آبیاری قطرهای زیرسطحی ، اهرمی برای مصرف بهینه آب
کارشناس اقتصاد کشاورزی بر ضرورت توسعه آبیاری قطرهای زیر سطحی با هدف مصرف بهینه آب کشاورزی در کشور تاکید کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ فریدون گل افزا در مصاحبه با رادیو اقتصاد با اشاره به این جمله که در حال حاضر 90 درصد آب کشور در بخش کشاورزی به مصرف میرسد، افزود: با اجرای سامانههای آبیاری قطرهای زیر سطحی میتوان تا 70 درصد در مصرف آب کشاورزی صرفه جویی کرد.
وی اظهارداشت: کاهش چشمگیر ذخایر منابع آبی در اکثر مناطق کشور استفاده از روشهای با تلفات کمتر و راندمان استفاده از آب بالاتر باید مدنظر کارشناسان آبیاری و کاربران بخش آب و کشاورزی باشد.
این کارشناس اقتصاد کشاورزی گفت: از راهکارهای مهم افزایش راندمان آبیاری استفاده از روشهای کم آبیاری است به طوری که با کاهش مصرف آب میزان عملکرد تغییر قابل توجه ای نداشته باشد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه آبیاری کشاورزی با مدیریت بهینه میشود، افزود: آبیاری قطرهای زیر سطحی اهرمی برای مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی است.
گل افزا به روشهای اصلاح الگوی مصرف آب کشاورزی در کشور اشاره کرد و اظهارداشت: از اساسیترین روشهای اصلاح الگوی مصرف در بخش کشاورزی میتوان به اجرای روشهای بهزراعی و بهنژادی مانند اصلاح روشهای کاشت، اجرای سیاست تغییر کاربری اراضی در الگوی کشت مبتنی بر مزیت نسبی، تلاش در جهت کاهش سطح کشت محصولات با مصرف بالای آب و اصلاح و توسعه کاشت گیاهان کم آب اشاره کرد.
وی تصریح کرد: علاوه بر این راهکارهای دیگری مانند توسعه کشتهای گلخانهای، اجرای سیستمهای آبیاری تحت فشار و مهار آبهای فصلی میتواند تا حد قابل توجهی بر بهبود الگوی مصرف آب در کشاورزی تأثیر مثبت داشته باشد.
این کارشناس کشاورزی همچنین برلزوم توسعه آبیاری مدرن در اراضی باغی و زراعی تاکید کرد و گفت: در مزارعی که به طریق آبیاری تحت فشار و قطرهای آبیاری میشود علاوه بر کاهش حجم آب مصرفی و بهبود چشمگیر کیفیت و کمیت محصولات، هزینههای تولید نیز به میزان زیادی کاهش پیدا میکند.
وی افزود: توسعه سیستمهای نوین آبیاری میتواند به ارتقای سطح خدمات زیربنایی در نقاط روستایی، کاهش هزینههای تولید محصولات زراعی و باغی، کاهش سهم هزینه آب، افزایش متوسط درآمد سالیانه بخش کشاورزی، بالابردن سهم هر منطقه در تولیدات محصولات زراعی و باغی، توسعه سطح زیر کشت باغات در مناطق شیب دار، تداوم توسعه وتولید پایدار در بخش کشاورزی منطقه و عدم کاهش سطح سفره آب زیرزمینی بینجامد.