در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از تولد علی اصغر و امام محمد تقی (ع) تا انفجار در سامراء
امروز دوشنبه، چهارم اسفند سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با دهم رجب سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و دوم فوریه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( چهارم اسفند ) به شرح زیر است:
تولد علی اصغر، فرزندامام حسین (ع)
۱۳۸۲ سال پیش، در روز دهم رجب سال ۶۰ هجری قمری «عبدالله بن حسین» معروف به «علی اصغر»، کوچکترین فرزند امام حسین (ع) نوه گرامی رسول خدا (ص) متولد شد.
در زمان ولادت وی، یزید بن معاویه به تازگی قدرت را در دست گرفته بود و درپی آن بود که با تهدید و فشار، از امام حسین (ع) بیعت بگیرد. ایشان که یزید را فردی فاسد و بی صلاحیت میدانستند حاضر به بیعت با وی نشدند و به همین دلیل حدود ۱۸ روز پس از تولد فرزندشان علی اصغر، مدینه را به همراه جمعی از خاندان خود ترک کردند. نقش مهم حضرت علی اصغر در کربلا و هنگام جنگ سپاه یزید با امام حسین (ع) بود. وقتی همه یاران آن حضرت به شهادت رسیدند، ایشان فرزند شش ماهه خود را که به دلیل قطع آب توسط دشمن بسیار تشنه و بی تاب بود، بر بالای دست گرفتند و از آنها خواستند به او آب دهند، اما حَرملة بن کاهل اسدی، از سپاه یزید، با بی رحمی هرچه تمامتر تیری به گلوی حضرت علی اصغر زد و آن کودک شیرخوار در دم به شهادت رسید.
میلاد امام محمد تقی (ع)، امام نهم شیعیان
۱۲۴۷ سال پیش در چنین روزی، دهم رجب سال ۱۹۵ هجری قمری امام «محمد تقی» (ع)، از اهل بیت رسول گرامی اسلام (ص)، در شهر مدینه متولد شد.
آن حضرت بعد از شهادت پدر بزرگوارش امام رضا (ع)، عهده دار مسئولیت رهبری مسلمانان شد. امام محمد تقی (ع) از محبوبیت فوق العادهای درمیان مردم برخوردار بود. آن حضرت به واسطه بخشندگی زیادی که داشت به «جواد» به معنای بخشنده مشهور شد. خانه امام جواد (ع) پناهگاه نیازمندانی بود که از همه جا ناامید شده و به مساعدت امام جواد (ع) چشم دوخته بودند. در دوران امام جواد (ع)، حوزه نفوذ اسلام، پهنه گستردهای را شامل میشد. این موضوع، زمینه را برای انتقال و نشر آرای مختلف فراهم کرد و باب مباحثه و گفتگو را میان اندیشمندان مسلمان و غیرمسلمان گشود. در این میان امام جواد (ع) به عنوان یادگار پاک پیامبر اسلام، حضرت محمد (ص) از هر فرصت بهره میبرد تا مردم را با علوم و معارف والای اسلامی آشنا سازد و از نفوذ اندیشههای غیرالهی جلوگیری کند. با عرض تبریک به مناسبت ولادت امام محمد تقی (ع)، سخنی کوتاه از آن حضرت را نقل میکنیم که فرمود: «اعتماد به خدا، نردبانی برای تعالی است. هرکس به خداوند اعتماد کند، خداوند او را از هر بدی نجات میدهد و از هر دشمنی حفظ میکند.»
تولد آرتور شوپنهاور، فیلسوف آلمانی
۲۳۳ سال پیش، در روز بیست و دوم فوریه سال ۱۷۸۸ میلادی «آرتور شوپنهاور» (Arthur Schopenhauer) فیلسوف آلمانی متولد شد. هفده سال داشت که پدرش خودکشی کرد و با مادرش نیز روابط خوبی نداشت. این مسائل باعث شد شوپنهاور، فردی بدبین و گوشه گیر شود. او در دانشگاه، ابتدا پزشکی و سپس علوم طبیعی خواند، اما سرانجام به سراغ فلسفه رفت و در سال ۱۸۱۳ دکترای خود را در این رشته دریافت کرد. شوپنهاور معاصر دیگر فیلسوف آلمانی یعنی هگل بود، اما فلسفه اش در نقطه مقابل دیدگاه هگل قرار داشت. شوپنهاور در کتاب معروف خود «جهان همچون اراده و تصور» بر این باور است که اراده در زندگی نقش محوری دارد و برای بقای خود، پشت بهانه هایی، چون عشق، خودخواهی و دیگر امیال دنیوی پنهان میشود. او برای مقابله با ارادۀ کور، زهد، اخلاق و هنر را مؤثر میداند. شوپنهاور تا اواخر عمر گمنام بود و از این موضوع رنج میبرد، اما در پیری و پس از مرگش، دیدگاههای او مورد توجه قرار گرفت. از دیگر آثار او میتوان از «دو مسئلۀ اساسی فلسفه اخلاق»، "دربارۀ اراده در طبیعت» و «مقدمات و ملحقات» نام برد. این فیلسوف آلمانی در سال ۱۸۶۰ درگذشت.
تعیین دکتر بهشتی به عنوان اولین رئیس دیوانعالی ایران
۴۱ سال پیش در چنین روزی، چهارم اسفند سال ۱۳۵۸ هجری شمسی به دنبال تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و تشکیل مجلس شورای اسلامی، طی حکمی ازجانب حضرت امام خمینی (ره) رهبر فقید انقلاب اسلامی، آیت ا... دکتر «محمد حسینی بهشتی» به عنوان اولین رئیس دیوانعالی ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی تعیین شد.
این انتخاب، همزمان با تثبیت نظام جمهوری اسلامی برای تشکیل و سامان دهی قوه قضائیهای متناسب با نظام اسلامی ایران انجام شد. آیت ا... بهشتی که از جمله شاخصترین چهرههای انقلاب اسلامی بود، در تیر ماه سال ۱۳۶۰ هجری شمسی به دست عوامل گروهک تروریستی و ضد انقلابی منافقین به شهادت رسید.
انفجار مرقدین ائمه در سامرا
۱۵ سال پیش، در روز بیست و دوم فوریه سال ۲۰۰۶ میلادی براثر انفجار چند بمب قوی در حرم مطهر امام هادی (ع) و امام حسن عسکری (ع) در شهر سامرا - در شمال بغداد - خسارات فراوانی به این مکان مقدس مسلمانان وارد شد.
این دو امام بزرگوار از نوادگان پاک رسول خدا (ص) و دارای مقام علمی و تقوای فراوان بودند و منزلت بسیاری نزد مسلمانان به ویژه شیعیان داشتند. به همین دلیل انهدام بخش بزرگی از مرقد این بزرگواران، خشم مسلمانان و شیعیان جهان را برانگیخت. امنیت شهر سامرا در زمان بمب گذاری حرم امام هادی و امام حسن عسکری (ع)، به عهده نیروهای اشغالگر آمریکایی بود. از اینروبرخی کارشناسان معتقدند عاملان فاجعه انفجار این مکان مقدس، با نیروهای امنیتی آمریکا هماهنگ بودند و هدف از این اقدام نیز ایجاد جنگ مذهبی میان شیعیان و اهل سنت عراق بود. اما با هوشیاری مردم عراق، به ویژه روحانیت تشیع که مردم را به خویشتنداری فرا خواندند، این توطئه عقیم ماند.
دستگیری عبدالمالک ریگی، سرکرده گروهک تروریستی جند الشیطان
۱۱ سال پیش در چنین روزی، چهارم اسفند سال ۱۳۸۸ هجری شمسی «عبدالمالک ریگی» سرکرده گروهک تروریستی جندالله که در پاکستان مستقر است، در یک عملیات پیچیده اطلاعاتی توسط ماموران وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران دستگیر شد.
این تروریست شرور پس از انجام اقدامات امنیتی فراوان قصد داشت با هواپیما از دوبی در امارات به قرقیزستان برود و با یک مقام برجسته آمریکایی گفتگو کند. ماموران امنیتی ایران با هوشیاری، هواپیمای وی را بر فراز خاک ایران شناسایی و آن را مجبور کردند در فرودگاه بندر عباس - در جنوب ایران - به زمین بنشیند و سپس ریگی را دستگیر کردند. عبدالمالک ریگی مرتکب جنایات زیادی ازجمله بمب گذاری، کشتار مردم و ربودن آنها شده بود. او حتی به نزدیکان خود نیز رحم نمیکرد. عبدالمالک ریگی پس از دستگیری به حمایتهای مالی و تسلیحاتی آمریکا و رژیم صهیونیستی از گروه تروریستی او که با هدف ناامن کردن مناطق جنوب شرقی ایران و برانگیختن اختلافات مذهبی در این مناطق انجام میشد، اعتراف کرد. این تروریست چهار ماه پس از دستگیری در ۳۰ خرداد ۱۳۸۹ ه. ش. به دار مجازات آویخته شد. اعترافات ریگی نشان داد که ادعاهای دولت آمریکا مبنی بر مبارزه با تروریسم، دروغ و عوامفریبانه است.