در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از اختراع بیسیم تا سخنرانی کوبنده امام خمینی(ره)
امروزپنجشنبه سیزدهم خرداد سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با ۲۲ شوال سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با سوم ژوئن سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( سیزدهم خرداد سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
نخستین تزریق خون در جهان
۳۵۴ سال پیش در چنین روزی، سوم ژوئن سال ۱۶۶۷ میلادی برای نخستین بار در تاریخ طب و جراحی، عمل تزریق خون به انسان انجام شد.
این عمل توسط یک پزشک فرانسوی به نام «ژان باپْتیست دنیس» (jean baptiste denis) انجام شد. تزریق خون به بیماران، تحولی عظیم در علم پزشکی ایجاد کرد، زیرا تا آن هنگام، بسیاری از بیماران بر اثر خونریزیهای شدید و کمبود خون، جان خود را از دست میدادند. این پزشک فرانسوی در نخستین آزمایش خود، خون یک بره را به بدن انسان تزریق کرد، اما بعدها به بیماران، خون انسان تزریق شد.
اختراع بیسیم توسط دانشمند ایتالیایی
۱۲۳ سال پیش در چنین روزی برابر با سوم ژوئن ۱۸۹۸ میلادی"گولیلْمو مارکونی" (Guglielmo Marconi) دانشمند و مخترع معروف ایتالیایی، بیسیم را اختراع کرد.
مارکونی در ۲۰ سالگی رساله ای در باب امواج برقاطیسی مبتنی بر مغناطیس به وجود آمده از جریان الکتریکی، مطالعه کرد و درصدد برآمد از این امواج، برای انتقال پیام استفاده کند. وی با استفاده از یک مدار و فرستنده، کار را آغاز کرد. در آن دستگاه، مدار به وسیله کلید، باز و بسته می شد و بر روی براده آهن که در سوی دیگر قرار داشت و جریان از آن می گذشت، اثر می گذاشت و زنگی را به صدا درمی آورد. مارکونی به جای براده آهن، از مخلوط نیکل و نقره استفاده کرد و مدار فرستنده را به یک صفحه فلزی متصل کرد. این دستگاه اولیه، طی سالهای بعد تکمیل شد تا اینکه در سال ۱۸۹۵ م، مارکونی دستگاه تلگراف بیسیم را ساخت که فرستنده و گیرنده خاصی داشت. در سال بعد، دستگاه تلگراف وی، توانایى انتشار امواج بیسیم را تا چند صد متر پیدا کرد. با تکمیل بیشتر دستگاه، عمل ارسال و گرفتن پیام با سهولت بیشتر در مسافتی دورتر انجام گرفت. در نهایت، مارکونی به وسیله دستگاه اختراعی خود، در سوم ژوئن ۱۸۹۸ م، پیامی را تا ۲۹ کیلومتری ارسال کرد. مارکونی در ۱۲ دسامبر ۱۹۰۱ م موفق شد نخستین پیام را از فراز اقیانوس اطلس، از انگلستان به کانادا بفرستد و می توان تاریخ واقعی اختراع رادیو را این روز دانست. این اختراع، جایزه نوبل را برای مارکونی در سال ۱۹۰۹ م به ارمغان آورد. این مخترع ایتالیایی در ۲۰ ژوئیه ۱۹۳۷ م در ۶۳ سالگی درگذشت.
درگذشت فرانتس کافکا، نویسنده نهیلیست و خالق مسخ
۹۷ سال پیش در چنین روزی برابر با سوم ژوئن ۱۹۲۴ میلادی "فرانتِس کافْکا" (Franz Kafka) نویسنده پوچگرا و شهیر اهل چکسلواکی درگذشت.
کافکا، در سوم ژوئیه ۱۸۸۳ م در خانواده ای یهودی در پراگ پایتخت این کشور به دنیا آمد. او پس از اتمام تحصیلات مقدماتی، از دانشگاه پراگ دکترای حقوق گرفت و پس از آنکه مدتی به کارهای حقوقی مشغول بود راهی پاریس شد. زندگی گذشته کافکا به شدت او را رنج می داد و نفرت عجیبی او را در خود فرو می برد او با کمتر کسی دوستی داشت و بدبینی خاصی به مردم یافته بود. وی آثار متعددی به نگارش درآورد و به شهرت رسید. در همه آثار کافکا، زندگی و ویژگیهای روحی او منعکس است، حتی هنگامی که قهرمان داستان، جانوران باشند. در آثار کافکا دنیایى از پوچی، تناقض، بی هدفی و سرشار از امیدهای واهی به چشم می خورد. شیوه بیان کافکا به طور برجسته از روشنی و صراحت برخوردار است و تلاش انسان را بر ضد قدرتی بی نام و نشان، اما مداوم و حاضر در همه جا، نشان می دهد، قدرتی که سرنوشت را تعیین و با هرگونه اقدام بشری مخالفت می کند. کافکا در اواخر عمر به دلیل بیماری، گوشه گیری اختیار کرد. کافکا در آخرین لحظات زندگی وصیت کرد که همه آثارش را بسوزانند تا در گمنامی بمیرد، ولی هم اکنون همه، کافکا را با آثار مهمی چون قصر، دیوار چین، گروه محکومین، مسخ و طبیب دهکده، می شناسند. فرانتس کافکا در چهل و یک سالگی بر اثر ابتلا به سل درگذشت.
درگذشت ناظم حکمت، شاعر مشهور ترک
۵۸ سال پیش، در روز سوم ژوئن سال ۱۹۶۳ میلادی «ناظم حکمت» شاعر معروف ترکیه درگذشت.
وی در سال ۱۹۰۲ متولد شد و از دوازده سالگی سرودن شعر را آغاز کرد. این شاعر ترک زبان، پس از تحصیلات متوسطه وارد ارتش شد، اما به دلیل تفکر چپ گرایانه اش، او را از ارتش اخراج کردند. ناظم حکمت برای تحصیل به مسکو، پایتخت اتحاد شوروی رفت و پس از پایان تحصیلات دانشگاهی در رشته اقتصاد سیاسی، به ترکیه بازگشت. وی در ترکیه با سرودن اشعار انقلابی و ضد فاشیستی، به انتقاد از رژیم غربگرا و مستبد آتاتورک، اولین رئیس جمهوری ترکیه پرداخت. استقبال مردم به ویژه بدنه ارتش ترکیه از اشعار حکمت، باعث هراس مقامات وقت آنکارا و زندانی کردن او شد. این شاعر مشهور ترک، پس از دوازده سال از زندان آزاد شد، اما به دلیل در خطر بودن جانش، به شوروی رفت و به دنبال سلب تابعیت ترکی وی توسط دولت وقت ترکیه، تا هنگام مرگ در سال ۱۹۶۳ در شوروی ماند. ناظم حکمت بنیانگذار سبکی جدید در شعر معاصر ترکیه است و اشعارش ساده و روان و صمیمانه است و معروفیت جهانی دارد.
سخنرانی تاریخی امام خمینی ( ره ) به مناسبت عاشورای حسینی
۵۸ سال پیش در چنین روزی، سیزدهم خرداد سال ۱۳۴۲ هجری شمسی حضرت امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، به مناسبت عاشورای حسینی، سخنانی تاریخی و کوبنده علیه رژیم استبدادی پهلوی بیان کرد.
این سخنرانی با وجود ممانعت و تهدیدهای رژیم شاه، در اجتماع عظیم مردم و روحانیون در مدرسه فیضیه قم، ایراد شد. امام خمینی (ره) در سخنرانی خود، اعمال خائنانه شاه و مزدورانش را شدیداً مورد انتقاد قرار داد و خیانتهای آنان را برای مردم مسلمان ایران فاش کرد. امام در بخشی از سخنان خود فرمود: «اینها با اساس اسلام و روحانیت مخالفند و قصد نابودی آن را دارند.ای مردم، اسلام ما و مملکت ما در خطر است ما از وضع ایران، از وضع سردمداران حکومت بسیار نگران و متاسف هستیم.»
درگذشت محمد علی کلی، اسطوره بوکس جهان
۵ سال پیش در چنین روزی، ۳ ژوئن ۲۰۱۶ میلادی محمد علی کلی، اسطوره بوکس سنگین وزن جهان درگذشت.
محمد علی کلی با نام قبلی کَسیوس مارسلوس کلی جونیور (Cassius Marcellus Clay, Jr) (متولد ۱۷ ژانویه ۱۹۴۲) یکی از مشهورترین بوکسرهای سنگین وزن جهان بود. او پس از گرویدن به اسلام در فعالیتهای سیاسی نیز نقش داشت و به همین دلیل بیش از سایر قهرمانان ورزشی در جهان مطرح شد. وی همچنین در قرن بیستم عنوان یکی از بزرگترین قهرمانان ورزشی را نیز از آن خود کرد. محمد علی قهرمان و اسطوره سنگین وزن سابق بوکس جهان در روز سوم ژوئن ۲۰۱۶ پس از ۳۲ سال تحمل بیماری پارکینسون بر اثر مشکلات تنفسی در سن ۷۴ سالگی از دنیا رفت.