در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از درگذشت اسحاق نیوتن تا استقلال تونس
امروز شنبه، سی ام اسفند سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۶ شعبان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیستم مارس سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (سی ام اسفند ) به شرح زیر است:
درگذشت اسحاق نیوتن، دانشمند و کاشف جاذبه زمین
۲۹۴ سال پیش در چنین روزی، بیست مارس ۱۷۲۷ میلادی "اسحاق نیوتن" (Isaac Newton) دانشمند مشهور انگلیسی درگذشت.
وی در ۲۵ دسامبر سال ۱۶۴۲ م دریکی از روستاهای انگلستان به دنیا آمد. در ۱۸ سالگی وارد دانشگاه کمبریج شد و به تحصیل ریاضیات پرداخت. او پس از چندی، قوانین اصلی مکانیک را کشف کرد و از آنها در مورد اجرام آسمانی استفاده کرد. نیوتن به پیروی از قوانین اصلی مکانیک، قانون جاذبه عمومی را نیز کشف کرد. نیوتن را به دلیل مطالعه آثار ریاضیدانان بزرگ به ویژه پایه گذاری اساس حساب جبر و آنالیز، یکی از بنیادگذاران اصول ریاضیات عالی می دانند. نیوتن پس از تحقیقاتی که درباره نور انجام داد ثابت کرد که نور خورشید یا نور سفید از ترکیب رنگ های گوناگون به وجود آمده و با یک منشور ساده، قابل تجزیه است. نتیجه این تجربه باعث ایجاد مفهوم طیف یا نوار رنگ شد و پایه طیف شناسی را به وجود آورد. نیوتن در ۲۶ سالگی به استادی ریاضی دانشگاه کمبریج رسید و پس از چندی نوع جدیدی از تلسکوپ را ساخت که به جای عدسی، در آن، آینه به کار رفته بود. آینه این تلسکوپ که بازتابنده بود می توانست نور ستارگان را از مسافت های دور بگیرد و در کانون متمرکز سازد. نیوتن در ادامه تحقیقات خود، جرم زمین و خورشید را تعیین کرد و از همین راه، به دلیل فرو رفتگی زمین در قطبها و برآمدگی آن در خط استوا پی برد. نیوتن آثار متعدد علمی نوشت، از جمله کتاب مبانی ریاضی فلسفه طبیعی که درباره حرکات اجسام صحبت می کند، حاصل سالها کار و تلاش و تحقیق اوست. نیوتن در این اثر جالب، ثابت می کند که حرکات اجسام چه در روی زمین و چه در آسمانها، از قوانین واحدی پیروی می کنند. وی علاوه بر علوم فیزیک، ریاضی و اخترشناسی، به باستان شناسی و تاریخ نیز علاقه مند بود و به مسائل مذهبی تعلق خاطر داشت. نیوتن در سال ۱۷۰۵ م به ریاست انجمن سلطنتی انگلستان رسید و در بیستم مارس ۱۷۲۷ م در ۸۴ سالگی درگذشت.
شهادت علامه ابراهیم خویی از دانشمندان بزرگ اسلام
۱۱۷ سال پیش درچنین روزی، ششم شعبان سال ۱۳۲۵ هجری قمری علامه «ابراهیم خویی» از دانشمندان بزرگ اسلام، به شهادت رسید. او پس از سالها کسب فیض از محضر اساتید برجسته ای، چون شیخ مرتضی انصاری به درجه اجتهاد نایل آمد و در علوم اسلامی، به ویژه حکمت، مهارت کافی یافت. این عالم بزرگ اسلام در راه ایجاد حکومت مشروطه و ظلم ستیزی و آزادیخواهی، تلاشهای بسیاری کرد و سرانجام در منزل خویش توسط ماموران محمد علی شاه یکی از شاهان مستبد سلسله قاجار، به شهادت رسید.
درگذشت میرزا لطفعلی نصیری شاعر ایرانی
۹۲ سال پیش در چنین روزی ششم شعبان سال ۱۳۵۰ قمری میرزا «لطفعلی نصیری» عالم، ادیب و شاعر صاحب نام معاصر ۸۲ سالگی درگذشت.
میرزا لطفعلى بن محمدکاظم تبریزى نصیرى ملقب به صَدرُالافاضل، عالم و فاضل از مشاهیر صاحب کمال قرن چهاردهم هجرى بود. در کودکى همراه پدر از شیراز به تهران رفت. در ابتدا به اصول خط و ادبیات روى آورد و سپس به فراگیرى اصول و فقه و حدیث و تفسیر و نیز منطق و ریاضیات و الهیات پرداخت. از صدر الافاضل تالیفات متعددى به جاى مانده است از قبیل: اساطیر، دستور البلاغه، کَلِم و حِکَم و قصاید گوناگون. وى در شعر به «فانى» تخلص مى کرد. وفات میرزا لطفعلى در سال ۱۳۵۰ ق در ۸۲ سالگى واقع شد و در جوار مزار شیخ صدوق ابن بابویه در رى مدفون گردید.
استقلال تونس از فرانسه
۶۵ سال پیش در چنین روزی برابر با بیستم مارس ۱۹۵۶ میلادی کشور افریقایی تونس استقلال یافت و این روز به عنوان روز ملی و استقلال این کشور نامگذاری شد.
تونس، کوچکترین کشور شمال آفریقا است و در میان کشورهای لیبی والجزایر قرار گرفته ودریای مدیترانه از شمال و شرق، آن را احاطه کرده است. وسعت این کشور، ۱۶۳/۶۱۰ کیلومتر مربع و جمعیت آن حدود ۱۰ میلیون نفر است. قریب به ۹۹% مردم آن، مسلمان اند و زبان رسمی کشور، عربی است. پایتخت این کشور، بندر تونس است که در ساحل خلیج تونس در کنار دریای مدیترانه قرار دارد. تونس تاریخ کهنی دارد و مرکز یکی از قدیمیترین تمدن های جهان به شمار می آید. این کشور که از قدیم الایام جزئی از امپراتوری وسیع اسلامی بود، در قرن شانزدهم میلادی تحتِ سیطره عثمانی درآمد، اما از نوعی خودمختاری داخلی برخوردار بود. دخالت دول اروپایى در این منطقه از قرن نوزدهم آغاز شد و در اواخر این قرن، تونس تحت الحمایه فرانسه شد. بعد از جنگ جهانی دوم، مبارزات مسلحانه مردمی علیه استعمار اوج گرفت که در ۲۰ مارس ۱۹۵۶ به استقلال تونس انجامید.