پخش زنده
امروز: -
با تجاری سازی دستاورد مهم محققان پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در زمینه تکثیر گیاه شورپسند سالیکورنیا، بخشهایی از اراضی شور استانهای هرمزگان، بوشهر و کرمان به همت بخش خصوصی زیر کشت این گیاه خواهد رفت
به گزارش خبرگزاری صداوسیما از پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی؛ قرارداد اعطای لیسانس غیر انحصاری حق استفاده از دانش فنی تولید و استقرار گیاه سالیکورنیا در اراضی شور استانهای هرمزگان، بوشهر و کرمان و فروش ۵۰۰ تا هزار کیلو گرم بذر گیاه سالیکورنیا به مدت ۱۵ سال همزمان با جشنواره قدردانی از پژوهشگران و فناوران برتر وزارت جهاد کشاورزی به امضاینیراعظم خوش خلق سیما، رئیسپژوهشگاه و حسام شمس الدینی لری نایب رئیس شرکت آیسان صنعت سام رسید.
نیراعظم خوش خلق سیما، در این زمینه اظهار داشت: در حال حاضر ۸۰۰ میلیون هکتار از اراضی دنیا تحت تأثیر شوری است و منابع آب شیرین به کمتر از ۲.۵ درصد در دنیا کاهش یافته است. با توجه به مشکلات تغییرات اقلیم، متاسفانه بخش عظیمی از اراضی و آبهای کشور به سمت شور شدن پیش میروند و براساس اعلام سازمان خواروبار جهانی در سال ۲۰۰۰ میلادی وسعت خاکهای شور ایران با شوری متوسط حدود ۲۵.۵میلیون هکتار و با شوری بالا در حدود ۸.۵ میلیون هکتار است.
استفاده از روشهای شورورزی و فناوریهای نوین، خاک و آب شور
وی با بیان این که با استفاده از روشهای شورورزی و فناوریهای نوین، خاک و آب شور دیگر نمیتواند مانعی برای کشاورزی باشد، کشت و تولید گیاهان هالوفیت از جمله سالیکورنیا در خاکها و آبهای شور را یکی از راهبردهای کارآمد برای فائق آمدن بر چالش کشت و زرع در مناطق دارای خاک و آب شور عنوان کرد و گفت: کشت انبوه گیاه سالیکورنیا علاوه بر تامین بخشی از علوفه و خوراک دام مورد نیاز کشور که در حال حاضر ۹۰ درصد واردات آن صورت می گیرد در تولید روغن خوراکی و سایر فرآوردههای زیستی و همچنین جلوگیری از فرسایش بادی خاک و کاهش ریزگردها که مشکل بسیاری از مناطق کشور است موثر خواهد بود.
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به روند اجرای طرح تولید گیاه شورپسند سالیکورنیا در پژوهشگاه اظهار داشت: کشت سالیکورنیا از سال ۱۳۹۴ به صورت آزمایشی در بعضی از نقاط کشور آغاز شده و تاکنون حدود ۱۵۰ هکتار از اراضی شور کشور با موفقیت زیر کشت این گیاه رفته است.
به گفته وی، سالیکورنیا گیاهی اصطلاحا گوشتی است که قابلیت کشت در زمینهای غیر زراعی و آبیاری با آب دریا، پساب و زهاب را دارد و پس از برداشت علاوه بر تازه خوری و مصرف به عنوان چاشنی غذا همراه با سالاد و کنسرو به صورت فرآوری شده نیز قابل استفاده است.
خوش خلق سیما اضافه کرد: سالیکورنیا به دلیل برخورداری از مواد معدنی مانند منیزیم، پتاسیم، مس، آهن، منگنز و روی در زمره غذاهای «فراسودمند» به حساب میآید و به دلیل برخورداری از ۷۸ درصد اسید چرب غیر اشباع، امکان استحصال روغن با کیفیت مطلوب خوراکی و به دلیل برخورداری از ویتامینهای آ و سی و خواص آنتی اکسیدان، ضدباکتریایی و ضدقارچی قابلیت مصرف در فرآوردههای مختلف غذایی، آرایشی، بهداشتی و دارویی را نیز دارد.
افزایش درآمد کشاورزان و ایجاد فرصتهای شغلی
وی اظهار داشت: از هر هکتار مزرعه سالیکورنیا ۱۷ تا ۲۶ تن جرم بیولوژیک و بین سه تا چهار تن نمک گیاهی حاصل میشود که منبع درآمد خوبی برای کشاورزان و دامداران با استفاده از زمینهای غیرزراعی و آبهای شور و نامتعارف مثل آب دریا یا پساب استخرهای پرورش میگو است. با توسعه کشت سالیکورنیا و دیگر گیاهان شورپسند علاوه بر افزایش درآمد کشاورزان فرصتهای شغلی زیادی در مناطقی از کشور که کشت سایر ارقام زراعی ممکن نیست ایجاد میشود و اقتصاد این مناطق که بعضا مبتنی بر قاچاق است در مسیر تولید رونق میگیرد.
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوزی کشاورزی در پایان با بیان این که کشت گیاه سالیکورنیا با موفقیت در مناطق ساحلی بوشهر، چابهار، گرگان و چند منطقه در استان آذربایجان غربی انجام شده؛ جلوگیری از طغیان نمک در دریاچه ارومیه و حاشیه دریای عمان را از دیگر قابلیتهای این گیاه معرفی کرد.
وی ابراز امیدواری کرد با انتقال دانش فنی تولید این گیاه به بخش خصوصی زمینه گسترش کشت سالیکورنیا و دیگر ارقام گیاهان شورپسند در مناطق مستعد سراسر کشور فراهم شود.