حجتی: انعقاد قرارداد حدود ۷۳۰ هزار هکتار کشت فرا سرزمینی
وزیر جهاد کشاورزی از انعقاد قرارداد حدود ۷۳۰ هزار هکتار کشت فرا سرزمینی در کشورهای هدف خبر داد.
محمود حجتی در حاشیه نخستین همایش آب مجازی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، گفت: تا کنون برای ۷۲۸ هزار و ۳۰۰ هکتار کشت فراسرزمینی در کشورهای هدف منعقد شده که ۸۴ هزار هکتار آن هم ملکی است.
وی با بیان اینکه این قراردادها بلندمدت و در برخی موارد تا ۴۵ سال است افزود: همچنین تفاهمنامه حدود ۴۲۲ هزار هکتار در مورد کشت فراسرزمینی امضا شده است.
وی گفت: به طور نمونه ذرت محصولی است که ارزش افزوده فراوانی از آن در کشور ایجاد میشود از این رو کشت فراسرزمینی این محصول در دستور کار قرار گرفته و در حال اجراست.
حجتی گفت: بسیاری از استانهای کشور که دچار بحران آب هستند، به این مناطق برای کشت فراسرزمینی رفتهاند و در چارچوب مقررات مربوطه در این مناطق اقدام به کشت فراسرزمینی کردهاند.
عباس عراقچی معاون حقوقی وزارت امور خارجه نیز در حاشیه این همایش به خبرنگار ما گفت: ۱۰ کشور برای کشت فراسرزمینی در نظر گرفته شده اند که کار مطالعات و بررسیها در این باره انجام شده یا در حال انجام است.
وی افزود: کشت فراسرزمینی در قزاقستان در حال انجام است ضمن اینکه تعدادی از کشورهای همسایه، آفریقایی و آمریکای جنوبی از جمله برزیل در برنامه کشت فراسرزمینی ما قرار دارند و وزارت امورخارجه و به ویژه سفارتخانههای ما همکاری لازم را دارند.
بیش از ۹۰ درصد تولیدات گیاهی کشور وابسته به آب است
وزیر جهاد کشاورزی گفت: بیش از ۹۰ درصد تولیدات گیاهی کشور وابسته به آب است و با آبیاری تولید میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ محمود حجتی در نخستین همایش بین المللی آب مجازی در اتاق بازرگانی ایران گفت: مدیریت تامین مصرف آب در تاریخ کشاورزی این سرزمین قدمت تاریخی دارد و کشاورزان این سرزمین به اهمیت و نقش آب در همه ادوار در این سرزمین پی برده اند.
وی افزود: بخش کشاورزی با تامین مواد غذایی مورد نیاز کشور، صادرات، اشتغال و حفظ منابع طبیعی یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی کشور محسوب میشود.
حجتی گفت:: سهم بخش کشاورزی در تولید ناخالص داخلی حدود ۷ درصد است و نزدیک به ۸۰ درصد انرژی غذایی کشور از تولیدات داخلی تامین میشود.
وی افزود: این بخش با صادرات ۶. ۵ میلیارد دلار انواع کالاهای صادراتی سهم ۱۸. ۳ درصدی از کل صادرات غیرنفتی کشور را به خود اختصاص داده است.
حجتی گفت: توسعه ابیاری در سالهای اخیر با رشد مستمر و فزاینده متاثر از افزایش بهره وری توانسته است نقش موثری در افزایش تولید ایفا کند و موجب افزایش درآمد کشاورزان و کاهش وابستگی کشور در واردات نیز شده است.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: اگرچه به دلایلی، چون کمبود آب و ناکافی بودن بارندگی به ویژه در فصل رویش بسیاری از محصولات تابستانه، بخشی از نیازهای کشور همیشه از واردات تامین شده است و میتوان گفت که از نظر آب مجازی ایران یکی از کشورهای وارد کننده آب محسوب میشود.
وی افزود: به نظر میرسد رویکرد سالهای اخیر را که بر مبنای اصلاح الگوی کشت و تولید بر مبنای بهره وری آب و تمرکز بر ارتقاء بهره وری است؛ بتوان مهمترین گام در راستای افزایش تولیدات داخلی و مدیریت مصرف بهینه آب دانست.
حجتی گفت:: در سه سال اخیر بخش کشاورزی توانسته با بکارگیری تکنولوژیهای آبیاری (بهینه کردن مصرف آب) و انجام عملیات متنوع بهزراعی موجب کاهش تقاضای آب و افزایش بهره وری آب شد به نحوی که در حال حاضر از هر متر مکعب آب ۱. ۲ کیلوگرم تولید حاصل میشود.
وی اعلام کرد: اعمال این سیاست موجب کاهش مصرف آبی به مقدار حدود ۴. ۵ میلیارد مترمکعب در هر سال است که قطعاً استمرار آن بحران آب کشور را ضمن افزایش تولید حل خواهد کرد.
حجتی گفت:: به دو مصداق افزایش بهره وری آب در تولیدات گندم و شکر اشاره میکنم که شامل افزایش چشمگیر میزان خود کفایی گندم و شکر، دو محصول اساسی غذایی از جمله این توفیقات است.
وی افزود: تولید گندم در سال ۱۳۹۵ با تکیه بر افزایش بهره وری و کاهش ۱۲ درصدی سطح زیر کشت آبی این محصول (نسبت به سال ۹۲) بیش از حد نیاز کشور بوده و ضریب خودکفایی آن به ۱۰۵ درصد رسیده است.
حجتی گفت:: درباره شکر نیز علیرغم کاهش سطح زیر کشت ۴۰ درصدی چغندر (از سال ۱۳۷۰)، میزان تولرید آن از ۱، ۱ میلیون تن در سال ۱۳۹۲ (با میزان خودکفایی ۴۹ درصد) به ۱، ۶ میلیون تن (با میزان خودکفایی ۶۹ درصد) در سال ۱۳۹۵ رسیده است.
وزیر جهادکشاوری اظهار داشت: این موفقیتها مرهون سیاستهای اجرایی در زمینه افزایش بهره وری از منابع پایه تولید است، افزایش تولیدات بخش کشاورزی در سه سال اخیر از ۹۷ میلیون تن در سال ۱۳۹۲ به ۱۱۹ میلیون تن در سال ۱۳۹۵ رسیده و بهبود ترازتجاری از ۷، ۹ میلیارد دلار کسری تراز تجاری در سال ۱۳۹۲ به ۲، ۶ میلیارد دلار کسری در سال ۱۳۹۵ با ۵، ۳ میلیارد دلار صرفه جویی ارزی، از توفیقات این بخشاست.
حجتی درباره برنامههای آینده وزارت جهادکشاورزی هم گفت:: در اجرای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی مبنی بر تکیه افزایش تولیدات داخلی محصولات اساسی کشاورزی به ویژه در اقلام وارداتی با هدف کاهش وابستگی کشور برای ۸ محصولات (گندم، جو، برنج، چغندرقند، دانههای روغنی، حبوبات، ذرت دانهای و پنبه)، کمک به افزایش صادرات و بهبود ترازتجاری با رعایت اهداف و سیاستهای ذیل تهیه شده است:
الف. - اعمال مدیریت تقاضای آب کشاورزی و به منظور کمک به بحران آب کشور:
- استمرار ارتقای شاخص بهره وری آب در تولید محصولات کشاورزی
- تغییرات سطح زیر کشت:
* نظیر کاهش سطح زیرکشت گندم (به لحاظ پایدارکردن کشاورزی) و حمایت از کشت برنج منحصرا در شمال کشور
* توسعه سطح زیر کشت پاییزه چغندرقند و حفظ سطح کشت بهاره
* استفاده از سیاست آب مجازی در تامین محصولاتی که امکان تولید کافی آن در کشور فراهم نباشد با استفاده از سیاست کشت فراسرزمینی
* افزایش سطح زیرکشت دانههای روغنی به خصوص کلزا و گسترش آن در تناوب گندم و جو آبی و دیم و سایر
- تکیه بر افزایش عملکرد محصولات:
- بهبود عملیات به زراعی نظیر معرفی ارقام با نیاز آبی کمتر، معرفی گیاهان جایگزین با تقاضای آبی کمتر، توسعه کشت نشائی، توسعه کشاورزی حفاظتی
- افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک
- هدایت تولید سبزیجات و صیفی به محیطهای کنترل شده (گلخانهای)
- توسعه کاربرد آبیاری میکرو در توسعه سیستمهای آبیاری.
ب. - اعمال رویکرد پایدار در بخش کشاورزی با متعادل کردن مساحت ها، حمایت از برنامه هایی نظیر کشاورزی حفاظتی
ج. - عدم توسعه سطح زیرکشت در کل کشور
د. - تکیه بر گسترش مشارکت بخش خصوصی و تشکلهای صنفی و تعاونیها در عملیاتی کردن برنامهها
ر. - تکیه بر بهره برداری از ظرفیتهای جدید تولید و ایجاد اشتغال مانند گیاهان دارویی، پرورش گل
و - پیش بینی این است که با اجرای این سیاستهای میزان خوداتکایی کشور در تامین انرژی مورد نیاز جامعه به میزان ۱۰ درصد فعلی افزایش یابد.ی - تجدیدنظر در سیاست حمایت از محصولات صادراتی باتوجه به بازدهی اقتصادی و اشتغال آنها.
البته تحقق این سیاستها نیازمند حمایت دانشمندان و تهیه و تدوین برنامههای اجرایی دقیق است.