گزارش مکتوب :
رودخانه هایی که جنسیت ماهی ها را تغییر می دهند
چهره زنگار گرفته اش فغان از روزهایی می کند که رنگ و رویش بسان آینه بود و جذابیتش دل هر بیننده ای را مجذوب خود می کرد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، حالا سال هاست رویه حیاتش تغییر کرده است و چهره سیاهش پرده از زخمی کهنه می کند که بتازگی بر زندگی همسایگان و همزیستانش نیز بی اثر نبوده است.
آری ، حال و روز رودخانه های کشور خوب نیست و با ورود فاضلاب های خانگی وصنعتی وضعش هر روز وخیم تر از گذشته می شود تاجایی که ماهی های نر تغییر جنسیت می دهند.
بنابر این گزارش آلودگی ناشی از مواد شیمیایی که از طریق فاضلاب وارد رودخانهها میشود، جنسیت ماهیهای نر را به جنس ماده تغییر میدهد.
نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد که ماهیهای نر رودخانهها بهطور فزاینده ویژگیهای ماهیهای ماده را بروز میدهند.
بر اساس گزارش ibtimes، نتایج این مطالعه که در 50 مرکز تحقیقاتی انجام شد، نشان داده است که بهدلیل ورود مواد شیمیایی از جمله قرصهای ضدبارداری از فاضلاب منازل به رودخانهها ، یکپنجم ماهیهای نر در رودخانههای آن مناطق تراجنسی شدهاند.
نتایج این مطالعه، ماهیهای نر رودخانهها ویژگیهای ماهیهای ماده را بروز میدهند و حتی تخمک نیز تولید میکنند.
این در حالی است که کیفیت اسپرم برخی از ماهیهای نر کاهش یافته و این ماهیها کمتر رفتار تهاجمی و رقابتی نشان میدهند که احتمال موفقیت جفتگیری آنها را کمتر میکند.
یافتههای این مطالعه نشان میدهد، مواد شیمیایی ناشی از قرصهای ضد بارداری، محصولات جانبی مواد پاکیزه کننده، پلاستیکها و مواد آرایشی از جمله آلایندههای شیمیایی هستند که این اثرات را ایجاد میکنند.
آزمایشها نشان دادند که 20 درصد از ماهیهای نر آبهای شیرین در 50 سایت، ویژگیهای ماهیهای ماده را داشتند و بیش از 200 ماده شیمیایی شناسایی شده توسط تصفیهخانههای فاضلاب که مشخص شده است اثرات استروژن مانند دارند و داروهایی مانند داروهای ضد افسردگی، رفتار طبیعی ماهیها را تغییر میدهند.
متاسفانه درکشورما ورود فاضلاب های خانگی و صنعتی به بستر رودخانه ها باعث شده است تا روند رو به نابودی داشته باشد و از آنجایی که یکی از شریانهای اصلی بقای محیط زیست طی دو دهه اخیر به شدت مورد تاخت و تاز و تخریب انسانها قرار گرفته، این موضوع میتواند نابودی حیات بشری و زندگی عاری از آلودگیهای زیست محیطی را پیامآور باشد. تا جایی که سعید متصدی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به تولید شیرابه درکشور و ورود آن به رودخانه ها می گوید: در هر ثانیه 18لیتر شیرابه تنها در جنگل های شمال از انباشت زباله ها تولید و به رودخانه ها سرازیر می شود که همین امر نیز تهدید بزرگی برای آبزیان محسوب می شود.
رودخانه ها از نعمت های بی بدیل خدادادی هستند و باید از این نعمات الهی به درستی صیانت کرد و از آنها حفاظت شود چرا که در صورت نابودی دیگر نمی توان احیایشان کرد.
گزارش ازمریم جعفری.