معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی از به روز کردن سند ملی آب خبر داد و گفت: این سند نیاز واقعی آبی را برای ما مشخص کرده است.
علیمراد اکبری افزود: واژه بحران آب این روزها به دفعات تکرار میشود، مشکل کم ابی تنها گریبانگیر شهرنشینان نیست و بیشترین تاثیر را در بخش تولید دارد .
وی با اشاره به جدال نابرابر انسانها با طبیعت گفت: سال گذشته 9 هزار حلقه چاه غیرمجاز مسدود شد و متاسفانه به ازای هر حلقه چاه 90 هزار متر مکعب برداشت شده است.
وی سرمایهگذاری 10 میلیارد دلاری در بخش منابع آب کشور را طی چند سال اخیر در تاریخ ایران بیسابقه دانست و افزود: شورای عالی آب هم در طول چند سال گذشته فعالترین شورا بوده است.
اکبری گفت: در انتقال آب حداقل 10 درصد پرت داریم اما انتقال آب با لوله راندمان را به صد درصد میرساند ما در طرح انتقال آب با لوله باوجود اینکه اعتبار ملی نداشتهایم طی دو سال 790 کیلومتر طرح انتقال آب با لوله را اجرا کردهایم.
وی درباره احیای قنوات و تاثیر آن بر مهار آبهای زیرزمینی افزود: در سال 92، 271 کیلومتر،در سال 93، 459 کیلومتر و در سال 94، 154 کیلومتر از قنوات را احیا کردهایم و در برنامه ششم احیای 15 هزار کیلومتر از قنوات را در دستور کار داریم.
وی تاکید کرد: نمیخواهیم سطح زیر کشت را افزایش دهیم چرا که ظرفیت منابع آبی این اجازه را به ما نخواهد دارد.
اکبری همچنین از تدوین طرحی در برنامه دو ساله برای محاسبه میزان مصرف واقعی آب در رویش گیاهان خبر داد و گفت: در این طرح میزان مصرفی آب 34 محصول کشاورزی از جمله برنج، گندم، جو، لوبیا، زیتون و پسته را تعیین خواهیم کرد تا بتوانیم محاسبهای برای آب مورد نیاز برای محصولات مهم کشاورزی در کشور داشته باشیم.
وی افزود: ورود آبهای رودخانهها به دریای خزر و خروج از کشور از مسائلی است که باید به ان توجه کنیم، در شمال کشور سالانه 9 میلیارد متر مکعب آب از رودخانههای کشور وارد دریای خزر میشود .
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی گسترش فضاهای سبز در کلانشهرها و افزایش تعداد ویلاهای اختصاصی و حفر چاههای غیرمجاز را از دیگر مواردی عنوان کرد که برداشت آب را افزایش میدهد و در واقع مصرف آب بخش کشاورزی از کل آب مصرفی کشور 60 درصد است نه 90 درصد.
وی تصریح کرد: در باغات پسته کرمان دوره آبیاری 90 روزه بود در حالی که باید 15 تا 20 روز باشد و درنتیجه کار به جایی رسیده که متوسط بهرهبرداری از باغات پسته زیر یک تن در هر هکتار است در حالی که کشاورزی را سراغ داریم که به دلیل رعایت همین نکات 13 تن در هر هکتار برداشت پسته دارد.
اکبری کمبود منابع ملی برای توسعه شبکههای آبیاری از جمله آبیاری تحت فشار را یکی از مشکلات پیش رودانست و افزود: همین الان بابت گسترش شبکه آبیاری تحت فشار هزار میلیارد تومان به پیمانکاران بدهکاریم و پولی برای پرداخت نداریم و فقط در دو استان آذربایجان غربی و شرقی که در اضافه برداشت آب دریاچه ارومیه باید بهسازی انجام گیرد 25 میلیارد تومان پول پیمانکاران آبیاری تحت فشار پرداخت نشده است.
وی از برخورد نکردن با حفر چاههای غیرمجاز اظهار دلخوری کرد و گفت: در دولت قبل دویست هزار حلقه چاه غیرمجاز حفر شده تا حدی که اکنون در برخی نقاط بیلان سفرههای زیرزمینی منفی است که وزرات نیرو این رقم را 5 تا 6 میلیارد مکعب اعلام میکند اما ما میگویم 10 میلیارد متر مکعب است.
وی تصریح کرد: صدور پروانه چاههای مجاز کم شده است در حالی که چاههای غیرمجاز رو به افزایش است و باید ابتدا با متخلف برخورد شود.