سهم 80 درصدی باغبانی در صادرات کشاورزی ایران
عضو هیئت علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت : 80 درصد صادرات کشاورزی مربوط به محصولات باغبانی است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ محی الدین پیرخضری در مصاحبه با رادیو اقتصاد افزود: شرایط و تنوع اقلیمی ایران در دنیا بی نظیر است به سخن دیگر از 13 اقلیم دنیا 11 اقلیم در کشور وجود دارد.
وی همچنین اظهارداشت: کیفیت محصولات باغبانی در ایران به دلیل برخورداری فراوان از نور خورشید نسبت به سایر مناطق جهان به مراتب بهتر و بالاتر است.
پیرخضری به اهمیت اقتصادی محصولات باغبانی در کشور اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ایران جزء تولیدکنندگان اول تا دهم 14 محصول باغبانی در جهان است.
وی افزود: 17 درصد سطح زیر کشت محصولات باغبانی و 18 درصد کل تولید محصولات کشاورزی در کشور مربوط به حوزه باغبانی است.
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور با اشاره به اینکه 80 درصد صادرات بخش کشاورزی ایران مربوط محصولات باغبانی است، گفت: مسئولان در برنامه ریزی اقتصادی به محصولات باغبانی بسیار تاکید دارند.
وی افزود: در هر هکتار باغ میوه به ویژه محصولات نوبرانه در سطح کشور می توان 160 میلیون تومان درآمد کسب کرد.
پیرخضری تصریح کرد: افزایش درآمد در واحد سطح از مزیت های مهم رشته باغبانی است که چنین مزیتی در محصولات زراعی کمتر دیده می شود.
وی با بیان اینکه کشاورزان امروز رغبت زیادی به تولید محصولات باغبانی دارند، گفت: میزان مصرف آب در رشته باغبانی به نسبت میزان محصول تولیدی کمتری و در عوض میزان درآمد بسیار سرشار است، ناگفته نماند محدودیت منابع آبی در آینده از معضلات جدی کشور خواهد بود.
پیرخضری افزود: هر تولید کننده در وهله اول باید تمامی شرایط اقتصادی، سرمایه گذاری، برگشت سرمایه و ...را مطالعه و براساس اصول علمی روز دنیا کار را دنبال کند.
وی در ادامه مولفه های اساسی احداث باغ را شرایط اقلیمی، شاخصهای اقتصادی، آزمایش خاک و انتخاب رقم مناسب محصول برشمرد و اظهارداشت: انتخاب رقم مناسب از مولفه های اصلی احداث باغ است.
پیرخضری تاکید کرد: نهال های انتخابی برای کاشت باید استاندارد و از نهالستان ها دارای مجوز تهیه شود.
وی با اشاره به اینکه سالانه 12 میلیون تن آلو و گوجه سبز در دنیا تولید می شود، اظهارداشت: چین با سطح زیر کشت 1.7 میلیون هکتار و تولید 5.9 میلیون تن 51 درصد جهانی آلو و گوجه سبز را به خود اختصاص داده و در حال حاضر بزرگترین و بی رقیب ترین تولیده کننده آلو و گوجه سبز جهان است.
پیرخضری خاطرنشان کرد: ایران در سال 2013 با تولید 295 هزار تن محصول آلو و گوجه سبز ششمین کشور تولید کننده و در سال 2006 و 2007 با تولید 164 هزارتن رتبه دوازدهم را در دنیا داشته است.
عضو هیئت علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: رشد سالانه محصول آلو و گوجه سبز در کشور 8.8 تا 9 درصد بوده و این نشان می دهد محصول مزبور برای باغداران کشور اقتصادی است و لو اینکه ایران خیلی از مولفه های باغداری مدرن دنیا را ندارد.
وی اذعان داشت: رقابت پذیری ایران در دنیا به دلیل سنتی بودن باغداری بسیار پائین است از اینرو باغداران باید ارتباط بیشتری با مراکز اجرایی و علمی داشته باشند تا بتوانند باغات میوه را مدرن سازی کنند.
پیرخضری همچنین از صادرات 30 میلیون دلار صادرات آلو و گوجه سبز بصورت خشک و تازه خوری در سال های 92 و 93 از کشور خبرداد داد و افزود: در حال حاضر 15 درصد محصول آلو و گوجه سبز ایران درچرخه صادرات قرار می گیرد که بسیار ناچیز است.
وی تاکیدکرد: بخش عمده ای از محصول آلو و گوجه سبز کشور باید بصورت تازه خوری و خشکبار صادر شود.
پیرخضری بیان داشت: صادرات خشکبار آلو و گوجه سبز نیازمند رعایت استاندارد های بین المللی و کاهش بارمیکروبی است.
وی گفت: ایران با توجه به اقلیم مناسب و گوناگونی آب و هوا از ظرفیت های بالقوه ای برای گسترش کشاورزی به خصوص رشته باغبانی برخوردار است.
پیرخضری افزود: شناسایی و توجه به مزیت های نسبی در تولید محصولات باغی می تواند در بالا بردن سهم صادرات غیرنفتی نقش بسیار موثری داشته باشد.
وی در ادامه بر لزوم توسعه صنایع تبدیلی، بسته بندی ، فراوری و احداث سردخانه تاکید کرد و اظهارداشت: برای احیا و نوسازی باغات فرسوده و قدیمی نیاز به تسهیلات بلند مدت کم بهره است از اینرو می طلبد دولت توجهی ویژه به این مهم داشته باشد.
پیرخضری یادآور شد : باغ فرسوده توجیه اقتصادی نداشته و باید اصلاح و نوسازی شوند.
مدیرکل ترویج وزارت جهاد کشاورزی نیز با اشاره به اینکه ایران به لحاظ تولید گوجه سبز رتبه ششم دنیا را دارد، گفت: خوشبختانه این محصول کاربردهای فراوانی در صنعت غذا دارد و می توان در اغلب استان های کشور هم تولید کرد.
بهمن امیری لاریجانی در ادامه با اشاره به اینکه استان های متعدل و سرد خاستگاه گوجه سبز هستند، افزود: در حال حاضر گوجه سبز در استان های گیلان، مازندران، مرکزی، کرمانشاه، خراسان رضوی، حوزه دماوند استان تهران، همدان، کردستان، آذربایجان شرقی و غربی تولید می شود.
وی تصریح کرد: محصول نوبرانه گوجه سبزدر اوائل فصل بهار به بازار عرضه می شود اما برداشت اصلی این محصول اواخربهار و اوائل فصل تابستان است.
وی با اشاره به اینکه گوجه سبز ایران زمینه صادراتی ندارد و بیشتر خودمصرفی است، اظهارداشت: گوجه سبز بیشتر بصورت خام و پخته مصرف می شود.
مدیرکل ترویج وزارت جهاد کشاورزی گفت: قدمت گوجه سبز به دو هزار سال پیش بر می شود و چینی ها نخستین کسانی بودند که به کشت این محصول اقدام کردند.
وی افزود: مصرف گوجه سبز ضمن بهبود سیستم گوارشی بدن انسان در تقویت دندان ها و لثه مفید بوده و منبع خوبی برای تامین ویتامین «ب » است و از طرفی باعث کاهش استرس و افسردگی نیز می شود.
امیری لاریجانی در ادامه بر ضرورت توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی در کشور تاکید کرد و اذعان داشت: صنایع تبدیلی نقش مهمی در ایجاد اشتغال، رونق کشاورزی، افزایش ارزش افزوده، صادرات، جلوگیری از ضایعات محصول و ... دارد.
وی با اشاره به اینکه "صنعت بسته بندی از جمله امور پراهمیت نزد تمامی آحاد مردم به ویژه فعالان اقتصادی و تجاری است"، افزود: وضعیت صنعت بسته بندی نسبت به دوران گذشته در کشور از رشد قابل توجهی برخوردار بوده بنابراین برای موفقیت در صادرات انواع محصولات به ویژه تولیدات کشاورزی باید به مقوله رعایت کیفیت و بسته بندی مناسب توجه شود.
مدیرکل ترویج وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: بسته بندی به دلیل مزیت های بی شمار نقش مهمی در صادرات انواع محصولات دارد. بسته بندی علاوه بر اینکه در فاصله بین پروسه تولید تا مصرف، کالا را از آسیب های فیزیکی و شیمیایی حفظ می کند با شکل و شمایل زیبایی که به آن کالا می دهد مصرف کننده را برای خریدنش ترغیب می کند از این منظر می توان بسته بندی را یک "فروشنده خاموش " توصیف کرد.