به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیماٌُ، محمود حجتی در جلسه شورای عالی مدیران امور عشایر کشور با اشاره به اینکه در جامعه عشایر تاکنون فقط در بخش دامداری فعالیت شده است، افزود: مراتع به لحاظ شرایط آب و هوایی در مناطق عشایری تحت فشار است و چنانچه شرایط به همین شکل ادامه یابد عشایر در بخش تولیدات دامی به علت محدودیت علوفه با مشکل جدی مواجه خواهند شد.
وی گفت: برای رفع این مشکل در عرصههای مرتعی باید تعداد دام را محدود و عشایر را به کشت گیاهان دارویی تشویق کنیم.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: توسعه کشت گیاهان دارویی در مراتع و افزایش تولید این گیاهان که بازار بسیار خوبی در داخل و خارج دارد درآمد سرشاری را عاید عشایر خواهد کرد.
حجتی تاکید کرد: تاکنون در این زمینه اقدام مناسبی نشده است.
وی گفت: گیاهان دارویی ظرفیت اقتصادی فوق العادهای است که در برنامههای اقتصاد مقاومتی وزارت جهاد کشاورزی به این مهم توجه و برنامه عملیاتی برای آن تدوین شده است.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: به طور مثال نوعی کرفس کوهی در مراتع منطقه کوهرنگ وجود دارد که عشایر کشت آن را آغاز کردند این کرفس در بازار کیلویی ۱۴۰ هزار تومان قیمت دارد.
حجتی گفت: بوم گردی نیز از دیگر طرحهایی است که باید به منظور تقویت گردشگری و ایجاد درآمد برای عشایر توجه کرد.
وی تاکید کرد: این برنامهها باید در راس اقدامات مدیران این بخش قرار گیرد.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: باید برای اجرای این طرحها از دولت، نمایندگان مجلس مدیران برنامه و بودجه و صندوق سرمایه گذاری بخش کشاورزی؛ ردیف اعتباری تعیین کنیم تا از ظرفیتهای بالقوه عرصههای عشایری برای ایجاد ارزش افزوده استفاده کنیم.
حجتی درباره تامین نهادههای مورد نیاز عشایر گفت: ۷۰۰ هزار تن علوفه و نهاده در اختیار عشایر قرار گرفت که اگر مثل روال گذشته از دلالان خریداری میکردند باید ۱۵۰ میلیارد تومان پول بیشتری پرداخت میشد.
وی درباره اجرای برنامه مدیریت زنجیره تولید تا توزیع تصریح کرد: برای تقویت فعالان عرصه کشاورزی راهی جز اجرای طرح مدیریت تولید تا سفره نداریم؛ باید ساختار، منابع اعتباری و ابزار لازم را برای حضور تولید کننده در تمام مراحل تولید تا سفر ایجاد کنیم.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: تاکنون موفق نشدیم برنامه مدیریت زنجیره تولید تا سفره را اجرا کنیم و در این زمینه کوتاهی شده است.
حجتی افزود: بخش عشایر ۱۸۰ هزار تن گوشت قرمز تولید میکند، اما دسترنج آنان نصیب دلالان میشود.
وی گفت: به جایی رسیدیم که تولید کننده باید محصول خود را برای فروش مدیریت کند.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: این موارد آسیبها و مشکلات جامعه تولیدی عشایر و بطور کامل جامعه کشاورزی است و باید برای ایجاد ساز و کارهای مدیریت زنجیره تولید تلاش کنیم و از این لحاظ عقب هستیم.
حجتی تصریح کرد: چرا باید دلالان نهادههای مورد نیاز را در اختیار عشایر قرار دهند و چند دست بگردد و عشایر مجبور باشند برای خرید نهادهها چندین برابر پول پرداخت کنند؟.
محمود حجتی در حاشیه همایش اعضای شورای عالی امور عشایر با اشاره به اینکه مدیریت زنجیره تولید تا توزیع باید متعلق به جامعه عشایری باشد افزود: دلالان و واسطه ها در چرخه تولید تا توزیع تمام محصولات کشاورزی حضور دارند و مقابله با آنها و توانمندسازی تولیدکنندگان و کشاورزان به برنامه بلندمدتی نیازدارد.
وی گفت: در حال حاضر در برخی مناطق عشایر مدیریت تولید را تا مرحله کشتارگاه در اختیار دارند اما باید در حلقه های دیگر این زنجیره یعنی بسته بندی و عرضه مستقیم به فروشگاه های زنجیره ای نیز حضور داشته باشند.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: باید منابعی را برای توانمندسازی ساختارهای مدیریت زنجیره تولید در اختیار تشکل های عشایری قرار دهیم تا مهارت لازم را برای حضور در چرخه تولید تا بازار و تا سفره کسب کنند.
حجتی گفت: همیشه بر اجرای طرح مدیریت زنجیره تولید تا بازار تاکید داشتیم اما آنطور که باید اجرا نشده است و از روند اجرای طرح راضی نبودم.
وی افزود: اما درآمد جامعه عشایر نباید به تولید و فروش گوشت قرمز متکی باشد باید با اختصاص منابع و تسهیلات مناسب زمینه را برای ایجاد ظرفیت های بالقوه به منظور افزایش درآمد این جامعه تولیدی فراهم کنیم .
وزیر جهاد کشاورزی گفت: تلاش کردیم تا با تامین نهادهای تولید از جمله علوفه با قیمت مناسب امکان مدیریت عرضه دام را برای عشایر فراهم کنیم.
حجتی افزود: با تقویت صندوق عشایر و اختصاص یک درصد از درآمد های صندوق توسعه بیش از 700 هزار تن علوفه با قیمت مناسب در اختیار عشایر قرار گرفت تا بتوانند با تغذیه دستی دام خود را با قیمت مناسب و در زمان مناسب به بازار عرضه کنند.
وی گفت: با این اقدام عشایر دام خود را پروار کردند و با قیمت ، وزن و زمان مناسب دام را وارد بازار کردند.
وزیر کشاورزی افزود: اسکان عشایر از مهمترین مسائل و برای ایجاد محل های مناسب برای اسکان تاکنون برای 780 هزار نفر از عشایر مکان هایی با کُدهای مشخص تعیین کردیم.