پخش زنده
امروز: -
چغندرقند در حال حاضر در حدود 50 کشور جهان کشت و حدود یک چهارم از 140 میلیون تن از شکر تولیدی جهان را شامل می شود. در ایران، به لحاظ شرایط آب و هوایی حاکم، نیمی از شکر تولیدی از زراعت چغندرقند و نیمی از نیشکر تهیه می شود.
پژوهش های خبری صدا وسیما: قبل از پیدایش چغندر قند معمولی مردم قند مورد نیاز خود را از نیشکر تامین می کردند یک دانشمند آلمانی در سال ۱۷۴۷ موفق شد که از چغندر قند (ریشه) قند تهیه کند. از نظر اقتصادی چغندر قند یکی از محصولات مهم کشوری محسوب می شود زیرا ماده این گیاه بسیار قوی و پر نیرو است تاریخچه کشف آن از سال ۱۲۷۳ شمسی شروع شده که اولین کارخانه آن کرج بوده است. اما امروزه تعداد این کارخانه بسیار زیاد شده و ۴۲ کارخانه قند و شکر در کشور وجود دارد که ۶ کارخانه غیرفعال هست که ۱۰ کارخانه مربوط فرآوری نیشکر است که از ۱۰ کارخانه ۲ کارخانه غیر فعال است. استان خراسان، آذربایجان غربی و فارس استانهایی هستند که بیشترین کارخانه فرآوری شکر از چغندر را دارند. کارخانجات فرآوری نیشکر نیز در استان خوزستان فعال است که بسیاری از این کارخانجات در سالهای اخیر نوسازی شده اند و مشکلی از نظر تجهیزات و فرآوری ندارند. ریشه چغندر قند شکل مخروطی دارد تعداد کروموزم ها در حالت دیپلونید ۱۸ عدد است همان طور که ذکر شد علاوه بر قند مواد دیگری از چغندر به دست می ید که در حدود ۹۰ درصد ریشه حقیقی و ۱۰ درصد طوقه گیاه وجود دارد.
در همین راستا و برای تحلیل و بررسی بیشتر میزان و وضعیت تولید چغندرقند در کشور، میزان و نیاز مصرف داخلی، میزان واردات شکر، برنامه و سیاست های وزارت جهاد کشاورزی برای توسعه و جهش تولید، همچنین موانع و چالش ها و راهکارهای جهش تولید چغندرقند در کشور، مصاحبه ای با آقای دکتر پیمان حصادی، مجری طرح چغندرقند کشور انجام شده که مهمترین بخش های آن در این پژوهش ارائه می شود.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهشگر:علی قنبری شیرسوار