پخش زنده
امروز: -
خبرگزاری ها از تمایل بوئینگ برای فروش هواپیما به هر نحو ممکن به ایران خبر دادند. در صورتی که در روزهای آینده این خبر با خبرهای بعدی تایید شود از شکاف جدی در ساختار تحریم ها و آغاز افول قدرت تحریمی آمریکا حکایت دارد .
پژوهش خبری صدا و سیما: تحلیل و جمعبندی مهمترین اظهارات و اقدامات مقامات جمهوری اسلامی ایران، آمریکا، اروپا و آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از برجام؛ «مذاکرات گازی ایران و نروژ، اعلام نیاز کشورهای اروپایی برای خرید آب سنگین اراک، در راه آمریکا بودن محموله آب سنگین اراک ، نگرانی مقامات ایرباس از ایجاد موانع جدید بر سر اجرایی شدن قرارداد فروش هواپیما به ایران، تاکید آمانو بر غیر نظامی بودن پارچین ، هشدار ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا درباره عواقب کنارکشیدن آمریکا از توافق هسته ای و تکذیب نامه موگرینی به ظریف » از جمله مهم ترین موضوعاتی هستند که در بازه زمانی 10/ 03/ 95 تا 16/ 03/ 95 در خصوص برجام رسانه ای شدند.
«جان لی های» مدیر فروش ایرباس می گوید بانکها میترسند خرید ۱۱۸ هواپیمای ایران را تأمین مالی کنند و اگر ایران فکری برای بندهای مالی قرارداد خود نکند، فروش هواپیما لغو خواهد شد. جالب است همزمان با این خبر رسانه ها خبرِدیگری که حائز اهمیت زیادی است بازتاب بخشیدند البته در صورتی که در روزهای آینده این خبر با خبرهای بعدی تایید شود از شکاف جدی در ساختار تحریم ها و آغاز افول قدرت تحریمی آمریکا حکایت دارد . بر این اساس خبرگزاری ها از تمایل بوئینگ برای فروش هواپیما به هر نحو ممکن به ایران خبر دادند و اعلام کردند: «در صورتی که نظام مالی آمریکا درهای خود را به روی ایران باز نکند و تحریمهای مالی همچنان پابرجا بمانند، شرکتهای هواپیمایی ایران میتوانند برای خرید هواپیماهای بوئینگ به جای پرداخت با دلار که بهعنوان ارز رایج در بازار مورد استفاده است اما نیازمند گردش در نظام مالی آمریکاست، با یورو پرداختهای خود را انجام دهند.» بوئینگ در همین راستا و برای معرفی محصولات در حال تولید خود از فروردین سال گذشته با بیش از دو شرکت هواپیمایی در حال مذاکره بوده است. «مارتی بنتروت»، معاون فروش خاورمیانه شرکت بوئینگ که هفته گذشته با چند شرکت هواپیمایی در تهران دیدار کرده بود، گفت: «هنوز فرصتهای زیادی برای حضور بوئینگ در صنعت هوایی ایران وجود دارد.»
و اما آخرین مطلب مهم برجامی این هفته اختصاص دارد به خبرِ «در راه آمریکا بودن محموله آب سنگین اراک». در حالی که در اوایل هفته مقامات کشورمان همچون دکتر صالحی از توقف ارسال محموله آب سنگین اراک به آمریکا به منظور رعایت احتیاطات لازمه ( جلوگیری از توقیف احتمالی محموله و ضبط ارزش مالی آن)خبر داده بودند و از طرفی هفته گذشته نیز خبرگزاری ها از مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا برای ممنوعیت خرید آب سنگین ایران خبر داده بودند به یکباره خبرگزاری ها اظهارات جان کربی مبنی بر در اختیار بودن این محموله تا چند هفته بعد خبر دادند .
حال سئوال مهمی که به ذهن می رسد این است که اساسا آیا امکان این معامله با توجه به مصوبه ممنوعیت مجلس نمایندگان آمریکا برای دولت اوباما وجود دارد؟ به نظر می رسد هرچه زمان بیشتر می گذرد ابهامات حول این مساله بیشتر و بیشتر می شود!
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری // مرتضی هوشیار