پخش زنده
امروز: -
بر اساس زمان بندی که در متن قانون داماتو (ویرایش 2011) آمده است مفاد این قانون نهایتا تا 31 دسامبر 2016 ( 11 دی 1395) موثر است و بعد از این تاریخ مفاد آن به صورت موثر متوقف می شود.
پژوهش خبری صدا و سیما: قانون داماتو ـ کندی، یا قانون مجازات های ایران و لیبی 1996، با حضور خانوادههای قربانیان پرواز شماره 103 پان امریکن که در 21 دسامبر 1988 بر فراز شهر لاکربی منفجر شده بود، بر ضد ایران و لیبی در 15 اوت 1996 امضاء شده است. بهنظر میرسد که امریکا با چنین نمایشی (جریان امضای قانون مجازاتهای ایران و لیبی) که در کمتر از یک ماه بعد از انفجار هواپیمای تی ـ دبلیو- ای (T.W.A)800 ، در 18 ژوئیه 1996 بر فراز لانگ آیلند به صحنه میآورد قصد ارسال پیامی داشته که در آن بطور ضمنی انفجار اخیر را هم به یکی از این دو کشور (لیبی ـایران) که از سوی امریکا بعنوان «خطرناکترین حامیان تروریسم درجهان» معرفی شدهاند نسبت دهد.
این قانون به نام مبدع آن در مجلس سنای آمریکا، به داماتو ( این قانون توسط سناتور ایتالیایی الاصل کنگره آمریکا و از جمهوریخواهان محافظه کار به کنگره آمریکا ارائه شد ) شهرت یافته است.
هدف قانون داماتو ، که شرکت های اروپایی دارندة روابط تجاری زیاد با ایران ولیبی رامدّ نظردارد، محروم کردن این دودولت ازمنابع مالی است ؛ برای اینکه آنها را از ادامه سیاست فعلی شان باز دارد. البته مبانی توجیهی قانون داماتو-کندی کاملاً در موردهر دو کشور یکسان نیست. اتهامات وارده به ایران خرید تسلیحات با قدرت تخریب وسیع وحمایت ازتروریسم بینالمللی است که «امنیت ملّی ومنافع سیاسی خارجی ایالات متحده رابا خطر مواجه مینماید». در واقع هدف این قانون محروم کردن ایران و لیبی از کسب درآمد لازم برای کمک به تروریسم بینالمللی و توسعه صنایع نظامیشان میباشد. البته در سال 2006 کشور لیبی از قانون داماتو حذف شد و فقط ایران در ذیل این قانون قرار گرفت.
تحریم اصلی قانون داماتو
به موجب قانون داماتو ـ کندی « هرگونه سرمایهگذاری آتی بیش از 40 میلیون دلاردرسال برای توسعه بخش نفت وگاز در ایران توسط هر شرکتی در دنیا» ممنوع می شود . این ممنوعیت قابلیت تشدید هم داشته و در صورت ادامه آنچه سیاست های تروریستی از سوی ایران در طی یکسال خوانده می شود (یعنی تا پایان سال 1997) به سرمایه گذاری های بیش از20 میلیون دلار نیزگسترش مییابد. بنابراین در حال حاضر این قانون علیه شرکت هایی است که سرمایه گذاری های بالای 20 میلیون دلار در ایران داشته باشند.
کدام بندهایی تحریمی قانون داماتو در برجام متوقف شده است و به چه موضوعاتی اشاره دارد؟
در پیوست دوم برجام یعنی همان پیوستی که به توقف تحریم های ایران اشاره دارد ، تاکید شده است که برخی از بندهای تحریمی قانون ایسا (داماتو) توسط آمریکا متوقف خواهد شد.
پارگراف B پیوست دو برجام همان قسمتی است که به تحریم هایی که توسط آمریکا علیه ایران اعمال می شده و پس از برجام باید متوقف شود اشاره شده است.
در برجام آمده است:
ب. ایالات متحده آمریکا
ایالات متحده آمریکا متعهد می شود طبق ضمیمه شماره 5 (برنامه اجرا)، اعمال کلیه تحریم های مرتبط هسته ای به نحو مذکور در بخش های 1-4 تا 9-4 زیر را متوقف کند و اقدام قانونی مقتضی برای لغو یا اصلاح آنها را پیگیری کند،
B. United States
The United States commits to cease the application of, and to seek such legislative action as may be appropriate to terminate, or modify to effectuate the termination of, all nuclear-related sanctions[6] as specified in Sections 4.1-4.9 below,
1) در بند 4.2.1. پیوست دو برجام یک بند مربوط به تحریم های داماتو (5(a)(7)) که اسم حقوقی آن تحریم های ایسا (ISA Sections) متوقف شده است:
4.2.1. Sanctions on the provision of underwriting services, insurance, or reinsurance in connection with activities consistent with this JCPOA, including activities with individuals and entities set forth in Attachment 3 to this Annex (Iran Sanctions Act of 1996 (ISA) Section 5(a)(7);
به بند 5(a)(7) قانون داماتو رجوع می کنیم دراین بند آمده است:
بخش 5 . اعمال تحریمها.
(a) تحریمهای مربوط به توسعه منابع نفتی ایران ، تولید مواد نفتی پالایش شده (محصولات پالایشگاهی) و صادرات محصولات نفتی پالایش شده به ایران:
(7) درباره داروها ، ملزومات دارویی یا دیگر اقلام بشردوستانه
2) یکی دیگر از بندهای برجام که به قانون داماتو اشاره دارد بند 4.3.1. پیوست دو است. در این بند نیز همانند بند پیشین به 5(a)(7) قانون داماتو اشاره شده و آنرا متوقف کرده است.
در این بند برجام آمده است:
4.3.1. Efforts to reduce Iran's crude oil sales, including limitations on the quantities of Iranian crude oil sold and the nations that can purchase Iranian crude oil (ISA Section 5(a)(7)
3) همچنین در بند 4.3.2 به بندهای 5(a)(1)-(2) and (4)-(8) قانون داماتو اشاره شده است:
در بند 4.3.2. پیوست دو برجام آمده است:
4.3.2. Sanctions on investment, including participation in joint ventures, goods, services, information, technology and technical expertise and support for Iran's oil, gas, and petrochemical sectors (ISA Sections 5(a)(1)-(2) and (4)-(8); ….
به قانون داماتو رجوع می کنیم بند 5(a)(1)-(2) and (4)-(8) شامل موارد زیر می شود:
بخش 5 . اعمال تحریم ها.
(a) تحریم های مربوط به توسعه منابع نفتی ایران ، تولید مواد نفتی پالایش شده (محصولات پالایشگاهی) و صادرات محصولات نفتی پالایش شده به ایران:
(1) توسعه منابع نفتی ایران :
(A) در کل : به جز مورد مشخص شده در زیربخش (f) ، اگر رئیس جمهور به این نتیجه برسد که فردی دانسته، در تاریخ اجرای «قانون تحریمهای جامع ایران، مسئولیت پذیری و محروم کردن مصوب سال 2010 » ، یا پس از آن ، موارد زیر را انجام داده است، باید سه مورد یا تعداد بیشتری از تحریم های مشخص شده در بخش 6(a) را در رابطه با آن فرد اعمال کند :
(i) سرمایه گذاری مشخص شده در بند فرعی (B) به میزان بیست میلیون دلار یا بیشتر ، یا
(ii) ترکیبی از سرمایه گذاری های مشخص شده در بند فرعی (B) در یک دوره دوازده ماهه در صورتی که هر کدام از این سرمایه گذاری ها دست کم پنج میلیون دلار باشد و جمع این سرمایه گذاری ها معادل یا بیشتر از بیست میلیون دلار باشد.
(B) سرمایه گذاری توصیف شده : سرمایه گذاری توصیف شده در این بند فرعی به سرمایه گذاریی اطلاق می شود که مستقیما و به میزان قابل توجهی به تقویت توان ایران در توسعه منابع نفتی خود کمک کند.
(2) تولید محصولات نفتی پالایش شده (محصولات پالایشگاهی) :
(A) در کل : به جز مورد مشخص شده در زیربخش (f) ، اگر رئیس جمهور به این نتیجه برسد که فردی دانسته، در تاریخ اجرای «قانون تحریم های جامع ایران، مسئولیت پذیری و محروم کردن مصوب سال 2010 » ، یا پس از آن ، کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا پشتیبانی مشخص شده در بند فرعی (B) را که دارای ویژگیهای زیر باشد، به ایران بفروشد یا اجاره دهد یا فراهم کند ، باید سه مورد یا تعداد بیشتری از تحریم های مشخص شده در بخش 6(a) را در رابطه با آن فرد اعمال کند :
(i) هر کدام از آنها ارزش بازاری منصفانه یک میلیون دلار یا بیشتر داشته باشد؛ یا
(ii) اینکه، در دوره دوازده ماهه، مجموع ارزش بازاری منصفانه آن پنج میلیون دلار یا بیشتر شود.
(B) کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا حمایتهای توصیف شده: کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا پشتیبانی توصیف شده در این بند فرعی عبارتند از کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا پشتیبانی که می تواند به طور مستقیم و به میزان قابل توجهی نگهداری یا توسعه تولید داخلی محصولات نفتی پالایشگاهی ایران را تسهیل کند که از جمله هر گونه مساعدت مستقیم و قابل توجهی در رابطه با احداث، مدرنیزه کردن یا تعمیر پالایشگاههای نفت ایران است.
4) یکی دیگر از بندهای برجام که به قانون داماتو اشاره دارد بند 4.3.4 میباشد.
در این بند آمده است:
4.3.4.Sanctions on the export, sale or provision of refined petroleum products and petrochemical products to Iran (ISA Section 5(a)(3;(
درواقع بند 4.3.4 پیوست دو برجام بند (5(a)(3 قانون داماتو را متوقف کرده. در این بند قانون داماتو آمده است :
(3) صادرات محصولات نفتی پالایش شده (پالایشگاهی) به ایران:
(A) در کل : به جز مورد مشخص شده در زیربخش (f) ، اگر رئیس جمهور به این نتیجه برسد که فردی دانسته، در تاریخ اجرای «قانون تحریمهای جامع ایران، مسئولیت پذیری و محرومیت مصوب سال 2010 » ، یا پس از آن ، موارد زیر را انجام دهد ، باید سه مورد یا تعداد بیشتری از تحریمهای مشخص شده در بخش 6(a) را در رابطه با آن فرد اعمال کند :
(i) محصولات نفتی پالایش شده (پالایشگاهی) به ایران بفروشد یا برای ایران فراهم کند که:
(I) ارزش بازاری منصفانه یک میلیون دلار یا بیشتر داشته باشد؛ یا
(II) در دوره دوازده ماهه، مجموع ارزش بازاری منصفانه آن پنج میلیون دلار یا بیشتر شود.
یا
(ii) کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا پشتیبانی مشخص شده در بند فرعی (b) را به ایران بفروشد، اجاره دهد یا فراهم کند که :
(I) ارزش بازاری منصفانه هر کدام یک میلیون دلار یا بیشتر باشد؛ یا
(II) در دوره دوازده ماهه، مجموع ارزش بازاری منصفانه آن پنج میلیون دلار یا بیشتر شود.
(B) کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا پشتیبانی توصیف شده : کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا پشتیبانی توصیف شده در این بند فرعی، کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا پشتیبانی هستند که می تواند به طور مستقیم و به میزان قابل توجهی به بهبود توانایی ایران در صادرات محصولات نفتی پالایش شده کمک کند که شامل موارد زیر است :
(i) به جز مورد مشخص شده در زیربخش (C) ، تعهد کردن یا بستن قرارداد به منظور فراهم کردن بیمه یا بیمه مجدد برای فروش ، اجاره یا فراهم کردن چنین کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا پشتیبانی
(ii) تامین مالی یا دلالی چنین فروش، اجاره یا فراهم کردن، یا
(iii) فراهم کردن کشتی یا خدمات کشتیرانی برای تحویل محصولات نفتی پالایش شده به ایران.
(C) استثنا برای ضامنین و فراهم کنندگان بیمه درباره شناسایی کامل و اطمینان از صلاحیت مشتری : بر اساس این بند، رئیس جمهور می تواند درباره شخصی که خدمات ضمانتی یا بیمه ای یا بیمه مجدد ( بیمه اتکایی) فراهم می کند ، تحریم وضع نکند به شرطی که یقین کند آن شخص در مقرر کردن و اعمال سیاست ها، رویه ها و کنترل های رسمی ، شناسایی کامل و احراز صلاحیت مشتری را انجام داده است تا مطمن شود که آن شخص متعهد نمی شود یا قراردادی نمی بندد که برای فروش، اجاره یا فراهم کردن کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا پشتیبانی توصیف شده در بند فرعی (B) ، بیمه یا بیمه مجدد ارائه کند.
5) علاوه بر موارد فوق بند 4.8.1. پیوست دو برجام نیز به قانون داماتو اشاره داشته است. در این بند آمده است:
4.8.1. Removal of individuals and entities set out in Attachments 3 and 4 to this Annex from the Specially Designated Nationals and Blocked Persons List (SDN List), the Foreign Sanctions Evaders List, and/or the Non-SDN Iran Sanctions Act List (Removal of designations and/or sanctions imposed under ISA Section
5(a),
بنابر بند 4.8.1. پیوست دو برجام تمامی بند 5(a) شامل توقف تحریم های میشود:
بخش 5 . اعمال تحریم ها.
(a) تحریم های مربوط به توسعه منابع نفتی ایران ، تولید مواد نفتی پالایش شده (محصولات پالایشگاهی) و صادرات محصولات نفتی پالایش شده به ایران:
(1) توسعه منابع نفتی ایران :
(A) در کل : به جز مورد مشخص شده در زیربخش (f) ، اگر رئیس جمهور به این نتیجه برسد که فردی دانسته، در تاریخ اجرای «قانون تحریم های جامع ایران، مسئولیت پذیری و محروم کردن مصوب سال 2010 » ، یا پس از آن ، موارد زیر را انجام داده است، باید سه مورد یا تعداد بیشتری از تحریمهای مشخص شده در بخش 6(a) را در رابطه با آن فرد اعمال کند :
(i) سرمایه گذاری مشخص شده در بند فرعی (B) به میزان بیست میلیون دلار یا بیشتر ، یا
(ii) ترکیبی از سرمایه گذاری های مشخص شده در بند فرعی (B) در یک دوره دوازده ماهه در صورتی که هر کدام از این سرمایه گذاری ها دست کم پنج میلیون دلار باشد و جمع این سرمایه گذاری ها معادل یا بیشتر از بیست میلیون دلار باشد.
(B) سرمایه گذاری توصیف شده : سرمایه گذاری توصیف شده در این بند فرعی به سرمایه گذاریی اطلاق می شود که مستقیما و به میزان قابل توجهی به تقویت توان ایران در توسعه منابع نفتی خود کمک کند.
(2) تولید محصولات نفتی پالایش شده (محصولات پالایشگاهی)
(A) در کل : به جز مورد مشخص شده در زیربخش (f) ، اگر رئیس جمهور به این نتیجه برسد که فردی دانسته، در تاریخ اجرای «قانون تحریمهای جامع ایران، مسئولیت پذیری و محروم کردن مصوب سال 2010 » ، یا پس از آن ، کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا پشتیبانی مشخص شده در بند فرعی (B) را که دارای ویژگیهای زیر باشد، به ایران بفروشد یا اجاره دهد یا فراهم کند ، باید سه مورد یا تعداد بیشتری از تحریمهای مشخص شده در بخش 6(a) را در رابطه با آن فرد اعمال کند :
(i) هر کدام از آنها ارزش بازاری منصفانه یک میلیون دلار یا بیشتر داشته باشد؛ یا
(ii) اینکه، در دوره دوازده ماهه، مجموع ارزش بازاری منصفانه آن پنج میلیون دلار یا بیشتر شود.
(B) کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا حمایتهای توصیف شده: کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا پشتیبانی توصیف شده در این بند فرعی عبارتند از کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا پشتیبانی که می تواند به طور مستقیم و به میزان قابل توجهی نگهداری یا توسعه تولید داخلی محصولات نفتی پالایشگاهی ایران را تسهیل کند که از جمله هر گونه مساعدت مستقیم و قابل توجهی در رابطه با احداث، مدرنیزه کردن یا تعمیر پالایشگاههای نفت ایران است.
(3) صادرات محصولات نفتی پالایش شده (پالایشگاهی) به ایران:
(A) در کل : به جز مورد مشخص شده در زیربخش (f) ، اگر رئیس جمهور به این نتیجه برسد که فردی دانسته، در تاریخ اجرای «قانون تحریم های جامع ایران، مسئولیت پذیری و محرومیت مصوب سال 2010 » ، یا پس از آن ، موارد زیر را انجام دهد ، باید سه مورد یا تعداد بیشتری از تحریم های مشخص شده در بخش 6(a) را در رابطه با آن فرد اعمال کند :
(i) محصولات نفتی پالایش شده (پالایشگاهی) به ایران بفروشد یا برای ایران فراهم کند که:
(I) ارزش بازاری منصفانه یک میلیون دلار یا بیشتر داشته باشد؛ یا
(II) در دوره دوازده ماهه، مجموع ارزش بازاری منصفانه آن پنج میلیون دلار یا بیشتر شود.
یا
(ii) کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا پشتیبانی مشخص شده در بند فرعی (b) را به ایران بفروشد، اجاره دهد یا فراهم کند که :
(I) ارزش بازاری منصفانه هر کدام یک میلیون دلار یا بیشتر باشد؛ یا
(II) در دوره دوازده ماهه، مجموع ارزش بازاری منصفانه آن پنج میلیون دلار یا بیشتر شود.
(B)کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا پشتیبانی توصیف شده : کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا پشتیبانی توصیف شده در این بند فرعی، کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا پشتیبانی هستند که می تواند به طور مستقیم و به میزان قابل توجهی به بهبود توانایی ایران در صادرات محصولات نفتی پالایش شده کمک کند که شامل موارد زیر است :
(i) به جز مورد مشخص شده در زیربخش (C) ، تعهد کردن یا بستن قرارداد به منظور فراهم کردن بیمه یا بیمه مجدد برای فروش ، اجاره یا فراهم کردن چنین کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا پشتیبانی
(ii) تامین مالی یا دلالی چنین فروش، اجاره یا فراهم کردن، یا
(iii) فراهم کردن کشتی یا خدمات کشتیرانی برای تحویل محصولات نفتی پالایش شده به ایران.
(C) استثنا برای ضامنین و فراهم کنندگان بیمه درباره شناسایی کامل و اطمینان از صلاحیت مشتری : بر اساس این بند، رئیس جمهور می تواند درباره شخصی که خدمات ضمانتی یا بیمه ای یا بیمه مجدد ( بیمه اتکایی) فراهم می کند ، تحریم وضع نکند به شرطی که یقین کند آن شخص در مقرر کردن و اعمال سیاستها، رویه ها و کنترلهای رسمی ، شناسایی کامل و احراز صلاحیت مشتری را انجام داده است تا مطمن شود که آن شخص متعهد نمی شود یا قراردادی نمی بندد که برای فروش، اجاره یا فراهم کردن کالاها، خدمات، فناوری،اطلاعات یا پشتیبانی توصیف شده در بند فرعی (B) ، بیمه یا بیمه مجدد ارائه کند.
6) و آخرین بندی که در برجام به توقف تحریم های قانون داماتو اشاره دارد بند 4.9.1. پیوست دو برجام است.
4.9.1. Sanctions under the Iran, North Korea and Syria Nonproliferation Act on the acquisition of nuclear-related commodities and services for nuclear activities contemplated in the JCPOA, to be consistent with the U.S. approach to other non-nuclear-weapon states under the NPT;
1. Sanctions on joint ventures relating to the mining, production, or transportation of uranium (ISA Section 5(b)(2));
بر اساس این بند برجام بند 5(b)(2)) قانون داماتو متوقف شده است:
ترجمه این بند قانون داماتو در ادامه آمده است:
(2) تحریم های اجباری بیشتر در رابطه با انتقال فناوری هستهای:
(A) در کل : به جز مورد مشخص شده در زیربخش های (B) و (C)، در هر موردی که فرد به علت فعالیت مشخص شده در بند (1)، که مربوط به دستیابی یا ساخت تسلیحات هستهای یا فناوری مرتبط با آن یا دستیابی و ساخت موشکها یا تسلیحات متعارف پیشرفته است که برای رساندن سلاح هستهای به هدف طراحی شده یا تغییر داده شده است، مشمول تحریمهای آن بند باشد، نمی توان هیچ مجوزی برای صادرات، و هیچ تاییدیهای برای انتقال یا انتقال مجدد هر گونه ماده و اقلام، تاسیسات، قطعات یا دیگر کالاها،خدمات یا فناوری هسته ای ، چه مستقیم یا غیرمستقیم، به کشور یا دولتی که صلاحیت قانونی و قضائیه اولیه درباره آن فرد را دارد، صادر کرد که موضوع توافق همکاری میان آمریکا و آن دولت است یا خواهد بود.
(B) استثنا:تحریمهای توضیح داده شده در بند فرعی (A) نباید درباره کشوری اعمال شود که دولت آن درباره شخصی که در فعالیت توصیف شده در آن بند فرعی دخیل است، صلاحیت قضائیه اولیه دارد، به شرط اینکه رئیس جمهور تشخیص دهد و به کمیته های مربوطه کنگره اطلاع دهد که دولت آن کشور:
(i) درباره آن فعالیت اطلاع ندارد یا دلیلی ندارد که درباره آن مطلع باشد، یا
(ii) همه گام های منطقی لازم را برای جلوگیری از تکرار آن فعالیت و مجازات فرد مورد نظر برای آن فعالیت برداشته است یا بر میدارد.
(C) تایید فردی: با وجود بند فرعی (A)، رئیس جمهور می تواند به صورت موردی ، صدور مجوز برای صادرات یا تایید انتقال یا انتقال مجدد هر گونه ماده و اقلام، تاسیسات، قطعات یا دیگر کالاها،خدمات یا فناوری هستهای را که منوط به توافق همکاری هست یا خواهد بود، برای شخصی تایید کند که آن شخص در کشوری باشد که بند (A) درباره آن اعمال می شود ( به جز شخصی که موضوع تحریم های بند (1) است) البته به شرطی که رئیس جمهور:
(i) مشخص کند که چنین تاییدی برای منافع امنیت ملی آمریکا حیاتی است و
(ii) حداقل پانزده روز قبل از صدور چنین مجوز یا تاییدیه ای برای چنین انتقال یا انتقال مجددی ، به کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان آمریکا و کمیته روابط خارجی سنا، توجیه لازم را برای تایید چنین مجوزی برای انتقال یا انتقال مجدد ، ارائه کند.
(D) تفسیر(قانون) : محدودیت ها در بند فرعی (A) علاوه بر همه دستورالعمل های قابل اعمال دیگر ، الزامات و محدودیت های مندرج در قانون انرژی اتمی سال 1954 و دیگر قوانین مرتبط ، اعمال می شود.
(E) تعریف: در این بند، عبارت « توافق برای همکاری » همان معنای مد نظر بخش 11 b. قانون انرژی اتمی سال 1954 (42 U.S.C. 2014(b)) را دارد.
(F) قابل اعمال بودن: تحریمهای بند فرعی (A) فقط در موردی اعمال می شود که در آن فرد، به علت فعالیت توصیف شده در بند (1) موضوع تحریمهای آن بند باشد طوری که شخص در تاریخ اجرای «قانون تحریم های جامع ایران، مسئولیت پذیری و محروم کردن مصوب سال 2010 »، یا پس از آن، در آن فعالیت دخیل باشد.
بنابراین برجام، بندهای تحریمی قانون داماتو درباره موارد زیر را متوقف کرده است:
- توقف تحریم ارایه خدمات بیمه ای، یا بیمه اتکایی
- خارج کردن افراد و نهادهای تحریم شده و نیز تحریم های اعمالی وفق بخش 5(a)
- توقف تلاش ها برای کاهش فروش نفت ایران شامل محدودیت ها بر مقدار فروش نفت خام ایران و کشورهایی که می توانند نفت خام ایران را بخرند؛
- توقف تحریم سرمایه گذاری، شامل مشارکت در سرمایه گذاری های مشترک، کالاها، خدمات، اطلاعات، فناوری و دانش و کمک فنی برای بخش های نفت، گاز و پتروشیمی؛
- توقف تحریم صادرات، فروش یا عرضه فرآورده های نفتی تصفیه شده و فرآورده های پتروشیمی به ایران؛
- توقف تحریم های اعمالی بر مشارکت های مربوط به استخراج معدن، تولید یا حمل و نقل اورانیوم؛
در ادامه سلسله گزارش های مربوط به قانون داماتو این موضوع مورد بررسی قرار می گیردکه با توجه به اتمام این قانون در 30 دسامبر 2016 آیا وضع مجدد این قانون برخلاف برجام محسوب می شود یا نه؟
پژوهش خبری صدا و سیما//