پخش زنده
امروز: -
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: خود مراقبتی باعث ۷ درصد صرفه جویی مالی در نظام سلامت میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ ایرج حریرچی در نشست خبری افزود: خودمراقبتی، اقدامات و رفتارهایی است اکتسابی، آگاهانه و هدفدار که مردم برای خود، فرزندان و خانواده شان انجام میدهند تا سالمتر بمانند، سلامت فعلی خود را حفظ کنند و نیازهای جسمی، روانی و اجتماعی خود را برآورده سازند.
وی با بیان اینکه، ۶۵ تا ۸۵ درصد انواع مراقبتها میتواند از خودمراقبتی بهرهمند باشد، گفت: خود مراقبتی در بیماریهای مزمن میتواند نتایجی مانند کاهش ۴۰ درصدی مراجعه به پزشکان عمومی، کاهش ۱۷ درصدی مراجعه به پزشکان متخصص، کاهش ۵۰ درصدی مراجعه به مراکز اورژانس، کاهش ۴۵ درصدی در بستری بیمارستانی و کاهش ۵۵ درصدی در روزهای غیبت از کار را به همراه داشته باشد.
سخنگوی وزارت بهداشت افزود: خودمراقبتی منجر به ارتقای سلامت و کیفیت زندگی، افزایش رضایت بیماران، استفاده منطقی از خدمات و کاهش هزینههای سلامت میشود.
وی گفت: اگر به این مسأله توجه کنیم که میزان مراجعه ایرانیان به روانشناس و روانپزشک پایین است، موضوع اختلالات روانی میتواند به موضوعی پیچیده و مزمن تبدیل شود، این مراجعه نکردن ریشه در پایین بودن سطح سواد سلامت روان و در نتیجه مهارت نداشتن لازم برای خود مراقبتی دارد.
سخنگوی وزارت بهداشت خواهان همکاری رسانهها به منظور انگ زدایی از بیماریهای روانی شد و افزود: این تفکر غلطی است که تصور شود افراد ثروتمند، باسواد و دیندار دچار اختلالات روانی نمیشوند.
وی افزود: هر چند آموزههای علمی، دینی و جایگاه اجتماعی موجب کاهش احتمال این اختلالات میشود، اما برخی از اختلالات روانی ریشه ژنتیک دارد و در صورت انگ زدایی نشدن موجب کاهش مراجعه بیماران به متخصصان و کاهش احتمال درمان آنان خواهد شد.
حریرچی گفت: مراقبان سلامت در مراکز بهداشتی سراسر کشور هنگام مراجعه شهروندان پرسشنامهای به منظور تشخیص سریع اختلالات روانی به آنان ارائه میکند و در صورت احتمال اختلال روانی فرد را به پزشک مرکز و روانشناس آن که با طرح تحول سلامت در گروه پزشک خانواده قرار گرفته است، ارجاع میدهند.
وی ادامه داد: در صورت نیاز این افراد به پزشک متخصص ارجاع خواهند شد.
حریرچی افزود: خودمراقبتی در سلامت روان منجر به افزایش سواد سلامت روان میشود، بدین معنی که خود آگاهی و باورهای افراد درباره اختلالات روانپزشکی افزایش مییابد و به شناسایی، مدیریت یا پیشگیری از این اختلالات کمک میکند.
وی گفت: افزایش سواد سلامت روان منجر میشود توانایی شناخت اختلالات روانپزشکی را داشته باشیم، بدانیم چگونه اطلاعات حوزه سلامت روان را جستجو کنیم، عوامل خطر سلامت روان و علل اختلالات روانپزشکی را بشناسیم، از انواع کمکهای بهداشتی درمانی آگاهی داشته باشیم و استفاده به موقع انجام دهیم.
سخنگوی وزارت بهداشت افزود: جوانان و نوجوانان بیشتر روز در اینترنت با تجربه جرایم سایبری و بازیهای خشونت آمیز روبرو هستند.
وی گفت: به طور کلی جوانان و نوجوانان روزانه در معرض آسیبهای روانی و اجتماعی هستند و ارتقای سواد سلامت روان از طریق آموزش خودمراقبتی را میتوان راهکاری در این زمینه دانست؛ نوجوانی و جوانی زمانی قطعی برای مداخلات پیشگیرانه مانند رفتارهای خودمراقبتی است.
حریرچی افزود: براساس آمارهای منتشر شده ۲۳ و چهار دهم درصد از شهروندان ایرانی از نوعی اختلال روان پزشکی رنج میبرند و نیازمند دریافت خدمات سلامت روان هستند.
وی گفت: ۲۱ و ۴ دهم درصد نوجوانان ۱۵ تا ۱۹ سال و ۲۴ و ۶ دهم درصد از جوانان ۲۰ تا ۲۹ سال نیاز به روان پزشک دارند.
سخنگوی وزارت بهداشت درباره میزان اختلالات اضطرابی نیز گفت: ۱۵ و ۳ دهم درصد از نوجوانان و ۱۵ و ۶ دهم درصد از جوانان اختلال اضطرابی دارند.
حریرچی تاکید کرد: اضطراب در حد معقول موجب پیشرفت انسان میشود، اما گاهی این اضطراب به اختلالات خفیف یا متوسط منجر میشود.
وی گفت: ۱۲ و ۸ دهم درصد از نوجوانان و ۱۵.۱۶ درصداز جوانان اختلالات خلقی دارند.
حریرچی افزود: مهمترین روشها و تکنیکهای خودمراقبتی در سلامت روان شامل آموزش مهارت خودآگاهی، مهارت حل مسأله، مهارتهای ارتباطی، مهارت مدیریت خشم و استرس و مهارت همدلی کردن هستند.