به گزارش
خبرگزاري صدا وسيما، سویا یکی از انواع حبوباتها به شمار میرود که با گذشت زمان مصرف آن در حال افزایش میباشد. این حبوبات برای سلامتی بسیار مفید بوده و سرشار از پروتئینهای گیاهی است. پروتئینهای گیاهی از سالمترین پروتئینها محسوب میشوند که به افراد توصیه میشود از مواد غذایی حاوی این پروتیئنها بیشتر استفاده نمایند. در این مطلب خواص سویا و ارزش غذایی و فواید درمانی آن بررسی میشود.
مهمترین مزیتها و خواص سویاسویا جزء حبوباتی محسوب میشود که فواید بسیاری برای سلامتی دارد. از جمله فواید آن میتوان به توانایی برای
بهبود بخشیدن سوخت و ساز بدن،
کمک به افزایش صحیح وزن،
حفظ سلامت قلب،
مقابله در برابر سرطان ها،
کاهش اثرات یائسگی،
بهبود سلامت دستگاه گوارش،
ارتقاء سلامت استخوان ها،
محافظت در برابر نقصهای مادرزادی،
افزایش گردش خون و کاهش خطر ابتلا به علائم دیابت و این بیماری اشاره کرد. یکی از مهمترین دلایل استفاده از این حبوبات، سطح بالای پروتئین در آن میباشد. علاوه بر این سویا سرشار از مواد مغذی بوده که خواص سویا ناشی از این مواد است. در ادامه با فواید این حبوبات بیشتر آشنا میشویم.
فعال شدن سوخت و ساز بدن با سویاهمانطور که قبلا بیان شد، سویا یک منبع بسیار مهم از پروتئین است. وجود کافی پروتئین در بدن موجب میشود عملکرد سوخت و ساز و متابولیسم کلی بدن تقویت شود. پروتئینها بلوکهای ساختمانی سلولها و رگهای خونی هستند و اساسا برای هر بخش بدن انسان ضروری میباشند. سویا جایگزین مناسبی برای پروتئینهای طبیعی موجود در گوشت قرمز، مرغ، تخم مرغ، محصولات لبنی و ماهی به شمار میآید؛ بنابراین یکی از مهمترین فواید سویا بهبود سوخت و ساز بدن است.
خواص سویا برای افزایش و کاهش صحیح وزنجالب است سویا از جمله حبوباتی است که هم در افزایش و هم در کاهش وزن موثر میباشد. در واقع سویا و محصولات مبتنی بر سویا با کاهش اشتها در ارتباط هستند، از این رو میتواند در کاهش وزن و لاغری کمک کند. از طرف دیگر سویا مقدار مناسبی فیبر و پروتئین برای بدن فراهم میکند و این مسئله میتواند منجر به افزایش وزن شود. البته این مسئله زمانی رخ میدهد که سویا در مقادیر بالایی مصرف شود؛ بنابراین دانههای سویا برای تمام افرادی که قصد لاغری و یا چاقی را دارند، مفید است. علاوه بر این افزایش وزن ناشی از مصرف سویا خطرناک نیست چرا که این حبوبات موجب افزایش چربی ناسالم و کلسترول بالا در خون نمیشود.
پیشگیری از سرطان با سویابه طور کلی وجود سطوح مختلفی از آنتی اکسیدانها در سویا برای پیشگیری از همه نوع سرطان مفید است. رادیکالهای آزاد فرآوردههای جانبی خطرناک از متابولیسم سلولی هستند که موجب آسیب سلولی و جهش سلولهای سالم به درون سلولهای سرطانی میشوند. آنتی اکسیدانها پس از دنبال نمودن رادیکالهای آزاد آنها را خنثی میکنند. از این رو یکی از مهمترین خواص سویا، پیشگیری از سرطانها میباشد. علاوه بر این محتوای بالای فیبر در سویا با کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در ارتباط است. این مسئله ناشی از بهبود عملکرد دستگاه گوارش در بدن اتفاق میافتد.
فواید سویا برای حفظ سلامت قلبسویا یک منبع سالم از چربیهای اشباع نشده میباشد که این چربیها به کاهش کلسترول خون در بدن کمک کرده و در نتیجه از چربی خون پیشگیری میکند. این مسئله میتواند از شرایطی مانند تصلب شرایین که به راحتی منجر به حملات قلبی و سکته شده، جلوگیری میکند. به علاوه سویا حاوی برخی اسیدهای چرب خاص است که برای سلامتی بدن ضروری میباشند. دو نمونه از این اسیدها، اسید لینولئیک و لینولنیک اسید نام دارد که در مقادیر بالایی در سویا وجود دارند. این اسیدها عملکرد عضلات صاف در بدن را تنظیم نموده و به حفظ سطوح مناسب فشار خون در بدن کمک میکنند. همچنین فیبر موجود در این حبوبات به کاهش سطح کلسترول در خون کمک میکند. از این رو یکی از اصلیترین فواید سویا، حفظ سلامت قلب میباشد.
خواص سویا برای زنانسویا یک منبع بسیار خوبی از ایزوفلاون به شمار میرود. در طی یائسگی، سطح استروژن به طور قابل توجهی در بدن زنان افت میکند. ایزوفلاون میتواند به سلول گیرنده استروژن متصل شود، از این رو بدن کاهش چشمگیر استروژن را احساس نمیکند. این مسئله میتواند به راحتی بسیاری از علائم یائسگی مانند نوسانات خلقی، گرگرفتگی و درد گرسنگی را بهبود دهد. یائسگی میتواند یک دوران آسیب زا از زندگی بسیاری از زنان باشد، با این حال سویا یکی از بهترین مواد غذایی به منظور کاهش این آسیبها به شمار میرود.
سلامتی دستگاه گوارش با سویایکی از رایجترین عناصری که اغلب مواد غذایی فاقد آن میباشند، فیبر است. فیبر یکی از اصلیترین مواد مغذی به شمار میرود که برای حفظ سلامتی بدن به ویژه سلامتی دستگاه گوارش ضروری است. در واقع فیبر مدفوع را حجیم کرده و موجب میشود آن به راحتی از دستگاه گوارش حرکت کند. نهایتا این ماده از شرایطی مانند یبوست و سرطان روده بزرگ پیشگیری میکند. از این رو یکی از مهمترین فواید سویا، حفظ سلامتی دستگاه گوارش میباشد.
فواید سویا برای استخوانهاسویا حاوی ویتامینها و مواد معدنی بسیاری است. برخی مواد معدنی موجود در سویا که برای حفظ سلامتی استخوانها ضروری میباشد، عبارت است از: کلسیم، منیزیم، مس، سلنیوم و روی. همه این عناصر برای ارتقاء سلامتی استخوانها از جمله رشد استخوانهای جدید و پیشگیری و درمان بیماریهای استخوانی ضروری است. خوردن سویا میتواند یک راه حل طولانی مدت برای درمان پوکی استخوانها ناشی از بالا رفتن سن باشد. از دیگر خاصیتهای سویا میتوان به بهبود گردش خون و اکسیژن در بدن، درمان اختلالات خواب و رفع بزرگی غده تیروئید (گواتر) اشاره کرد.
مرطوب کننده پوستهمانطور که میدانید راز داشتن پوست سالم هیدراته و مرطوب شدن آن میباشد که میتوانید از سویا به عنوان یک مرطوب کننده استفاده کنید زیرا، کمک زیادی به درمان خشکی پوست میکند همچنین، در صورتی که دارای پوست چربی هستید به منظور از بین بردن روغن بیش از حد پوست میتوانید از سویا کمک بگیرید.
تقویت سیستم ایمنی بدنسویا دارای پروتئین گیاهی است که سبب تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش خستگی خواهد شد و همچنین مصرف آن سبب جلوگیری از بالا رفتن چربی خون نیز میشود.
ضد التهاباز دیگر فواید باور نکردنی سویا ضد التهابی بودن آن است که کمک زیادی به افراد مبتلا به آرتریت و دیگر بیماریهای التهابی میکند که افراد مبتلا به آسم به منظور رفع التهاب تنفسی میتوانند به عنوان میان وعده از سویا استفاده کنند.
جلوگیری از میگرنسردردهای میگرنی از مشکلات ناراحت کننده در بین اکثر مردم میباشند که مصرف سویا سبب کاهش خطر ابتلا به سردردهای میگرنی میشود بنابراین، حتما مصرف سویا را به صورت منظم در برنامه غذایی خود بگنجانید.
بررسی مضرات سویا۱. برخی از افراد ممکن است به سویا و دیگر اعضای خانواده سویا
حساسیت داشته باشند بنابراین این دسته از افراد باید از مصرف سویا خودداری نمایند که البته علایم حساسیت به آن در افراد با یکدیگر متفاوت میباشد و شامل: افت فشارخون ناگهانی، التهاب دستگاه گوارش و آبریزش بینی میشود.
۲. سویا به دلیل اینکه سبب
افزایش خطر خونریزی میشود در افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنند و یا اختلالات خونریزی دارند باید با احتیاط استفاده شود.
۳. استفاده از سویا باعث
پایین آوردن سطح قند خون میشود از این رو، در افراد دیابتی و یا افرادی که دارای قند خون پایین هستند باید با احتیاط مصرف شود.
۴. سویا در افراد مبتلا به
کم خونی و فیبروز کیستیک باید با احتیاط مصرف شود.
۵. افرادی که دچار بیماری
نقرس هستند بهتر است مصرف سویا را کمتر کنند.
۶. از مصرف زیاد سویا در
دوران بارداری و شیردهی پرهیز نمایید.