پخش زنده
امروز: -
معاون وزیر جهاد کشاروزی: بر اساس بررسی ها، به ازای هر واگذاری فناوری به بخش خصوصی،۲ میلیارد دلار سرمایه به کشاورزی بازمی گردد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، کاظم خاوازی در مراسم تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر وزارت جهاد کشاورزی و رونمایی از دستاوردهای تحقیقاتی افزود: هر یک فناوری، ۱۴۲ شغل در کشور ایجاد میکند.
وی با بیان اینکه در طول ۲۰ سال ۴۳ رقم گندم آبی معرفی و در اختیار کشاورزان قرار گرفته است گفت: ۱۲ هزار میلیارد تومان تنها از محل درآمد معرفی این ارقام گندم به اقتصاد کشور برگشته است.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی افزود: در حال حاضر ۸۹ درصد گندم آبی که در کشور کشت میشود از ارقام معرفی شده است.
وی گفت: از اجرای کشت ۴۳ رقم گندم آبی در این مدت ۶۰۰ میلیارد تومان سرمایه به کشور برگشت داده شده است.
خاوازی به بی توجهی به هشدار پژوهشگران به احداث سدها اشاره کرد و افزود: در سالهای گذشته پژوهشگران کشور به احداث سدها هشدار دادند، اما در این سالها به این موضوع توجهی نشده است.
وی گفت: محققان سال هاست که به اهمیت اجرای آبخوان داری در کشور تأکید میکنند که میتواند برای پر کردن ذخایر سفرههای زیرزمینی با اهمیت باشد، اما کمتر به آن توجه شده است.
خاوازی افزود: محققان معتقدند انجام آبخوان داری میتواند اقیانوسی از زیرزمین ایجاد و ذخایری برای آینده باشد.
وی گفت: محققان از ۲۰ سال پیش در خصوص زاینده رود هشدار دادند، اما کسب به آن توجه نکرد و اکنون مشکلات، گریبان ما را گرفته است.
معاون وزیر جهاد کشاروزی و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی توصیههایی نیز به بخش پژوهش و تحقیق ارائه کرد و افزود: موسسات پژوهشی قدیمی هستند و برای رویارویی با شرایط خاص پژوهشها باید به روز شوند.
خاوازی با بیان اینکه موسسات باید کارهای نوآورانه انجام دهند گفت: باید رویکرد محققان از "محصول محوری" به "پیامد محوری" تغییر کند یعنی؛ آنان باید در پی نتیجه کارهای خود باشند و صرف تحقیقات کافی نیست.
وی با بیان اینکه روشهای محققان باید تغییر یابد افزود: کمیتههای علمی و فنی باید ایجاد و روشهای قدیمی دور ریخته شود.
خاوازی گفت: محققان باید کارهای خود را در عرصه عمل بررسی و نتایج آن را عرضه کنند.
وی افزود: بسیاری از کارهای پژوهشی که محققان ما انجام داده اند از نظر دانشگاهیان مردود است در حالی که کشاورزی، عرصه عمل است و ارائه کارهای تئوریک کافی نیست.
خاوازی با توجه به تغییرات اقلیم در سطح جهان هشدارهایی را داد و گفت: این تغییرات، محاسبات بخش کشاورزی را به هم ریخته و تغییراتی در کاشت، ایجاد کرده و همچنین آفات و بیماریهای نوظهور هم پدید آمده اند.
وی افزود: همچنین در حوزه شیلات نیز به علت این تغییرات اقلیمی مشکلاتی بوجود آمده و به همین علت محققان باید در کنار کارهای تحقیقاتی خود توجهی به این تغییرات داشته باشند و مشکلات آینده را برطرف کنند.
خاوازی به برنامههای این سازمان اشاره کرد و گفت: به دنبال آن هستیم که تعدادی مگاپروژه تعریف کنیم تا اثرات آن در بخش کشاورزی، کامل و به وضوح دیده شود.
وی با بیان اینکه کشور، وابسته به واردات خوراک دام است افزود:، اما اطلاعات و تحقیقات محققان همچنان خاک میخورد و اگر از کارهای تحقیقاتی استفاده شود مشکلات خوراک دام نیز در کشور برطرف خواهد شد.
خاوازی گفت: حتی اقدامات تحقیقاتیای انجام شده که میتوان از جلبک برای شورزدایی مراتع استفاده کرد که انقلابی در تأمین علوفه ایجاد کند.
وی با تأکید بر اینکه باید فناوریها را وارد و آنها را در کشور بومی سازی کنیم افزود: از سوی دیگر ارتباط خوبی را با کارشناسان بین المللی برقرار کنیم و از تمام اطلاعات آنان به نحو احسن استفاده کنیم.
پنبه ترا ریخته مجوز تولید نگرفته است
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: پنبه ترا ریخته مجوز تولید از سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی نگرفته است.
کاظم خاوازی در حاشیه مراسم تجلیل از کشاورزان نمونه افزود: ما منتظر نظر وزارت بهداشت هستیم و در صورتیکه این وزارتخانه مجوزی درخصوص استفاده از پنبه ترا ریخته در مصارف خوراکی بدهد، در این صورت این رقم به کمیته رقم وزارت جهاد کشاورزی ارسال خواهد شد.
وی تأکید کرد: آنچه مسلم است وزارت بهداشت اصلیترین نقش را ایفا میکند و در صورتیکه مخالفت کند به هیچ وجه به تولید پنبه ترا ریخته مجوز داده نمیشود و اگر موافقت کند در مسیر تولید رقم قرار میگیرد.
خاوازی گفت: خوب بودن محصول در مزرعه و اینکه آیا توانسته کرم مورد نظر را کنترل کند و سایر موارد در خصوص تولید پنبه تراریخته بررسی خواهد شد و بعد از این مرحله، این محصول نام خواهد گرفت و پس از نامگذاری، به تولید میرسد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: اگر همه دستگاهها ازجمله سازمان محیط زیست و وزارت بهداشت مجوزهای لازم را برای تولید پنبه ترا ریخته صادر کنند، در فرآیند تولید نامگذاری رقم قرار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه وزارت بهداشت متولی سلامت مردم است، گفت: ما به لحاظ فنی و سایر موارد، این محصول را در مزارع کنترل کرده و نامگذاری میکنیم.
خاوازی افزود: اعلام نظر فنی برای معرفی به بخش رقم بعد از تأییدیه وزارت بهداشت صورت خواهد گرفت.
بیش از ۹۰ درصد از ارقام در حوزه گندم بومی سازی شده است
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد از ارقام حوزه گندم، ارقامی است که از طریق مؤسسه تحقیقات اصلاحات و تهیه نهال بذر و مؤسسه تحقیقات دیم کشور، تولید و در اختیار کشاورزان در قرار گرفته اند.
خاوازی با بیان اینکه بومی شدن دستاوردها و تحقیقات بخش کشاورزی، در مرحله نخست وابستگی به کشورهای دیگر را کاهش میدهد، افزود: چیزی که در مرحله بعد حائز اهمیت است، تأثیرگذاری این دستاوردها در تولید است و به طور متوسط ارقامی که بیرون داده شده ۶۰۰ کیلوگرم در هکتار افزایش عملکرد به دنبال دارند که میتواند در تولید بسیار مهم باشد.
وی به تنوع بسیار زیاد ارقام اشاره کرد و افزود: در همه ارقام زراعی این تنوع وجود دارد که این تنوع یک پشتیبانی بسیار مهمی از تولید است و ما میتوانیم هر لحظه انتخاب خود را داشته باشیم.
خاوازی با اشاره به اتفاقات به وجود آمده در بحث کیفیت محصولات گفت: بعنوان مثال رقم رَش (رقم کیفی جدید برنج) که عرضه شده است، دقیقاً همه ویژگیهای برنج هاشمی را که مردم بسیار علاقمند به پخت آن هستند، دارد و از سوی دیگر مشکلات و معضلات زراعی و مصرف سم را به شدت کاهش داده است.
رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی همچنین به رقم تیسا (رقم جدید برنج) اشاره کرد و افزود: این رقمی است که میتواند از نظر عطر و بو یک رقیب خوبی برای تودههای محلی باشد.
وی گفت: ارقامی که تولید میشود، عملاً به طور غیرمستقیم بهره وری آب را افزایش میدهد که بعنوان مثال در رقم رخشان (رقم جدید گندم) ، زیر ۱۲ تن در هکتار نداشتیم که این عدد بسیار بزرگی است و بسیاری از کشورها این ارقام گندم با این کیفیت را ندارند و دانش و اطلاعات آن دراختیار ما است.
خاوازی به توجه نکردن به هشدار کارشناسان و محققان در بخشهای مختلف اشاره کرد و افزود: بخشی از تحقیقاتی که در سازمان انجام میشود قابل تبدیل به فناوری است و بخشی از آن اطلاعات و دانش که تولید میشود، دانشی است که سیاست گذاران و مسئولان کشور باید به آن توجه کنند.
وی گفت: نمونه آبخوان داری از نمونههایی است که پژوهشگران ما مدتها پیش اعلام کردند که این موضوع میتواند مشکل آب کشور را در بحث کلان حل کند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: اگر به تحقیقات توجه میشد، شاید بخش قابل ملاحظهای از مشکلات آب را نداشیم و با مسائلی مثل آبخوان داری، کاملاً آن را کنترل میکردیم.
رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی با بیان اینکه اگر بجای سدسازی به آبخوان داری توجه میکردیم شاید خیلی از مشکلات که اکنون گریبانگیر ما است واقع نمیشد، افزود: همچنین سرمایههای زیادی که در بخش سدسازی هزینه شده، اگر در بخش آبخوان داری هزینه میشد مؤثرتر بود.
وی افزود: با فرمایشات مقام معظم رهبری توجه جدی به بخش آبخوان داری در برنامه ششم شده و وزارت جهاد کشاورزی برنامههای عملیاتی را در این بخش دارد که امیدواریم این موضوع گذشته را جبران کند.
خاوازی درخصوص اینکه چرا به آبخوان داری توجه نمیشد؟ گفت: این موضوعی است که در دولتهای مختلف وجود داشته و کارشناسان درک کاملی درباره اهمیت این اقدام نداشته اند تا به آن بهاء داده و توجه کنند.
معاون وزیر جهاد کشاورزیگفت: خوشبختانه در برنامه ششم این اتفاق افتاد و توجه جدی به بخش آبخوان داری شده است.
وی درخصوص تحقیقات در بخش تأمین علوفه و اینکه تا حدود ۷۰ درصد از علوفه کشور وارداتی است، چه اقدامی برای تأمین علوفه انجام خواهد شد؟ گفت: یکی از اقدامات بسیار مهم، در مؤسسهتحقیقات علوم دامی است که این مؤسسه توانسته سرشاخههای نیشکر که در خوزستان وجود دارد و از آنها استفاده نمیشود و یا سوزانده میشود، این را با یک فرمولی تبدیل به خوراک دام کنند.
خاوازی با بیان اینکه مرحله نخست این اقدام با همکاری شرکت جهاد نصر راه اندازی شده افزود: درحال طراحی واحد بزرگی هستند که این واحد میتواندبخش قابل ملاحظهای از خوراک دام کشور را با ضایعات نیشکر جبران کند.
رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی درخصوص اینکهدر چند سال آینده در چه مرحلهای خواهیم بود؟ گفت: بخش قابل ملاحظهای از این موضوع که در سالهای آینده اتفاق میافتد از حوزه تحقیقات خارج است.
وی افزود: ما محصول و دانش فنی و اطلاعات لازم را در خصوص تولید خوراک دام از ضایعات نیشکردر اختیار داریم و درحد نیمه صنعتی همه تأسیسات و امکانات را در محل مورد نظر مستقر کردیم و این باید از سوی بخش خصوصی و شرکتهای دانش بنیان و نیز شرکتهای دولتی داوطلب گسترش یابد.
خاوازی گفت: تصور میکنم یک میلیون تن خوراک دام را در سال بتوان در آنجا ساماندهی کرد.
معرفی ۱۲ دستاورد برتر بخش کشاورزی
در مراسم تجلیل از کشاورزان نمونه ۱۲ دستاورد برتر بخشهای مختلف کشاورزی رونمایی و معرفی شد.
فناوری توسعه کشت نشایی چند گیاه زراعی و ریشه لخت چغندر قند که روشی جدید برای کاهش مصرف آب است و همچنین دانش فنی تشخیص و غیر مخرب انارهای آلوده به آفت گرم گلوگاه به شیوه اپتیکی و فناوری ماشین ساخت کارنده سمبه ای، از جمله این فناوری هاست.
همچنین دانش فنی تولید هیبدریدهای تجاری گلایل، سامانه ملی تناسب اراضی با محصولات زراعی و باغی، فناوریهای تولید کیدهای تشخیصی علیه بیمارگرهای مهم گیاهی از قبیل تریتستزا، جاروک لیمو، ناقل بیماری رایزومانیای چغندر قند و کوتولگی سبزرد نخود، کنترل بیولوژیک سفید بالک توت به روش حفاظت و حمایت از زنبورهای پارازیتویید در فضای سبز شهر تهران از دیگر دستاوردهایی است که امروز رونمایی شد.
سامانه اطلاعات جغرافیایی و نقشه جامع مناطق مستعد، ممنوعه و پرخطر پرورش طیور، حبهای کردن پیش مخلوط مکمل ویتامینی، معدنی و افزودنی دامی در دمای پایین، بومی سازی فناوری پوشش دهی بذر ۱۴ گونه گیاهان زراعی، توسعه کشت کینوا در مناطق شور از طریق برنامه به نژادی و زراعی و گله مولدین پایه قزل آلای رنگین کمان عاری از عوامل بیماری زای خاص (SPF) از ذخایر ژنی سالم موجود در کشور از دیگر دستاوردهای رونمایی شده در مراسم امروز است.