در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از اختراع کبریت تا ترور عاطف بسیسو
امروزسه شنبه هجدهم خرداد سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با ۲۷ شوال سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با هشتم ژوئن سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( هجدهم خرداد سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
تولد ابواسحاق کسائی مروزی، شاعر مشهور ایرانی
۱۱۰۱ سال پیش در چنین روزی، بیست و هفتم شوال سال ۳۴۱ هجری قمری «ابواسحاق کسائی مروزی» (Kesa-i Marvazi) شاعر معروف ایرانی متولد شد.
دوران زندگی او مقارن با اواخر عهد سامانی و اوایل دوره غزنوی در ایران بود. او در آغاز، شاعری مدیحه سرا بود، اما پس از چندی در پی دگرگونی روحی که موجب تحول فکری و عقیدتی او شد، زهد و عبادت پیشه کرد و تنها به مدح پیامبر اسلام (ص) و خاندان ایشان و وعظ پرداخت. کسائی در ابداع مضامین، بیان معانی و توصیف و تشبیه، قدرت بسیار داشت. او موعظه و حکمت را در شعر فارسی به کمال رساند و میتوان گفت زمینه ظهور شاعران بزرگی، چون ناصرخسرو را فراهم آورد. این شاعر گرانمایه ایرانی در سال ۳۹۰ هجری قمری درگذشت و دیوان شعری از خود به جای گذاشت که در عرصه ادب فارسی، بدیع و ارزشمند است.
اعدام بالبوآ، کاشف اقیانوس آرام
۵۰۴ سال پیش در چنین روزی هشتم ژوئن سال ۱۵۱۷ میلادی "واسکونونیز دو بالبوآ" (Vasco Núñez de Balboa) دریانورد اسپانیایی و کاشف اقیانوس آرام اعدام شد.
واسکونو نیز دو بالبوآ دریانورد اسپانیایى در بیست و چهارم دسامبر ۱۴۷۵ میلادی در دهستانی واقع در جنوب اسپانیا به دنیا آمد. والدین او بی بضاعت بودند و واسکونونیز، ناگزیر از سن شانزده سالگی در سلک ملازمان یکی از اشراف اسپانیایى درآمد و مدت هشت سال در خدمت او به سر برد تا اینکه به درجه سرهنگی ارتقاء یافت. وی از آن پس با هدف دست یافتن به طلا به سفر پرداخت. او در این سفرها خطرات بیشماری را به جان خرید و جنگهای بسیاری دید و بر برخی از آن نواحی، حکمرانی کرد. دو بالبوآ در ۲۹ سپتامبر ۱۵۱۳ میلادی از پاناما عبور کرد و اقیانوس کبیر را دید و مدعی مالکیت اقیانوس شد. وی پس از کسب غنائم و افتخارات به اسپانیا بازگشت، اما از آنجا که ارتباط او با پادشاه اسپانیا تیره شده بود، پیروزیهای او نادیده گرفته شد. بالبوآ سرانجام به اتهام خیانت به شاه محاکمه شد و در ۸ ژوئن ۱۵۱۷ میلادی در چهل و دو سالگی اعدام شد.
درگذشت توماس پین، نویسنده انگلیسی و خالق حقوق بشر
۲۱۲ سال پیش، در روز هشتم ژوئن سال ۱۸۰۹ میلادی «توماس پین» (Thomas Paine)، فیلسوف و نویسنده انگلیسی درگذشت.
وی در سال ۱۷۳۷ متولد شد و در ۳۷ سالگی راهی آمریکا شد. پین، نقش مهمی در مبارزات استقلال طلبانه آمریکا داشت و در کتاب معروف خود، «عقل سلیم»، مردم آمریکا را به مبارزه با نظام پادشاهی انگلیس برای ایجاد یک نظام مستقل جمهوری در آمریکا فرا خواند. وی همچنین در انقلاب فرانسه شرکت کرد. اما پس از پیروزی انقلاب فرانسه، اعتراضاتش به سیاستهای عصر ترمیدور یا وحشت، او را تا پای اعدام با گیوتین پیش برد. توماس پین با نگارش دو کتاب «حقوق بشر» و «عصر خرد» خواستار دوری از تفرقههای مذهبی و خرافات شد. این عقاید پین و عدم تبعیت وی از کلیسا باعث شد تا به بی دینی متهم شود. البته وی در آثارش، اعتقاد خود را به خدای یگانه و خوشبختی پس از مرگ، اعلام و بر عدالت و آزادی همه انسانها تاکید کرده است.
اختراع کبریت در آلمان
۱۹۱ سال پیش در چنین روزی هشتم ژوئن سال ۱۸۳۰ میلادی کبریت در آلمان اختراع شد.
کبریت ابتدایی توسط کامبرْر مخترع آلمانی ساخته شد. مهمترین تفاوت کبریت اولیه با کبریت های امروزی، کُندی احتراقِ آن بود. بعد از کامبرر چندین محقق دیگر بر روی کبریت ساخته شده توسط کامبرر کار کردند تا این که فیلیپْسْ امریکایی موفق شد کبریتی مشابه کبریتهای امروزی بسازد.
تولد سعید نفیسی، نویسنده مشهور ایرانی و خالق بابک خرمدین
۱۲۶ سال پیش در چنین روزی، هجدهم خرداد سال ۱۲۷۴ هجری شمسی استاد «سعید نفیسی»، نویسنده و مترجم معاصر ایرانی در تهران متولد شد.
او فرزند علی اکبر نفیسی معروف به ناظم الاطباء، دانشمند و مؤلف کتاب «فرهنگ نفیسی» بود. استاد سعید نفیسی پس از پایان دوره تحصیلات متوسطه، در رشتههای حقوق و علوم سیاسی تحصیلات خود را تکمیل کرد. وی در تهران، به تدریس تاریخ و ادبیات پرداخت. او از اعضای فعال فرهنگستان ایران بود و در بسیاری از موسسات فرهنگی و دانشگاههای کشورهای اروپایی و آسیایی عضویت داشت. مهارت و تسلط استاد نفیسی در رشته تاریخ و ادبیات از او شخصیتی برجسته ساخته بود. این نویسنده ایرانی در زمینههای مختلف نظیر تاریخ، شعر و لغت، مقالات و کتب متعددی را به رشته تحریر درآورده است. از میان آثار استاد نفیسی میتوان به کتابهای «تاریخ اجتماعی ایران»، «بابک خرمدین» و «احوال و اشعار رودکی» اشاره کرد. وی در سال ۱۳۴۵ هجری شمسی درگذشت.
ترور عاطف بسیسو، از مقامات امنیتی سازمان آزادیبخش فلسطین
۲۹ سال پیش، در روز هشتم ژوئن سال ۱۹۹۲ میلادی عاطف بسیسو (Atef Bseiso) یکی از مقامهای امنیتی سازمان آزادیبخش فلسطین در پاریس به دست عوامل موساد به قتل رسید.
ارتکاب این ترور توسط رژیم صهیونیستی، غیرقابل انکار بود، اما این رژیم به علت هراس از واکنش افکار عمومی، مسئولیت آن را نپذیرفت. هفت سال بعد، در ماه مارس سال ۱۹۹۹ میلادی، پلیس فرانسه اعلام کرد براساس اسناد به دست آمده، موساد، ترور عاطف بسیسو را طراحی و اجرا کرده است.