پخش زنده
امروز: -
بر اساس بانک اطلاعات وزارت جهاد کشاورزی در سال زراعی ۱۳۹۸-۱۳۹۷، استانهای کرمانشاه، آذربایجان غربی، کردستان، لرستان و همدان به ترتیب با تولید ۱۰۱۷۱۸ تن و ۴۴۳۶۳ تن و ۴۰۷۵۵ تن و ۳۸۰۲۸ تن و ۱۲۴۴۷ تن نخود مقامهای اول تا پنجم تولید نخود کشور را دارا بودند.
به گزارش سرویس پژوهش خبری صداوسیما: با توجه به افزایش جمعیت، به ویژه در کشورهای در حال توسعه، عمدهترین مشکل این کشورها تامین مواد غذائی، خصوصاً مواد پروتئینی آنها است. نخود مهمترین گیاه از گروه محصولات مرسوم به حبوبات در کشور است و از نظر ارزش غذایی دارای پروتئین به میزان ۲۳-۱۷ درصد است. یک گیاه تثبیت کننده ازت در خاک بوده که از نظر اقتصادی و عدم مصرف کودهای شیمیایی بسیار حائز اهمیت است.
نخود یک گیاه تناوبی بسیار مناسب با غلات به حساب میآید و میتواند به پایداری و حاصل خیزی خاک کمک قابل توجهی نماید و موجب افزایش عملکرد غلات نیز بشود. این گیاه به جهت کم توقع بودن در مقایسه با مصرف نهادههای کشاورزی، قابلیت کشت و کار به صورت دیم و حتی در اراضی کم بازده را امکانپذیر میکند. محصول تولیدی این گیاه سهولت ذخیره و انبار کردن را داشته و قابلیت حمل و نقل و عدم آسیبپذیری را به همراه دارد.
این محصول در اشتغالزایی و درآمد اقتصادی برای تولیدکنندگان دارای اهمیت است. کشور ایران نیز با توجه به جایگاه نخست کشاورزی، زمینهای حاصلخیز و منابع آبی کاشت نخود مرسوم است و استان کرمانشاه در غرب ایران به عنوان یکی از قطبهای تولید این نوع از حبوبات است.
از این رو استان کرمانشاه علاوه بر تامین نیاز بازار سهم بالایی در صادرات محصول یاد شده به بازارهای خارجی داشته و سالانه حجم بالایی از تولیداتش روانه بازارهای عراق و افغانستان میشود. تولید نخود به عنوان محصولی مهم با ارزش غذایی بالا در کشور به دلیل مشکلات مختلف هر ساله دچار فراز و نشیبهایی میشود که نه تنها تولیدکنندگان بله مصرفکنندگان را هم با چالش روبرو میکند.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است
پژوهشگر:علی قنبری شیر سوار