از لحاظ سابقه تاریخی فردی به نام «آلکاپون» گروهی به نام آلکاپونها تشکیل داد. این گروه به زور از مردم اخاذی میکردند و در ادامه برای پنهانسازی شیوه عمل خود، رختشویخانهای تاسیس کردند که فعالیتی قانونی بود و سبب میشود پولهای نامشروع در قالبی قانونی به جریان بیفتد و در واقع پاک شود. اصطلاح پولشویی چنین شکل گرفت. هم اکنون در ایران بزرگترین افرادی که به این اعمال مجرمانه اقدام میکنند با استفاده از روشهای متفاوت همچون جعل اسناد و استفاده از افراد خاص در ساختار ثبت احوال اقدام به ایجاد هویتهای متفاوت میکنند تا اعمال خلافکارانهی خود را از دید ماموران دور نگه دارند و بتوانند آزادانه مقدار حجم انبوه مالی که از راه غیر قانونی به دست آوردهاند را موجه جلوه دهند. جرم پولشویی از جرایم جدیدی است که عمر آن حتی در کشورهای توسعهیافته هم به حدود ۲ یا ۳ دهه میرسد.
پولشویی یعنی اینکه مجرمان پولهای حاصله از ارتکاب جرایم را به گونهای وارد چرخه اقتصادی میکنند که ضمن مشروع جلوه دادن آن، طوری با پولهای عادی درآمیزد که دیگر امکان تفکیک آنها از همدیگر وجود نداشته باشد.
یک کارشناس حقوق کیفری درباره تعریف جرم پولشویی میگوید: اگر بخواهیم پولشویی را تعریف کنیم عبارت است از: «قانونی کردن درآمدهای غیرقانونی و یا مشروع کردن پولهای نامشروع و یا تطهیر پولهای حرام» و به معنای سادهتر یعنی اینکه مجرمان پولهای حاصله از ارتکاب جرایم را به گونهای وارد چرخه اقتصادی میکنند که ضمن مشروع جلوه دادن آن، طوری با پولهای عادی درآمیزد که دیگر امکان تفکیک آنها از همدیگر وجود نداشته باشد.»
علی رحمتی در ادامه بیان میکند: آنها با این روش هم منابع مالی خود را برای ارتکاب جرایم در آینده تقویت میکنند و هم اینکه امکان ردیابی آنها توسط نیروهای امنیتی از بین میرود.
جرم پولشویی چه بلایی بر سر اقتصاد میآوردوی در مورد آثار این جرم میگوید:، اما این همه چیز در مورد پولشویی نیست. ضربهای که پولشویی به چرخه اقتصاد وارد میکند، چنان مهلک است که تمام بدنه اقتصاد و جامعه را به لرزه میاندازد. ضمن آنکه فعالیتهای مجرمانه هم با شدت و قدرت بیشتری دنبال میشود. برای مثال تخریب بازارهای مالی، ورشکستگی بخش خصوصی، کاهش بهره وری در بخش واقعی اقتصاد، بی ثباتی در نرخ ارز و بهره، توزیع نابرابر درآمد، فعالیت بیشتر بخشهای زیرزمینی و از همه بدتر افزایش تورم از نتایج جرم پولشویی است.
راههای ارتکاب این جرماین کارشناس حقوق در خصوص راههای ارتکاب این جرم بیان میدارد: راههای ارتکاب این جرم متنوع است؛ برای مثال سردسته یک باند قاچاق مواد مخدر را در نظر بگیرید که با فروش مواد مخدر به ثروت کلانی دست پیدا کرده است و یا رشوه خواری حرفهای که از این راه ثروت هنگفتی به دست آورده است. رحمتی میگوید: این افراد برای استفاده از این ثروت بدون گذاشتن هیچ ردپایی به عنوان اولین قدم، اقدام به سپرده گذاری در بانکهای داخلی یا موسسات مالی میکنند، اشیای گران بها میخرندو یا اینکه موسسات عام المنفعه دروغی راه میاندازند. در قدم بعدی به وسیله حواله این وجوهات را به خارج از کشور منتقل میکنند یا مستغلات میخرند و در نهایت در کشوری که میدانند سرمایه آنان را برخواهد گرداند فعالیت اقتصادی راه میاندازند.
وی خاطرنشان میکند: معمولا قدم اول در کشوری که جرم در آن صورت یافته، انجام میپذیرد و قدم آخر مربوط به کشورهای پیشرفته است و این یعنی افزایش روزافزون فاصله طبقاتی، پولدارتر شدن مجرمان و ارتکاب راحتتر جرایم در آینده و در نهایت وارد شدن ضربهای سخت بر پیکره اقتصاد داخلی به گونهای که چهره تکیده اقتصاد هر روز تکیدهتر میشود.
پولشویی الکترونیکعصر رایانه به این پدیده نوظهور کمک کرده است به گونهای که اکنون با پدیده پولشویی الکترونیک مواجه هستیم. امروزه پرداخت با هر وسیلهای که به اینترنت وصل شود اعم از موبایل، لپتاپ یا… ممکن شده است و به آسانی میتوان در هر کجا تنها با چند کلیک به حساب خود دسترسی پیدا کرد.
یک پژوهشگر حقوق کیفری با اشاره به ناکارآمدی قوانین اظهار میدارد: یکی از مواردی که به رواج پولشویی کمک میکند، نبود قوانین یا عدم کارآمدی آنهاست و این امر بهگونهای است که در بعضی کشورها این پدیده هنوز به عنوان یک جرم اقتصادی پذیرفته نشده است. در کشور ما اولین قانونی که در این زمینه تصویب شد، قانون «مبارزه با پولشویی» مصوب سال۸۶ است. مجتبی محمدی با اشاره به ماده ۲ این قانون میگوید: براساس این ماده از قانون جرم پولشویی عبارت است از: الف) تحصیل، تملک، نگهداری یا استفاده از عواید حاصل از فعالیتهای غیرقانونی با علم به اینکه به طور مستقیم یا غیرمستقیم در نتیجه ارتکاب جرم به دست آمده باشد.
ب) تبدیل، مبادله یا انتقال عوایدی به منظور پنهان کردن منشاء غیرقانونی آن با علم به اینکه بهطور مستقیم یا غیرمستقیم ناشی از ارتکاب جرم بوده یا کمک به مرتکب به نحوی که وی مشمول آثار و تبعات قانونی ارتکاب آن جرم نشود.
جرم پولشوییج) اخفا یا پنهان یا کتمان کردن ماهیت واقعی، منشا، منبع، محل، نقلوانتقال، جابهجایی یا مالکیت عوایدی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم در نتیجه جرم تحصیل شده است: و منظور از عواید حاصله از جرم به موجب ماده ۳ همان قانون «…هرنوع مالی است که بهطور مستقیم یا غیرمستقیم از فعالیتهای مجرمانه بهدست آمده باشد». این قانون راهکارهای مناسبی را هم برای مبارزه با این پدیده سیاه معرفی میکند. محمدی درخصوص تشکیل شورای عالی مبارزه با پولشویی بیان میکند: براساس ماده ۴ این قانون، شورای عالی مبارزه با پولشویی با ریاست و مسئولیت وزیر امور اقتصادی و دارایی و عضویت وزرای بازرگانی، اطلاعات، کشور و رییس بانک مرکزی تشکیل شد که از وظایف آن میتوان به جمعآوری و کسب اخبار و اطلاعات مرتبط، تجزیه و تحلیل و طبقهبندی فنی و تخصصی آنها در مواردی که قرینهای بر تخلف وجود دارد طبق مقررات یا ارزیابی گزارشهای دریافتی و ارسال به قوه قضاییه در مواردی که به احتمال قوی صحت دارد، اشاره کرد.
اجرای کارآمد قانون مبارزه با پولشوییتصویب قوانین همان قدر ارزش دارد که اجرای آن. این کارشناس حقوق کیفری در ادامه میافزاید: قوانین زیادی در طول سال تصویب میشود، اما اینکه این قوانین تا چه حد کارا هستند تا میزان زیادی بستگی به ضمانت اجرای آنها دارد. به همین منظور کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که این قانون را اجرا نکنند حسب مورد به ۲ تا ۵ سال انفصال از خدمت مربوط محکوم میشوند یا مرتکبین جرم پولشویی علاوه بر استرداد درآمد و عواید حاصل از ارتکاب جرم به جزای نقدی به میزان یکچهارم عواید حاصل از جرم محکوم خواهند شد. محمدی در پایان در خصوص راهکار اجرایی کردن این قانون میگوید: البته شاید در این قانون نواقص مهمی وجود داشته باشد، اما مهمتر از آن این است که این پدیده نیز در ایران جرم شناخته شده و برای آن مجازات تعیین شده است. مسلما اگر همه افراد به موارد مصرحه قانونی را عمل کنند به عنوان مثال احراز هویت ارباب رجوع یا نگهداری سوابق مربوط به شناسایی ارباب رجوع، کارایی این قانون بسیار بیشتر خواهد شد.