سالانه 3 هزار تن فندق از باغات قزوین برداشت میشود
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی قزوین از برداشت سالانه افزون بر سه هزار تن فندق از باغات این استان خبرداد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، احمد مستخدمی در مصاحبه با رادیو اقتصاد افزود: استان قزوین از مناطق مستعد تولید فندق در کشور است.
وی اظهار داشت : باغات فندق بیشتر در نقاط شمالی استان به ویژه دامنههای البرز پراکنش دارد.
این مقام مسئول در جهاد کشاورزی قزوین گفت: در حال حاضر این منطقه رتبه دوم سطح زیر کشت و تولید محصول فندق را در ایران دارد و میانگین عملکرد استان یک هزار و 100 کیلوگرم در هکتار است.
مستخدمی با اشاره به اینکه ارقام بومی بیشترین سطح زیر کشت باغات فندق استان را تشکیل میدهد، اظهار داشت: ارقام گرد اشکورات و زبانهای از ارقام بومی این منطقه هستند.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه میزان عملکرد و کیفیت ارقام بومی در واحد سطح بسیار پائین است هم اکنون توسعه کشت ارقام تجاری با میزان عملکرد بالاتر از قبیل فرتیل، روند و مغان در دستور کار مسئولان جهاد کشاورزی استان قزوین است.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی قزوین گفت: از بین ارقام تجاری رقم مغان بیشترین سازگاری را در سطح استان داشته است.
وی افزود: فندق نقش مهمی در رونق اقتصادی، ارزآوری و ایجاد اشتغال دارد بنابراین باید با برنامه ریزی هدفمند، ایجاد زیرساختهای اساسی همچون راه اندازی صنایع تبدیلی، فرآوری، مراکز تحقیقاتی افق روشنی برای توسعه کشت و تولید روز افزون این محصول دراستان ترسیم کرد.
بررسیها نشان میدهد، فندق یکی از اقلام عمده خشکبار است که امروزه تولید و مصرف این محصول به شکلهای گوناگون اعم از خام، بوداده، ورقه، خمیر، بلغور و آرد به طور مستقیم یا به صورت فرآوری شده در صنایع روغن کشی، شیرینی و شکلات سازی سهم و جایگاه مهمی یافته و در اقتصاد پارهای از کشورها جهان موفقیت ویژهای را کسب کرده است.
با توجه به موقعیت تولید فندق در ایران و امکانات توسعه، این محصول به عنوان یکی از فعالیتهای عمده و ارزآور کشاورزی به نظر میرسد.
بررسی روند تولید و تجارت جهانی فندق نشان میدهد که در میان تولیدکنندگان فندق، کشور همسایه ایران یعنی ترکیه توانسته با تولید و عرضه انبوه فندق در بازارهای جهانی علاوه بر کمک به ایجاد اشتغال و حداقل ثابت نگاهداشتن نرخ اشتغال در این رشته از فعالیت، میلیونها دلار ارز عاید این کشور کند.
ترکیه هم اکنون عمدهترین تولید کننده فندق است و در صدر فهرست صادرکنندگان فندق قرار دارد.
ایران به دلیل ویژگیهای خاص طبیعی از نظر تنوع گونه بسیار غنی بوده به طوری که در برخی از رویشگاههای این مرز و بوم تودههای منحصر به فردی همچون تودههای جنگلی فندق استقرار یافته است.
فندق درخت بومی اروپا، آسیای صغیر، قفقاز و ایران است که کاشت آن در برخی از مناطق نیمکره شمالی از جمله برخی از مناطق ایران و به ویژه شمال ایران توسعه دارد و در حال حاضر در بسیاری از کشورهای دنیا از جمله کشور ترکیه در سطح وسیعی کشت و تولید میشود.