درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از تصویب کاپیتولاسیون تا کشف آمریکا
امروز دوشنبه بیست و یکم مهر سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با بیست و چهارم صفر سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با دوازدهم اکتبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما ، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بیست و یکم مهر) به شرح زیر است:
تصویب کاپیتولاسیون
۵۶ سال پیش، در روز بیست و یکم مهر سال ۱۳۴۳ هجری شمسی لایحه کاپیتولاسیون یا حق قضاوت کنسولی به تصویب مجلس فرمایشی رژیم شاه رسید.
بر اساس این قانون، مستشاران نظامی آمریکا در ایران از تعقیب قضایی دادگاههای این کشور (ایران) مصون شدند و درصورتی که مرتکب جرمی میشدند، باید در دادگاههای آمریکا به آن رسیدگی میشد. این قانون به مفهوم نقض حاکمیت ملی و اهانت به مردم ایران بود. به همین دلیل، امام خمینی (ره) چند روز بعد در یک سخنرانی تاریخی، ابعاد این قانون را برای مردم روشن نمود و به شدت به شاه و آمریکا حمله کرد. این سخنرانی باعث دستگیری و تبعید امام در ۱۳ آبان ۱۳۴۳ هجری شمسی شد.
کشف قاره آمریکا توسط اروپاییها
۵۲۸ سال پیش در چنین روزی دوازدهم اکتبر سال ۱۴۹۲ میلادی قاره امریکا توسط "کریستف کلُمْبْ" (Christopher Columbus) مکتشف و دریانورد ایتالیایی کشف شد.
در سوم اوت ۱۴۹۲ م کریستوفر کلُمبوس معروف به کریستف کلُمْبْ، سفر دریایی خود را به وسیله یک کشتی، از بندر پالوس اسپانیا آغاز کرد و به سمت اقیانوس اطلس حرکت نمود. کلمب برخلاف بسیاری از مردم زمان خود معتقد بود که زمین گرد است و اطمینان داشت که با سفر دریایی به سوی غرب میتواند راهی تازه را برای تجارت سودآور اروپاییان به خاور دور پیدا کند. او نمیدانست و نمیتوانست هم بداند که دو قاره بزرگ امریکای شمالی و جنوبی در سر راه او قرار گرفتهاند؛ لذا هنگامی که در دوازدهم اکتبر ۱۴۹۲ م پس از هفتاد روز دریانوردی، از دور خشکیهای مربوط به قاره امریکا را دید، تصور کرد که به خاک آسیا نزدیک شده است و لذا جزایری را که کشف کرده بود، هند غربی نام نهاد.
درگذشت صاحب بن عباد، ادیب و وزیر دیلمیان
۱۰۵۷ سال پیش در چنین روزی، بیست و چهارم صفر سال ۳۸۵ هجری قمری «صاحب بن عَبّاد»، ادیب معروف و وزیر دانشمند سلسله دیلمیان درگذشت.
او نویسندهای توانا بود و در فضل و ادب، از مشاهیر عصر خود به شمار میرفت، به طوری که چند تن از دانشمندان معروف آن زمان، برخی از کتب خود را به نام او تالیف کرده اند. صاحب بن عباد با اینکه در حکومت دیلمیان منصب وزارت داشت، از تواضع و فروتنی در قبال زیردستان دریغ نمیورزید. از صاحب بن عباد تالیفات ارزشمندی برجای مانده است. معروفترین اثر وی، «المحیط» نام دارد که در باب لغت و در هفت جلد گردآوری شده است. از دیگر کتابهای صاحب بن عباد، میتوان از «امامت»، «الانوار والاعیاد» و «فضائل النوروز» نام برد.
درگذشت شوریده شیرازی، شاعر بزرگ ایرانی
۹۴ سال پیش در چنین روزی برابر با بیست و یکم مهر ۱۳۰۵ هجری شمسی شاعر بزرگ ایرانی، استاد "محمدتقی شوریده شیرازی" درگذشت.
محمدتقی شوریده شیرازی فرزند عباس، در سال ۱۲۳۶ ش در شیراز زاده شد و در هفت سالگی بر اثر آبله، از نعمت بینایی محروم گردید اما از آنجا که دارای هوش سرشاری بود، در مدتی کوتاه به وسیله اشعارش بلندآوازه گردید و شعرش بر زبانها افتاد. محمدتقی پس از آن راهی تهران شد و مورد توجه ناصرالدین شاه قاجار قرار گرفت و لقب فصیح الملک دریافت کرد. محمدتقی شوریده آنگاه به شیراز عزیمت نمود و تا پایان عمر در آنجا بود. سرانجام این شاعر شیرازی، در شصت و نه سالگی وفات یافت و در جوار مزار شیخ اجل، سعدی شیرازی مدفون گردید. شوریده شیرازی، در قصیده سرایی، غزل، طنز و مطایبه نبوغی بسزا داشت. او به ویژه در سرودن اشعاری که متضمن کلمات عامیانه و اصطلاحات اهالی فارس است، مهارت فراوانی از خود نشان داده است. از شوریده شیرازی آثاری برجای مانده است که دیوان غزلیات، آذر، کشف المواد و نامه روشندلان از آن جمله اند.
کودتا علیه نواز شریف در پاکستان
۲۱ سال پیش، در روز دوازدهم اکتبر سال ۱۹۹۹ میلادی ارتشبد «پرویز مشرف» (Mosharraf) رئیس ستاد مشترک ارتش پاکستان در کودتایی بدون خونریزی، محمد نواز شریف نخست وزیر وقت این کشور را برکنار کرد و قدرت را در دست گرفت. این کودتا یک روز بعد از آن انجام شد که ارتشبد مشرف توسط نواز شریف، برکنار شده بود. پرویز مشرف که ریاست جمهوری پاکستان را در دست گرفته بود، با تغییر برخی از مواد قانون اساسی و افزایش اختیارات ریاست جمهوری، به قدرت اصلی در پاکستان تبدیل شد اما در اثر فشارهای داخلی و خارجی، مشرف در نوامبر سال ۲۰۰۷ مجبور به کناره گیری از ریاست ستاد ارتش شد. با از سرگیری فعالیت احزاب مخالف و پیروزی آنها در انتخابات، سرانجام پرویز مشرف در ژوئیه سال ۲۰۰۸ به طور کامل از قدرت کنار رفت.
روز ملی اسپانیا
دوازدهم اکتبر روز ملی در اسپانیا نامگذاری شده است . کشور اسپانیا با ۵۰۴/۷۸۲ کیلومتر مربع مساحت در جنوب غربی اروپا، در کنار اقیانوس اطلس و دریای مدیترانه و در همسایگی کشورهای پرتغال، آندورا و فرانسه واقع شده است.
اسپانیا از مناطقی است که از قدیمالایام، محل سکونت اقوام مختلفی بوده و در قرون قبل از میلاد، فینیقیها و کارتاژها نیز در آن سکنی گزیدند. زمانی جزئی از امپراتوری روم بود و در قرن هفتم میلادی پذیرای لشکریان اسلام شد و از این زمان، دوره اسلامی تاریخ اسپانیا آغاز شد. دوره جدید اسپانیا با کشف قاره امریکا توسط کریستف کلمب در سال ۱۴۹۲ آغاز میشود. اسپانیا در طی قرون بعدی به امپراتوری وسیع و قدرتمندی تبدیل شد که در بسیاری از نقاط جهان مستعمره داشت. در قرن نوزدهم، این امپراتوری رو به انحطاط نهاد. تا بعد از جنگ جهانی اول حکومت سلطنتی در این کشور ادامه داشت تا اینکه در سال ۱۹۳۱ جمهوریخواهان به پیروزی رسیدند. در سه دهه میانی قرن بیستم، حکومت دیکتاتوری ژنرال فرانکو در اسپانیا برقرار بود. حکومت اسپانیا، مشروطه سلطنتی با دو مجلس قانونگزاری است. دوازدهم اکتبر ۱۴۹۲ سالروز کشف امریکا توسط کریستف کلمب روز ملی اسپانیا نام گرفته است.