تاثیر مثبت سقز در کاهش عوارض گوارشی دیابت
طبق یافتههای یک پژوهش در دانشگاه علوم پزشکی مشهد، استفاده از سقز در کاهش عوارض گوارشی دیابت، تاثیر مثبت دارد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، دانش آموخته دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به تلاش محققان دانشگاه
علوم پزشکی مشهد در تبیین گاستروپارزی دیابتی (عوارض گوارشی دیابت) از دیدگاه طب ایرانی، افزود: گاستروپارزی، اختلال تأخیر تخلیه معده در غیاب انسداد مکانیکال است و با علائمی همچون تهوع، استفراغ، سیری زودرس، نفخ و درد فوقانی شکم مشخص میشود.
وی اظهار کرد: با توجه به شیوع بالای دیابت در جامعه و ابتلای ۳۰ تا ۵۰ درصد بیماران مبتلا به گاستروپارزی و تأثیرات منفی آن بر کیفیت زندگی، ارزیابی بالینی و مراقبت از این اختلال، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
دکتر فاطمه محجوب خاطرنشان کرد: هدف از این مطالعه، تبیین گاستروپارزی دیابتی (عوارض گوارشی دیابت) بر اساس منابع طب ایرانی و طراحی کارآزمایی بالینی برای بررسی اثر سقز بر علائم بالینی این بیماران بود.
وی با اشاره به اینکه در بخش مطالعه کیفی، مطالب مرتبط با گاستروپارزی دیابتی از متون طب ایرانی و طب نوین استخراج شد و مورد تطبیق و تناظریابی قرار گرفت، تصریح کرد: در بخش کارآزمایی بالینی سه سویه کور، ۵۴ بیمار مبتلا به گاستروپارزی دیابتی به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند که به هر دو گروه توصیهها و پرهیزات غذایی متناسب با گاستروپارزی دیابتی داده شد.
این محقق ادامه داد: به یک گروه سقز و به گروه دیگر دارونما به مدت یک ماه تجویز و شدت علائم بیماران با پرسشنامه استاندارد گاستروپارزی Gastroparesis cardinal symptom index (GCSI) ارزیابی شد که علاوه بر این، آزمایشات هماتولوژی و بیوشیمی شامل هماتوکریت، پروفایل قند و چربی خون، آنزیمهای کبدی، کراتینین، نیتروژن اوره خون بررسی شد.
دکترای تخصصی طب سنتی ایرانی با بیان اینکه از منظر طب ایرانی، سوء مزاج بلغم معده یکی از علل اصلی بروز امراض معده مانند ضعف هضم، سوء هاضمه، سستی معده است که میتوان آن را با گاستروپارزی مرتبط دانست، ابراز کرد: یافتههای مطالعه حاضر بیانگر بهبود همه علائم گاستروپارزی اعم از تهوع و استفراغ، احساس پری بعد از غذا، سیری زودرس، نفخ در طول مطالعه در هر دو گروه بود.
به گفته وی، این بهبودی را میتوان به اثر رعایت توصیهها و پرهیزات غذایی در هر ۲ گروه منتسب کرد.
دکتر محجوب با بیان اینکه در گروه سقز در مقایسه با گروه دارونما، کاهش معنادار علائم گوارشی پری بعد از غذا و سیری زودرس مشاهده شد، گفت: در گروه سقز در مقایسه با ابتدای مطالعه، فشارخون سیستولیک و شاخص توده بدنی کاهش معناداری داشت.
وی تاکید کرد: علائم گاستروپارزی دیابتی با برخی از بیماریهای معده با ویژگی مشترک سوء مزاج بلغم قابل تناظر است؛ یافتههای این پژوهش نشان داد مصرف سقز به همراه رژیم غذایی مناسب، اثرات خوبی در بهبود علائم گوارشی و کنترل قند و چربی در بیماران دیابتی دارد و میتواند برای درمان گاستروپارزی دیابتی در نظر گرفته شود.