مقدار غذا به عادت و قوت افراد بستگی دارد. مقدار غذا در شخص سالم به حدی است که بعد از تناول، احساس سنگینی معده، احساس کشیدگی در قسمت بالای شکم، نفخ، تهوع، افت یا تشدید اشتها، کاهش عملکرد ذهنی و بی خوابی نشود. همچنین اجابت مزاج نیز به درستی حدود ۱۲ ساعت باشد.
آهسته غذاخوردن، جویدن کامل لقمهها همچنین دست کشیدن از خوردن غذا پیش از سیرشدن کامل مانند همیشه از اصول مهم تغذیه صحیح در ماه مبارک رمضان است. از مصرف بیش از حد میوهها و انواع سالاد مانند هندوانه، زردآلو، کلم، کاهو و خیار پرهیز شود. همچنین خوابیدن بلافاصله پس از صرف غذا هنگام افطار و سحر مشکلات زیادی از قبیل رفلاکس، نفخ، سوء هاضمه و دیدن خوابهای پریشان درپی خواهد داشت.
بیش از حد آب ننوشید!میزان نوشیدن آب براساس میل به آب (عطش) و میزان فعالیت و محل و کار و زندگی خواهد بود. برخی از افراد با تصور نادرست و ترس از کمبود مایعات بدن، در نوشیدن آب افراط میکنند.
در مورد عرقیجات گیاهی نیز همین طور است و مصرف عرقیجاتی نظیر عرق شاهتره، بیدمشک و گلاب در حد کم توصیه میشود و بهتر است با پزشک مشورت شود.
بهترین سبک غذایی هنگام "سحری"برای خوردن سحری، به موقع از خواب بیدار شوید تا مجبور نباشید باعجله و بدون جویدن کامل لقمه، غذا بخورید. در این وعده از خوردن غذاهای پرچرب، انواع آش به خصوص آشهای حاوی رشته و حبوبات، ماهی، دوغ، زولبیا و بامیه، حلواهای شیرین و چرب، انواع سس، خامه، سوسیس، کالباس و فست فودها خودداری کنید، زیرا مصرف چربی، شیرینی و نمک موجب تشنگی بیشتر در طول روز میشود.
مصرف نان و برنج در وعده سحری مفید است البته نان نسبت به برنج ارجحیت دارد. مصرف متعادل میوه، سبزیجات و مرباها نیز توصیه میشود.
هنگام سحری بیش از حد آب و مایعات ننوشید و بلافاصله به رختخواب نروید.
عوارض حذف "سحری" بر سلامتتهدید سلامتی نوجوانان درحال رشد و تشدید بیماریهای زمینهای
کاهش قند خون، افت قدرت یادگیری، بی حوصلگی و خستگی
تجزیه ناقص چربیها طی روند متابولیسم بدن و تشکیل ترکیباتی به نام اجسام کتونی. تجمع این ترکیبات در بدن موجب بوی بد دهان، سردرد، دردهای عضلانی، احساس ناخوشی، بدحالی و بی حوصلگی میشود.
تدابیر "افطار"بهتر است خرما، انجیر، عسل، نبات، توت، شکر، شیره خرما و توت و انگور هنگام شروع افطار میل گردد. برای رفع تشنگی طی یک ساعت بعد از افطار میتوان از آب جوش، چای کمرنگ، آب میوه ها، سکنجبین، شربتها (شیره انگور و جلاب) و عرقیجات (بهار نارنج، گلاب و بیدمشک) توصیه میشود.
در مصرف کره، پنیر، شیر، دوغ، ماست، شیربرنج، فرنی، آب دوغ خیار و سبزیجات باید تعادل را رعایت کرد. مصرف بادام، پسته، فندق و گردو در حد کم نیز مفید است و در مصرف زیاد ارده، کنجد و بادام زمینی باید احتیاط به خرج داد.
شله زرد، حلیم و سوپ با ترکیب برنج، سبزی، جعفری، گشنیز، هویج و پیاز و گوشت نیز در حد متعادل توصیه میشود.
گوشت شتر، شحم گاو، دنبه، غذاهای سرخ کردنی، آش رشته، خوراک لوبیا و عدسی، قارچ و ماکارونی مصرف نشود. همچنین از درهم خوری و پرخوری نیز پرهیز گردد. نان با سبوس اضافه و افزودنیهای دیگر مانند کنجد و خشخاش همچنین زولبیا و بامیه زیاد و دیگر شیرین کنندههای مصنوعی مناسب وعده افطار نیست.
بهتر است وعده افطار و شام مختصر و یکی باشد تا فرصتی برای مصرف مایعات و میوه درنظر گرفته شود. مصرف نان و برنج البته در حد متعادل و نه همزمان همچنین گاهی ماهی، گوشت کوسفند، بوقلمون و مرغ توصیه میشود. خورشتهای کدو، بادمجان، خلال بادام، کنگر، آلو و زرشک (نرگسی) نیز مفید هستند. البته در مصرف سالاد، میوه و ماست نباید افراط کرد.