پخش زنده
امروز: -
کارشناسان تردیدی ندارند که یکی از دلایل شکست ترامپ از کاندیدای حزب دموکرات ناکارآمدی و سوءمدیریت دولت فعلی آمریکا در مواجهه با کرونا بوده است.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: با شروع فصل پاییز شمار مبتلایان و بستری شدن بیماران کرونایی آمریکا در هفته های اخیر بدون توقف در حال افزایش است و این روند صعودی کارشناسان بهداشت را نسبت به وضعیت آمریکا در ماه های آینده نگران کرده است.
به نوشته نیویورک تایمز، روند ابتلا در ۱۹ ایالت آمریکا با افزایش بی سابقه همراه بوده است و این روند نمی تواند تنها به دلیل افزایش شمار آزمایشات کرونا باشد.
این در حالی است که ”دونالد ترامپ“ رئیس جمهوری آمریکا که در انتخابات اخیر از رقیبش ”جو بایدن“ شکست خورده و مجبور است در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۱ کاخ سفید را ترک کند، بارها روند صعودی مبتلایان به ویروس کرونا در کشور را به افزایش آزمایشات مرتبط دانسته است.
کارشناسان تردیدی ندارند که یکی از دلایل شکست ترامپ از کاندیدای حزب دموکرات ناکارآمدی و سوءمدیریت دولت فعلی آمریکا در مواجهه با کرونا بوده است. «اسکات گاتلیب» کمیسیونر سازمان غذا و دارو سابق ترامپ به شبکه ”سی ان بی سی“ گفت: «ما مدت طولانی است که در مورد افزایش مبتلایان کرونا در پاییز در کشور سخن گفته ایم، من فکر می کنم این روند تازه آغاز یک واقعیت است. به نظر من پاییز و زمستان بسیار سختی را در پیش داریم.»
آمریکا که تاکنون شاهد سه بار تشدید موارد ابتلا به کرونا بوده است خود را برای پذیرش جان باختگان بیشتری آماده می کند. اکنون که آمریکا وارد موج سوم شیوع کرونا شده است رئیس جمهور و جمهوری خواهان به نظر می رسد به طور عمد کمکی برای کاهش جان باختن شهروندان آمریکا نمی کنند. ترامپ در این شرایط تجمع تبلیغاتی خود را در فلوریدا برگزار کرد و خطاب به شهروندان سالمند آمریکا گفت: «شما صرفا برای تامین منافع دیگران ماسک میزنید».
کاخ سفید که در روزهای اخیر با چالش محتمل عدم خروج دونالد ترامپ، در پی شکست از جو بایدن، مواجه است، آزمون دشوار موج جدید ابتلا به کویید ۱۹ را نیز از سر میگذراند؛ گزارش های پراکنده نشان می دهد سومین موج جدید ابتلا به کرونا در کاخ سفید نیز آغاز شده است.
در جدیدترین خبر ”مارک میدوز“رییس دفتر کارکنان کاخ سفید، نیز به کرونا مبتلا شده است. وی جدیدترین مورد ابتلای مقامهای ارشد کاخ سفید به کروناست. براساس تازهترین گزارش ها، آزمایش کرونای میدوز و ۵ نفر دیگر از دستیاران ارشد ترامپ و نیز یکی از مقامهای ارشد کارزار انتخاباتی دونالد ترامپ در بازه زمانی برگزاری انتخابات تا اعلام نتایج مثبت اعلام شد.
میدوز که عموما در مجامع عمومی از ماسک استفاده نمیکرد و فرمانداران دموکرات ایالتها را به دلیل تعطیلی مشاغل مسخره و تحقیر میکرد، تلاش داشت این خبر را رسانهای نکند، اما در نهایت خبر ابتلای وی به کرونا، علنی شد.
تردیدی نیست، آنچه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را امسال هم در شکل و هم در محتوا دگرگون ساخته بود بحران کرونا است. آمریکا یکی از بدترین وضعیتهای جهانی در مواجهه با بیماری مرگبار کووید ۱۹ را دارد. در این کشور تا کنون بیش از ۱۰,۲۸۸,۰۰۰ نفر به ویروس کرونا مبتلا شده اند و بیش از ۲۴۳,۰۰۰ نفر نیز بر اثر بیماری ناشی از این ابتلا فوت کردند. تلفات انسانی در آمریکا به ازای هر یک میلیون نفر ۷۳۵ نفر است که بسیار وخیم و نگران کننده است.
موج سوم کرونا در آمریکا همراه با سرما و شیوع بیماری آنفلوآنزا شرایط را برای دونالد ترامپ در هفته آخر رقابتهای انتخاباتی بدتر کرد. مدلسازی انجامشده توسط محققان موسسه سنجش و ارزیابی بهداشت ”دانشگاه واشنگتن“ پیشبینی میکند که تا ۲۸ فوریه ۲۰۲۱ امکان دارد بیش از نیم میلیون نفر در سراسر آمریکا بر اثر کرونا جان ببازند.
انتشار این مطالعه دقیقاً پس از آن انجام گرفت که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در جریان آخرین مناظره ریاست جمهوری اصرار داشت که آمریکا در آستانه موفقیت در سرکوب ویروس است و شیوع ویروس رو به اتمام است. این بدترین اظهارنظر ممکن بود، زیرا او کوشید تا اوضاع را عادی جلوه داده و از اعمال محدودیتهای گسترده اجتماعی خودداری کرد.
همین رویکرد ترامپ را در وضعیت شکننده ای قرار داد و در ایام برگزاری انتخابات او با انتقادات فزاینده نسبت به بیتوجهی به حفظ جان و سلامت شهروندان آمریکایی مواجه شد. طبق تجزیه و تحلیل «رویترز»، بیمارستانها طی چهار هفته گذشته ۳۶ درصد افزایش در بیماران کرونایی داشتهاند.
در واقع شیوع گسترده کرونا در کنار رکود اقتصادی ناشی از آن، لطمات جدی به کارزار انتخاباتی ترامپ زد و باعث شد تا وی نتواند نظر رای دهندگان ناراضی را برای انتخاب مجدد جلب کند. کرونا علاوه بر اینکه نرخ بیکاری در آمریکا را به ۱۱ درصد رساند عملا نرخ رشد اقتصادی آمریکا را تا ۱۲ درصد کاهش داد، ۳۳ درصد از تولید ناخالص داخلی آمریکا کم کرد و حجم سرمایه گذاریهای تولیدی و تجاری را نیز ۲۷ درصد کاهش داد.
به باور ”جروم پاول“ رئیس بانک مرکزی آمریکا این نازلترین رشد اقتصادی آمریکا در طول تاریخ این کشور بوده است. این آمارها نشانه های آشکاری هستند که تایید می کنند ناتوانی و ناکارآمدی ترامپ در مواجهه با ویروس کرونا تا چه اندازه زیانبار بوده است. تحقیقات جدید نشان داده که اقتصاد آمریکا بهواسطه تاثیر مخرب شیوع کووید ۱۹، مبلغ ۱۶ تریلیون دلار در هر دو بخش تولید و زندگی مردم، به این کشور زیان وارد می کند.
حالا با پیروزی بایدن در انتخابات ، رای دهندگان به حزب دموکرات امیدوارند مدیریت بحران کرونا در آمریکا سروسامانی بگیرد. جو بایدن، تنها ساعاتی پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از تشکیل یک ستاد مقابله با شیوع کرونا در آمریکا خبر داد. بایدن همچنین اعلام کرده است که در نخستین فرصت با فرمانداران ایالتهای آمریکا و شهرداران در ارتباط با سیاست مقابله با کرونا تشکیل جلسه خواهد داد.
”تولوس اولورانیپا“تحلیل گر نشریه ”واشنگتن پست“ می گوید: «در واقع جمهوری خواهان از آنچه ترامپ در مواجه با همه گیری ویروس کرونا انجام داد، خشنود نیستند. چراکه روزانه هزاران نفر در آمریکا به علت ابتلا به این ویروس جان خود را از دست می دهند و جمهوری خواهان مایل نیستند تا در ایالت هایی که به آنها تعلق دارد، شاهد چنین اوضاع وخیمی باشند، چرا؟ به این دلیل که شیوع این ویروس تحت کنترل در نیامده است.
اکنون بایدن در صورت پیروزی قطعی، طی هفته های پیش رو و قبل از ورود به کاخ سفید باید تمام قوا و توجه خود و تیمش را بر روی نحوه مقابله با این همه گیری در آمریکا بگذارد و باید به آمریکایی ها نشان دهد که وی توان مهار این بحران را دارد، چراکه شاهد آن هستیم که روزانه صدها هزار نفر در آمریکا به این ویروس مبتلا شده و هفته های پیش رو باتوجه به آماری که این مبتلایان در سراسر آمریکا به همراه خواهند داشت، در واقع برای بایدن چالش برانگیز خواهد بود».
«لورا بَرون لوپز» تحلیل گر مسائل سیاسی از اندیشکده آمریکایی «پولیتیکو» نیز می گوید «بایدن باید پیش از پرداختن به هر موضوع مهم دیگر سیاسی در آمریکا، همچون پرداختن به مسئله تغییر آب و هوایی، اصلاحات در ساختار پلیس آمریکا، اصلاحات در موضوع مهاجرت یا احیای اقتصادی در این کشور، در ابتدا و در این فاصله زمانی حیاتی دوماهه قادر باشد تا ویروس کرونا را در آمریکا مهار کند، درغیر این صورت وی قادر به پرداختن به سایر امور مهم سیاسی در این کشور نخواهد بود».
پر واضح است که رئیس جمهور آینده آمریکا با چالشی عظیم روبرو خواهد بود. بسیاری از سیاستمداران دموکرات نظام سلامت آمریکا را ناکارآمد دانسته و معتقدند مشکلات به آسانی رفع نخواهد شد. سناتور "برنی سندرز" و "پرامیلا جایاپال"، دیگر نماینده سنای آمریکا، در مطلبی برای روزنامه ”گاردین“از واقعیات موجود نظام بهداشت آمریکا نوشتهاند: «پیش از همه گیری کرونا، ۸۷ میلیون نفر در آمریکا بیمه نشده یا از پوشش کافی بیمه بهرهمند نبودند و بیش از ۳۰ هزار نفر سالانه به دلیل ناتوانی در مراجعه به پزشک در هنگام لزوم، جان خود را از دست میدادند.
بیش از نیم میلیون خانواده نیز سالانه به دلیل وام پزشکی اعلام ورشکستگی میکردند و از هر پنج آمریکایی، یک نفر توانایی پرداخت هزینه داروهایی را که از سوی پزشک تجویز میشد، نداشتند و چنین نظامی که بیمه در آن وابسته به شاغل بودن افراد است، از اغلب کشورهای صنعتی عقب افتاده است.
این وضعیت، اما پیش از همه گیری کرونا بود و حالا شرایط بسیار وخیمتر شده است. حالا بیش از ۲۶ میلیون تن در آمریکا شغل خود را از دست دادهاند و با مشکلی روبه رو هستند که در میان کشورهای غربی فقط در آمریکا وجود دارد.
بیشتر آنان به دلیل وابستگی بیمه سلامت به وضعیت اشتغال، از بیمه بی بهره شدهاند و در نتیجه تخمین زده میشود که تا ۳۵ میلیون آمریکایی در میانه کرونا پوشش بیمه خود را از دست بدهند. افراد فاقد بیمه حالا از ورشکستگی تنها برای یک آزمایش کرونا هراس دارند و در بسیاری از موارد حتی توانایی مراجعه به پزشک یا بیمارستان را هم ندارند»
علی ظریف؛ پژوهشگر اداره پژوهش خبری