پخش زنده
امروز: -
پیروز انتخابات آمریکا هر که باشد چه بایدن دموکرات و چه ترامپ جمهوری خواه، کماکان کرونا را پیش رو خواهد داشت. این رقیب انتخاباتی پس از حدف یکی از نامزدها کماکان لیبرال دموکراسی و سیاست های اشتباه آمریکا را به چالش خواهد کشید و معلوم نیست که چه زمانی از عرصه رقابت ها خارج خواهد شد.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا و سیما: مناظره دوم و نهایی انتخابات آمریکا دیروز انجام شد، هر چقدر که به روز نهایی انتخابات نزدیک میشویم، این فرضیه که انتخابات فعلی آمریکا سه ضلعی است، قوت بیشتری به خود می گیرد. دو نامزد جمهوری خواه و دموکرات در مقابل رقیبی که دیده نمیشود، و از حدود یک سال پیش سراسر دنیا را در نوردیده است، قرار دارند، نامزدی که حالا با نام کوید ۱۹ در کارزار انتخاباتی آمریکا شناخته میشود.
سیاست اول آمریکا [۱]که دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۶ در مراسم تحلیف خود با هدف در رأس قرار گرفتن مصالح و اولویت های آمریکا آن را مطرح کرده بود، با خروج غیرقانونی از توافقات بینالمللی و عدم همراهی با تصمیمات و همکاری جهانی و حتی خروج از سازمان بهداشت جهانی دچار تزلزل شد و با ظهور پاندمی کرونا و صدرنشینی آمریکا در تعداد آمار مبتلایان و جانباختگان کرونا در جهان نشانه های شکست این سیاست بیش از پیش نمایان شد.
ابتلای بیش از ۸ میلیون و ششصد هزار نفر و جان باختن بیش از ۲۲۸ هزار بر اثر کرونا در آمریکا براساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی، حکایت از شرایط وخیم این بیماری در آمریکا است که توانسته ضمن اینکه هر دو حزب مطرح و هر دو نامزد فعلی انتخابات ریاست جمهوری را به عنوان احزاب دخیل در سیستم هیئت حاکمه آمریکا به چالش بکشد و نام آمریکای اول در آمار مبتلایان و جانباختگان کرونا را تثبیت کند.
اگر دو مناظره گذشته نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ترامپ و بایدن و هم چنین مناظره انتخاباتی معاونان آنها پنس و هریس را به دقت آنالیز کنیم، آمارهای جالبی به دست میآید. در همه این مناظرهها پرتکرارترین واژهها کرونا بوده است. در اولین مناظره، واژه کرونا ۱۹ بار، در آخرین مناظره ۱۳ بار و در مناظره معاونان ریاست جمهوری ۲۱ بار و حتی بیشتر از نام نامزدهای انتخاباتی این واژه تکرار شده است. یک مناظره را هم که کرونا به طور کامل لغو کرد و پیروز میدان منازعه انتخابات آمریکا شد.
مناظره آخر و برجسته بودن موضوع کرونا در آن به خوبی گویای وضعیت بحرانی آمریکاست؛ به نظر میرسد اگر یک بار دیگر به صحبتهای ابتدایی مجری مناظره آخر، کریستن ولکر از شبکه انبیسی، نظری بیافکنیم به رقابت سخت کرونا با این دو نامزد پی خواهیم برد: «در حال وارد شدن به یک مرحله خطرناک و جدید است. بیش از ۴۰ هزار آمریکایی در حال حاضر به سبب ابتلا به ویروس کرونا در بیمارستانها بستری هستند.
در اینجا در تنسی شمار بی سابقهای از افراد هم در بیمارستان به سر میبرند. از آخرین باری که هر دوی شما در مناظره حضور داشتید، ۱۶ هزار آمریکایی به سبب ابتلا به کووید جان خود را از دست داده اند.»
با بررسی اظهارنظرهای این دو نامزد در مورد کرونا یعنی توجیهات ترامپ قبیل از بیماری وحشتناک، تلاش برای کاهش مرگ و میرها، تلاش برای تولید واکسن در هفتههای آینده و ضعف عملکردی فرمانداران دموکرات و شیوع ویروس در ایالتهای دموکرات و ... و همچنین تاکید بایدن بر مرگ بیش از ۲۲۰ هزار آمریکایی و بی مسئولتی و ناتوانی رئیس جمهور در مقابله با کرونا، متوجه میشویم که هیچ برنامه جامع مشخصی از سوی این دو نامزد وجود ندارد و هر کدام میکوشند از کرونا برای زیر سوال بردن نامزد حزب رقیب استفاده کنند.
تیر خلاص کرونا در مناظره دیروز را باید پاسخ بایدن به ترامپ دانست که در مقابل جمله ترامپ که «ما یاد میگیریم چگونه با کرونا زندگی کنیم»، گفت: «داریم یاد میگیریم چگونه با کرونا بمیریم».
تاکید بایدن در مناظره آخر خطاب به ترامپ «شخصی که مسئول این همه جان از دست رفته است نباید رئیس جمهور آمریکا باقی بماند» و این دفاع دونالد ترامپ در خصوص عملکرد خود در مقابله با کرونا و ضعیف خواندن اقدامات جو بایدن به عنوان معاون اوباما در زمان شیوع بیماری آنفولانزای نوع آ که اگر وی در دوران شیوع کرونا رئیس جمهور بود تعداد قربانیان به ۷۰۰ هزار نفر میرسید، نشان میدهد که در واقع در کارزار انتخاباتی آمریکا یک نامزد انتخاباتی دیگر هم وجود دارد که گرچه کوچک و ناپیدا است، اما کل سیستم حاکمیتی و لیبرال دموکراسی را به چالش کشیده است و در حال رقابت با هر دو نامزد جمهوری خواه و دموکرات است.
به نظر میرسد نه تنها این دو نامزد بلکه سیستم حاکمه آمریکا مغلوب کرونا شدهاند و ویروس کرونا توانسته سیاست اول آمریکا را به آمریکای اول در تعداد مبتلایان و جانباختگان آمریکا در سطح جهان تبدیل کند. پژوهش مرکز تحقیقات پیو هم این را نکته را تایید میکند که کرونا در ۸ ماه گذشته مهمترین نگرانی مردم این کشور بوده است.
مردم حتی بیشتر از اخبار رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری، موضوع کرونا را پیگیری کرده اند. نمودار زیر موید این نکته است که کماکان توجه به اخبار کرونا در مقایسه با اخبار انتخابات ریاست جمهوری، حتی دو هفته مانده به انتخابات هم بیشتر است.
با استفاده از روندهای بالا میتوان گفت که علی رغم همه متغیرهای موثر بر انتخابات آمریکا، در رقابت سه ضلعی شکل گرفته، کرونا رقابت جدی را برعهده خواهد داشت و در نهایت تعیین خواهد کرد که چه کسی رئیس جمهور آمریکا خواهد شد.
همچنین، کرونا به خوبی توانسته است تمام سیستم هیئت حاکمه و نامزدهای دو حزب را به چالش بکشد و نگرانی بسیاری را در افکار عمومی آمریکا ایجاد کند و به همین دلیل نقش مهمی در پیروزی یکی از نامزدها خواهد داشت.
پیروز انتخابات آمریکا هر که باشد چه بایدن دموکرات و چه ترامپ جمهوری خواه، کماکان کرونا را پیش رو خواهد داشت. این رقیب انتخاباتی پس از حدف یکی از نامزدها کماکان لیبرال دموکراسی و سیاستهای اشتباه آمریکا را به چالش خواهد کشید و معلوم نیست که چه زمانی از عرصه رقابتها خارج خواهد شد.
[۱]- America First
پژوهشگر: دکتر هادی البرزی