پخش زنده
امروز: -
معده ساعت های طولانی در مدت روزهداری خالی است، در هنگام افطار افراد باید حتما از غذای سبک استفاده کرده و از پرخوری اجتناب کنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما استان سمنان، روزهای ماه رمضان امسال طولانیتر و در نتیجه روزهداری کمی مشکلتر است. در این شرایط هر چه به افطار نزدیکتر میشویم، ضعف روزهدارها بیشتر میشود و ممکن است در زمان باز کردن روزه، به علت گرسنگی شدید خیلی توجه نکنند که کدام غذا بهتر است و با زیادهروی یا یک انتخاب اشتباه، دچار ناراحتیهای گوارشی شوند.
«یک نوشیدنی ولرم (نه خیلی سرد و نه خیلی گرم) همراه با یک غذای شیرین مثل خرما برای باز کردن روزه بهترین گزینه است. مصرف یک غذای شیرین از آنجا که قند خون به شدت افت کرده لازم است، ولی قند زیاد مصرف نشود؛ مثلا برای یک فرد معمولی، به طور متوسط ۱ تا ۳ عدد خرما همراه با چای گرم و کمی شیرین کفایت میکند، بعد از باز کردن روزه، فرد باید کمی غذای سبک مثل نان و پنیر و سبزی یا نان و پنیر و گردو مصرف کند؛ غذایی در حد صبحانه.
بعد از آن بهتر است تا یکی دو ساعت غذایی مصرف نشود.
پس اینکه بعضیها عادت دارند بلافاصله بعد از افطار، شام مفصلی بخورند، عادت بدی است، چون معده و دستگاه گوارش بعد از ۱۲ تا ۱۳ ساعت خالی ماندن، تحمل حجم زیادی از غذا را ندارد.
● وسواس در انتخاب غذا
متخصصان تغذیه توصیه میکنند فرد روزهدار یکی دو ساعت بعد از افطار، شام بخورد.
در این فاصله باید آب و مایعات کافی نوشید تا کمبود آب روزهای گرم تابستان جبران شود. البته خوردن چای به خاطر ادرارآور بودنش چندان مناسب نیست و بهترین نوشیدنی، آب است. و، اما درباره شام و اجزای تشکیلدهندهاش: «قسمت عمده غذایی که روزهدارها به عنوان شام مصرف میکنند باید شامل کربوهیدراتها (قندها) مثل نان و برنج و سیبزمینی و همچنین پروتئینها مثل گوشت و مرغ باشد.
درواقع، سهم اصلی دریافت پروتئین روزهداران باید در فاصله بین افطار و شام باشد (نه سحری)، چون پروتئین در فرآیند هضم شدن، آب زیادی را از بدن دفع میکند و باعث کمبود آب میشود. برای همین اگر در وعده شام استفاده شود، فرد روزهدار زمان کافی برای تامین آب موردنیازش تا سحر خواهد داشت.»
شام ماه رمضان یک سری نبایدها هم دارد؛ از جمله اینکه نباید حجیم باشد، چون در این صورت موجب سنگینی فرد میشود و همچنین موجب میشود که روزهدار برای خوردن سحری اشتها نداشته باشد.
● چرب و ترش ، قدغن !
در ماه رمضان عادتهای بدغذایی میتوانند واقعا مشکلساز شوند.
«آش رشته یکی از غذاهای سنتی این ماه است و در حد یک پیاله اشکالی ندارد، ولی اگر در خوردنش افراط شود، فرد را به سوءهاضمه دچار خواهد کرد.»
کسانی که به خوردن غذاهای پرچرب عادت دارند، بهتر است حداقل در ماه رمضان این عادتشان را کنار بگذارند، چون باعث ترشح اسید معده و ناراحتیهای گوارشی میشود. همینطور غذاهای پرکالری، خیلی ترش، خیلی شیرین و یا غذاهایی که با ادویه فراوان طبخ شدهاند برای روزهداران اصلا مناسب نیستند. یکی دیگر از عادتهای بد رایج در ماه رمضان مصرف زیاد شیرینی سنتی زولبیا و بامیه است.
«متاسفانه بعضی از روزهداران ما اصلا رعایت نمیکنند، اول یک وعده غذای چرب، پرکالری و سنگین میخورند و بعد هم مقدار زیادی زولبیا بامیه میل میکنند که هم مملو از قند است و هم چربی، آن هم اسید چرب ترانس که بسیار مضر است.»