نقش سلنیوم در پیشگیری از کرونا
غذاهای حاوی سلنیوم، چه نقشی در پیشگیری از ابتلا به کووید ۱۹ دارند؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، خوردن غذاهای غنی از سلنیوم میتواند به انسان در برابر Covid-۱۹ کمک کند.
Covid-۱۹ کل جهان را متحیر کرده و نه تنها جان تعداد زیادی از انسانها را گرفته، بلکه موجب از دست دادن شغل بی حد و حصر در سراسر جهان شده است.
این بیماری تنفسی جدید همچنین جامعه علمی را برای یافتن پاسخ با عوارض و معالجه احتمالی جدید تقریباً هر روز درگیر کرده است. یکی از این نمونهها این بوده که گزارش شده است رژیمهای غذایی با سلنیوم بالا برای کمک به Covid-۱۹ کمک میکنند.
سلنیوم چیست؟
سلنیوم یک ماده معدنی اساسی است که به طور طبیعی در بسیاری از خاکها و آبها یافت میشود. این ماده غذایی در غذاهایی مانند ماهی، آجیل، گوشت گاو و مرغ و برخی غلات وجود دارد. همچنین به برخی از غذاهای فرآوری شده اضافه میشود.
سلنیوم یک ماده معدنی اصلی برای متابولیسم ما بوده و دارای خواص آنتی اکسیدانی بسیار مفیدی است.
در طول سالها حدس و گمانهای زیادی در مورد این که سلنیوم به شرایط و بیماریهای زیادی کمک میکند مطرح شده است. تاکنون اتفاق نظر علمی بر این بوده است که سلنیوم به ویژه برای مبتلایان به اچ آی وی، مبتلایان به بیماری کرون (بیماری گوارشی) و افرادی که دیالیز میشوند، مفید است.
همچنین مطالعاتی نشان داده که سلنیوم به جلوگیری از سرطان پروستات در مردان کمک میکند. کشف جدید این است که مصرف سلنیوم ممکن است در برابر Covid-۱۹ نیز کمک کند.
آیا سلنیوم واقعاً علیه ویروس کرونا کمک میکند؟
این اولین ماده معدنی یا ویتامینی نیست که کشف کرده ایم در برابر ویروس کرونا مفید است. مدتی است که دانشمندان میدانند افزایش دوزهای ویتامین C برای بهبود بیماران Covid-۱۹ بسیار مفید است.
کشف مزایای سلنیوم هنوز به تحقیق نیاز دارد، اما تاکنون بسیار امیدوار کننده به نظر میرسد. یک بررسی علمی جدید که در مجله آمریکایی تغذیه بالینی منتشر شده است، ارتباط بین سطح بالای سلنیوم و بهبودهای Covid-۱۹ را نشان میدهد.
در هنگام بازبینی، محققان دادههای چندین شهر و استان چین را که از سوی کرونا ویروس جدید آسیب دیده اند، غربال کردند. با این حال دلیل این که آنها چین را انتخاب کردند، تنها Covid-۱۹ نبود. چین همچنین کشوری است که بیشترین و کمترین میزان مصرف سلنیوم را گزارش کرده است. به نظر میرسد دلیل این امر این است که شهرهای ساحلی از راه ماهیگیری دسترسی به منابع سلنیوم آسان دارند، در حالی که استانهای فقیرنشین داخلی، بیشتر غذاهای غنی از سلنیوم را ندارند.
با بررسی چین به عنوان یک زمینه تحقیقاتی مناسب، نتایج بدون ابهام بود. استانها و شهرهایی که بالاترین میزان مصرف سلنیوم را دارند، همچنین بالاترین درصد بهبودی Covid-۱۹ را داشتند و بالعکس.
با این اطلاعات درباره سلنیوم چه کاری میتوانیم انجام دهیم؟
نتیجهگیری از آن این است که ما تنها باید مصرف مواد غذایی غنی از سلنیوم را شروع کنیم. حتی اگر بسیاری از مردم در این جا عادت دارند که غذاهای فراوری شده با کالری بالا و کم مواد مغذی مصرف کنند، امکان دریافت برخی از غذاهای غنی از سلنیوم نیز وجود دارد.
به یاد داشته باشید، استفاده بیش از حد از سلنیوم نیز توصیه نمیشود. بر خلاف برخی ویتامینها که بدن به سادگی مقدار اضافی غیر ضروری را تخلیه میکند، در مورد مواد معدنی مانند سلنیوم چنین نیست. مصرف زیاد سلنیوم برای مدت زمان طولانی منجر به "سمیت سلنیوم" میشود. این به نوبه خود، به شرایطی مانند سندرم پریشانی حاد تنفسی، سبکی سر، ریزش مو، حساسیت عضلانی، سکته قلبی، لرزش، گرگرفتگی صورت، نارسایی کلیه، نارسایی قلبی و حتی سرطان پوست غیر ملانوم مرتبط بوده است؛ بنابر این، زیادهروی نکنید.
دقیقاً به چه مقدار سلنیوم نیاز دارید؟
گروه رژیم غذایی پیشنهادی
کودکان ۱ تا ۳ سال ۲۰ میکروگرم در روز
کودکان ۴ تا ۸ سال ۳۰ میکروگرم در روز
کودکان ۹ تا ۱۳ سال ۴۰ میکروگرم در روز
بزرگسالان و کودکان ۱۴ سال به بالا ۵۵ میکروگرم در روز
زنان حامله ۶۰ میکروگرم در روز
زنان شیرده ۷۰ میکروگرم در روز
حداکثر میزان توصیه شده برای بزرگسالان ۴۰۰ میکروگرم در روز است. هر چیزی بالاتر از آن خطرناک و غیر ضروری تلقی میشود.
کدام غذاها سرشار از سلنیوم هستند؟
قبلاً در بالا به چند مورد اشاره شد، اما در این جا یک توضیح بیشتر وجود دارد. آن چه از طرف دفتر مکملهای غذایی موسسه ملی بهداشت توصیه میشود، از غنیترین و فقیرترین منابع سلنیوم است.
• آجیل برزیلی حاوی ۵۴۴ میکروگرم در یک وعده شش تا هشت مغز است.
• ۳ اونس ماهی تن زرد حاوی ۹۲ میکروگرم است.
• ساردین، صدف، ماهی حلوا، میگو، ماهی قزل آلا و خرچنگ حاوی ۴۰ و ۶۵ میکروگرم در وعده ۳ اونسی است.
• گوشت گاو حاوی ۱۸-۳۳ میکروگرم در هر اونس خواهد بود. (بستگی به برش دارد)
• ۳ اونس بوقلمون بدون استخوان حاوی ۳۱ میکروگرم است.
• گوشت مرغ سفید حاوی ۲۲-۲۵ میکروگرم در هر اونس است.
• پنیر کوتاژ حاوی ۲۰ میکروگرم در هر فنجان است.
• ۱ تخم مرغ آب پز شده حاوی ۲۰ میکروگرم است.
• ۱ فنجان برنج قهوهای پخته شده دانه بلند حاوی ۱۹ میکروگرم است.
• ۱/۴ فنجان تخمه آفتابگردان تقریباً ۱۹ میکروگرم دارد.
• ۱ فنجان لوبیای پخته حاوی ۱۳ میکروگرم است.
• ۱۰۰ گرم قارچ حاوی ۱۲ میکروگرم است.
• ۱ فنجان بلغور جو دو سر پخته شده حاوی ۱۳ میکروگرم است.
• ۱ فنجان از اسفناج پخته شده حاوی ۱۱ میکروگرم است.
• ۱ فنجان شیر حاوی ۸ میکروگرم است.
• ۱ فنجان ماست حاوی ۸ میکروگرم است.
• ۱ فنجان عدس پخته شده حاوی ۶ میکروگرم است.
• ۱ اونس بادام هندی خشک و بو داده حاوی ۳ میکروگرم است.
• ۱ فنجان موز خرد شده حاوی ۲ میکروگرم است.
اگر نمیتوانید یا نمیخواهید از این مواد غذایی استفاده کنید، میتوانید از مکملهای سلنیوم نیز استفاده کنید. همیشه بهتر است دوز روزانه خود را از راه غذاهایی که میخورید، نسبت به مکمل مصرف کنید، اما دومی نیز میتواند به همان خوبی انجام دهد.
به خاطر بسپارید که از مکملها و غذاهای غنی از سلنیوم، بیش از حد استفاده نکنید.
متاسفانه این متن شما یک گپی کامل از متنی است که آقای دکتر علیرضا مقتدری در کانال تلگرامی نظامپزشکی اصفهان منتشر نموده اند و شما بدون ذکر منبع آنرا منتشر کرده اید که یک نوع سرقت ادبی است
برای روشن تر شدن موضوع لینک کانال نظام پزشکی را میگذارم
@csnpe