توسعه صنعتی اهرمی برای نجات منابع آبی زیر زمینی
کارشناس مدیریت منابع آب ، توسعه صنعتی را اهرمی برای نجات منابع آبی زیر زمینی دانست و گفت: بیشترین فشار بر سفره های آبی زیر زمینی از ناحیه کشاورزی است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ عبدالرحیم صلوی تبار در مصاحبه با رادیو اقتصاد با بیان اینکه بحران آب تبعات سنگینی به همراه دارد، افزود: بحران های اجتماعی، تغییرات زیست محیطی، گسترش بیابان ها و حتی زیر سئوال بردن تمدن ایرانی – اسلامی از مهمترین این تبعات است.
وی ذخایر آبی زیر زمینی کشور را 500 میلیارد مترمکعب اعلام کرد و اظهار داشت: متاسفانه 83 میلیارد متر مکعب از این ذخیره آبی تا سال 1390 به مصرف رسیده است.
این کارشناس مدیریت منابع آب گفت: بخش عمده ای از مصارف آبی کشور اعم از کشاورزی، آشامیدنی، صنعت و ... از سفره های آب های زیر زمینی تامین می شود.
وی با اشاره به اینکه حفظ حیات و تمدن ایرانی مدیون آب سفره های زیر زمینی است، اظهارداشت: برنامه احیا و اصلاح منابع آب های زیر زمینی همواره باید مدنظر باشد.
صلوی تبار گفت: در حال حاضر در زمینه کشاورزی 54 میلیارد متر مکعب از منابع آب های سطحی و 37 میلیارد متر مکعب از منابع آب های زیر زمینی ، در زمینه آشامیدنی و صنعت افزون بر 5 میلیارد متر مکعب از آب های زیر زمینی و 3 میلیارد از آب های سطحی استفاده می شود.
وی با اشاره به این جمله که هم اکنون 60 میلیارد متر مکعب از منابع آبی زیر زمینی کشور استفاده می شود ، اظهار داشت : سالانه 6 میلیارد متر مکعب از ذخایر تجدید ناپذیر منابع آبی زیر زمینی بیشتر بهره برداری می شود که یک گناه نابخشودنی است.
این کارشناس مدیریت منابع آب با بیان اینکه برداشت از منابع آبی در ایران منطقی نیست بر لزوم حفظ تعادل آب زیر زمینی در کشور تاکید کرد.
وی در توضیح چرایی اضافه برداشت از منابع آب زیر زمینی گفت: بررسی ها نشان می هد افزایش نرخ بیکاری از عوامل اضافه برداشت از سفره های آب های زیر زمینی در کشور است.
صلوی تبار افزود: به دلیل بیکاری افسار گسیخته مردم به سمت منابع طبیعی هجوم می برند و موجب تخریب ذخایر ارزشمند به ویژه منابع آبی می شوند.
وی تصریح کرد: میزان بهره برداری از منابع آب زیر زمینی برای کشاورزی در سال یک هزار و سیصدو چهل و پنج 13.3 میلیارد متر مکعب بوده که این عدد در سال یک هزار و سیصدو هشتاد و هشت به 57 میلیارد متر مکعب رسید.
این کارشناس مدیریت منابع آب گفت: میزان بهره برداری از منابع آب زیر زمینی برای صنعت در سال یک هزار و سیصد و چهل و پنج دویست میلیون مترمکعب بوده که در سال یک هزار و سیصدو هشتاد و هشت به یک میلیارد متر مکعب رسیده است.
وی در ادامه با بیان اینکه فشار بیکاری به کشاورزی و در نهایت منابع آبی زیر زمینی بسیار شدید است ، اظهارداشت: یک واحد آب که بتواند یک شغل در کشاورزی تولید کند 120 شغل در صنعت تولید می کند.
صلوی تبار بیان داشت: برای نجات منابع آبی زیر زمینی راهکارهای زیادی از قبیل توسعه صنعتی، کاهش میزان مصرف آب کشاورزی، آموزش، تعرفه، تکنولوژی، تدوین قوانین مناسب و ... وجوددارد که باید توجه شود.
وی یادآورشد: برای هر متر مکعب آب در ایران 700 تا 800 گرم و در اروپا 3 تا 3.5 کیلو گرم محصول تولید می شود.