درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از نامه تاریخی امام خمینی به گورباچف تا شهادت سردار سلیمانی
امروز شنبه، سیزدهم دی ماه سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با هجدهم جمادی الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با دوم ژانویه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( سیزدهم دی ) به شرح زیر است:
درگذشت ابن عبدربه، شاعر و نویسنده عرب
۱۱۱۴ سال پیش در چنین روزی، هجدهم جمادی الاول سال ۳۲۸ هجری قمری «احمد بن محمد» معروف به «ابن عبد ربّه»، شاعر و نویسنده عرب درگذشت.
اثر مشهور این نویسنده، «عقد الفرید» نام دارد که درباره تاریخ، شعر، عروض و لغت نگاشته شده است. از ابن عبدربه همچنین اشعار بسیار نغز و شیوایی باقی است که وی در آنها روح شرقی خود را به خوبی آشکار کرده است.
تولد ایزاک اسیموف، نویسنده کتابهای علمی کودکان
۱۰۱ سال پیش، در روز دوم ژانویه سال ۱۹۲۰ میلادی «ایزاک آسیموف» (Isaac Asimov)، نویسنده و شیمیدان آمریکایی روسی الاصل، متولد شد.
وی به علم شیمی علاقه زیادی داشت و در همین رشته موفق به کسب دکترا شد. آسیموف مطالعات و تحقیقات زیادی در باره شیمی و برخی علوم دیگر انجام داد. اما آنچه وی را از دیگر دانشمندان متمایز میسازد، معرفی علوم و توضیح مسائل علمی به زبان ساده برای مردم و به ویژه جوانان و نوجوانان بود. آسیموف حدود ۲۷۰ کتاب با موضوعات علمی، علمی ـ تخیلی، ریاضیات، علوم انسانی و انجیل نوشته است. از جمله این کتابها میتوان به «سفر خیالی»، «سیاره محکوم به نابودی»، «اهنمای آسمان شب» و سری کتابهای «چشم انداز علم برای نوجوانان»، اشاره کرد. این نویسنده در سال ۱۹۹۲ درگذشت.
برگزاری کنفرانس گوادلوپ برای بررسی انقلاب اسلامی ایران
۴۲ سال پیش، در روز سیزدهم دی سال ۱۳۵۷ هجری شمسی کنفرانس «گوادلوپ» (Guadeloupe) میان رهبران دولتهای آمریکا، انگلیس، آلمان غربی و فرانسه برای بررسی چند مسئله مهم جهانی، به ویژه انقلاب اسلامی ایران، برگزار شد.
این کنفرانس در جزیرهای به همین نام در غرب اقیانوس اطلس در دریای کارائیب که مستعمره فرانسه است، برگزار شد. در اجلاس گوادلوپ که حدود ۴۰ روز قبل از پیروزی نهضت مردم ایران برپا شد، همگان اذعان داشتند که محمدرضا پهلوی، شاه ایران رفتنی است، اما جیمی کارتر رئیس جمهور وقت آمریکا به بقای رژیم با کمک ارتش امید داشت. به هر حال، کنفرانس گوادلوپ، راهکار مهمی برای مقابله با انقلاب بزرگ مردم ایران نداشت و تنها اعتراف به قدرت انقلاب اسلامی و آینده تابناک آن بود.
پیام تاریخی امام خمینی (ره ) به گورباچف
۳۲ سال پیش در چنین روزی، سیزدهم دی سال ۱۳۶۷ هجری شمسی پیام تاریخی حضرت امام خمینی (ره)، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران به میخائیل گورباچف، آخرین رئیس جمهوری اتحاد شوروی مبنی بر دعوت به اسلام و کنار گذاشتن مارکسیسم، ابلاغ شد.
در بخشی از این پیام تاریخی، حضرت امام (ره)، خطاب به گورباچف نوشتند: «باید به حقیقت روی آورد. مشکل اصلی کشور شما مسئله مالکیت و اقتصاد و آزادی نیست، مشکل شما عدم اعتقاد واقعی به خدا است، همان مشکلی که غرب را هم به ابتذال و بن بست کشیده و یا خواهد کشید. مشکل اصلی شما مبارزه طولانی و بیهوده با خدا و مبداء هستی و آفرینش است.» حضرت امام خمینی (ره) در انتهای پیام خود یادآور شدند: «برای همه روشن است که از این پس کمونیسم را باید در موزههای تاریخ سیاسی جهان جست و جو کرد، زیرا مارکسیسم جوابگوی هیچ یک از نیازهای واقعی انسان نیست.» سپس امام خمینی (ره) به گورباچف توصیه کردند: «از شما میخواهم درباره اسلام به طور جدی تحقیق و تفحص کنید و این نه به خاطر نیاز اسلام و مسلمین به شما، بلکه به جهت ارزشهای والا و جهانشمول اسلام است که میتواند وسیله راحتی و نجات این ملتها باشد و گره مشکلات اساسی بشریت را باز کند.» بی توجهی رهبران شوروی به این رهنمود امام (ره) باعث شد تنها دو سال بعد، پیش بینی ایشان درمورد مارکسیسم تحقق یابد و به دنبال تجزیه شوروی در سال ۱۹۹۱، مارکسیسم نیز به بایگانی تاریخ سپرده شد.
اعدام شیخ باقر النمر، فقیه شیعه عربستانی
۵ سال پیش در چنین روزی، برابر با دوم ژانویه ۲۰۱۶ میلادی رژیم آل سعود، عالم شیعی، شیخ نمر باقر النمر را اعدام کرد.
نمر باقر النمر، یک فقیه شیعه عربستانی بود که در ۲۱ ژوئن ۱۹۵۹ میلادی (۱۳۳۸ هجری شمسی) در شهر العوامیه در شرق عربستان متولد شد. شیخ تحصیلات مقدماتی خود را در شهر العوامیه به پایان رساند و در سال ۱۴۰۰ هجری قمری، مصادف با ۱۹۷۹ میلادی، به ایران مهاجرت کرد تا در تهران در حوزه علمیه به نام «حضرت قائم» حضور یابد که در همان سال توسط آیتالله سید محمد تقی مدرسی در تهران تأسیس شده بود. وی پس از ۱۰ سال تحصیل در آن حوزه به سوریه رفت و در حوزه علمیه «حضرت زینب(س)» به ادامه تحصیل پرداخت. شیخ پس از بازگشت به عربستان، مرکز مذهبی «الإمام القائم» را در شهر العوامیه تأسیس کرد که بعدها سنگبنای تأسیس «مرکز اسلامی» در سال ۱۴۲۲ هجری قمری مصادف با ۲۰۰۱ میلادی شد. شیخ نمر، منتقد سیاستهای رژیم آل سعود بود و بارها بازداشت و به زندان افکنده شد تا اینکه ششمین و آخرین بار و در پی اعتراضات شیعیان عربستان در ۸ ژوئیه ۲۰۱۲ م (۱۸ تیر ۱۳۹۱ ش) بازداشت شد و در روز چهارشنبه ۱۵ اکتبر ۲۰۱۵ دادگاه جنایی عربستان سعودی به دلیل اقدام علیه امنیت ملی و محاربه، به «اعدام با شمشیر و به صلیب کشیده شدن در انظار عمومی» محکوم شد. این حکم در دوم ژانویه ۲۰۱۶ میلادی به اجرا درآمد. اعدام وی سبب واکنش گسترده منفی در منطقه و سازمانهای مستقل بینالمللی شد.
ترور سردار شهید سلیمانی و المهندس توسط آمریکا
یک سال پیش در چنین روزی، سیزدهم دی ماه سال ۱۳۹۸ هجری شمسی سردار سرافراز اسلام، حاج قاسم سلیمانی، فرمانده پرافتخار ایران در مبارزه علیه داعش، در حمله مزبوحانه و تروریستی بالگردهای آمریکایی در عراق به شهادت رسید.
شهید قاسم سلیمانی ۲۰ اسفند ۱۳۳۵ در روستای کوهستانی در استان کرمان به نام رابُر چشم به جهان گشود. سردار سلیمانی دوران کودکی و نوجوانی خود را در کنار پدر گذراند و در سالهای جوانی در سازمان آب کرمان پیمانکار یکی از بخشهای آن شد. او پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به این نهاد پیوست. با شروع جنگ تحمیلی قاسم سلیمانی چندین گردان از سپاهیان کرمان را آموزش میدهد و به جبهههای جنوب اعزام میکند و کمی بعد، خود در صدر یک گروهان به سوسنگرد اعزام میشود تا از پیشروی رژیم بعث جلوگیری کند. سلیمانی در ۱۳۶۰ خورشیدی با حکم محسن رضایی فرمانده وقت سپاه پاسداران، به عنوان فرمانده لشکر ۴۱ ثارالله منصوب شد. وی در طول دوران دفاع مقدس، با لشگر تحت امر خود در عملیاتهای زیادی از جمله، والفجر ۸، کربلای ۴، کربلای ۵ و تک شلمچه حضور مؤثر داشت. قاسم سلیمانی در سال ۱۳۷۹ش از سوی آیتالله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران، به فرماندهی سپاه قدس منصوب شد و در سال ۱۳۸۹ش، موفق به أخذ درجه سرلشکری (بالاترین درجه نظامی در ایران) شد. پس از ظهور داعش در عراق و سوریه، شهید سلیمانی به درخواست دولتهای عراق و سوریه، به عنوان فرمانده سپاه قدس ایران با حضور در این مناطق و سازماندهی نیروهای مردمی، به مبارزه با این گروه تروریستی پرداخت به طوری که نابودی این گروه تروریستی تا حدود زیادی مرهون مجاهدتهای خستگی ناپذیر این سردار بزرگ ایرانی است. سرانجام دشمنان کینه توز ایران اسلامی، موفقیتها و پیروزیهای ایشان را تاب نیاورده و سرانجام سردار حاج سلیمانی بامداد روز جمعه ۱۳ دی ماه ۱۳۹۸ در حمله موشکی بالگردهای آمریکایی به ۲ خودرو در فرودگاه بغداد، به همراه ابومهدی المهندس معاون نیروی مردمی عراق (الحشد الشعبی) و همراهان دیگرشان مورد هدف قرار گرفته و به شهادت رسیدند.