولهای التهابی، میانجیهای التهابی، و عوامل اکسیدان را نشان داداز این رو درمان طولانی مدت جانبازان شیمیایی با آویشن و ماده موثر آن؛ کارواکرول، موجب کاهش التهاب و کاهش تنگی مجاری تنفسی و در نتیجه بهبود تستهای عملکرد ریه و علائم تنفسی در جانبازان شیمیایی میشود.
وی به عنوان پژوهشگر این طرح که تحت نظارت دکتر محمد حسین بسکابادی از دیگر اعضای دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد گفت: نتایج این مطالعه در چند مجله معتبر بین المللی منتشر و با توجه به نتایج آن و چند مطالعه دیگر بر بیماران تنفسی، ثبت اختراع شربت آویشن و کپسول کارواکرول انجام شده است.
این عضو دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: آویشن شیرازی (Zataria multiflora) و کارواکرول؛ ماده موثره آن، دارای کاربردهای دارویی و سنتی متعددی، از جمله اثر ضد اسپاسمی، ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است.
دکتر خزدیرافزود: گاز خردل (سولفور موستارد) از عوامل شیمیایی مهم و از دسته عوامل تاول زا در اندامهایی شامل پوست، چشم و مجاری تنفسی به شمار میرود و عوارض بلندمدت و دیررس تنفسی آن در مجروحان شیمیایی بصورت، آسم برونشکتازى، برونشیت مزمن و فیبروز ریوى گزارش شده است.
وی گفت: سازمان جهانی بهداشت در ۳۰ سال گذشته استفاده از گیاهان دارویی و ظرفیت طب سنتی و مکمل را به علت دسترسی آسانتر و عوارض کمتر و پشتوانه علمی هزارساله در کنار طب جدید در دستور کار خود قرار داده است.
ایران به علت سابقه تمدن چند هزار ساله که حدود هزارو ۴۰۰ سال آن با فرهنگ غنی اسلام در آمیخته و نیز به علت موقعیت جغرافیایی و شرایط خاص آب و هوایی، از بهترین مناطق رویش انواع گیاهان دارویی و از نظر طب سنتی و گیاه درمانی غنی است و اطبای بزرگی نظیر ابن سینا در معالجه بیماریها، به طور وسیعی از گیاهان استفاده میکردند.