پخش زنده
امروز: -
راه اندازی پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس، گام بزرگی درکاهش خام فروشی میعانات گازی است. بررسی اظهارات مدیران پالایشگاه ستاره خلیج فارس در یک سال اخیر نشان می دهد که مشکلات مالی یکی از مهم ترین موانع تکمیل این پالایشگاه بوده است.
بررسی اظهارات مدیران پالایشگاه ستاره خلیج فارس در یک سال اخیر نشان می دهد که مشکلات مالی یکی از مهم ترین موانع تکمیل این پالایشگاه بوده است به گونه ای که این طرح در برخی از ماه های سال 94 با مشکلات جدی در این زمینه مواجه بوده است. ماجرا از این قرار بود که اواخر سال 93 مصوب شده بود که وام 650 میلیون یورویی صندوق توسعه ملی به این پالایشگاه تخصیص پیدا کند ولی تخصیص این وام عملا از ابتدای نیمه دوم سال 94 آغاز شد و بالاخره در مهرماه سال گذشته، 184 میلیون یورو از این مبلغ به پالایشگاه ستاره خلیج فارس اختصاص داده شد.تاخیر در اختصاص وام صندوق توسعه ملی به این طرح، تکمیل این پالایشگاه را با وضعیت بحرانی مواجه ساخته بود.
احمد ادیب، مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس و مجری این پالایشگاه در تاریخ 16 آبان ماه 94 درباره این موضوع گفت: «طی ماههای شهریور و مرداد قرارگاه خاتم الانبیاء با توجه به تعهدات خود ٢٠٠ میلیارد تومان از محل منابع مالی خود به این پروژه تزریق کرده است، بنابراین تاکید می کنم که این مبلغ طی ماه های اخیر در کاهش فشار بحران مالی طرح مواجه بسیار مؤثر بوده است». ادیب با اشاره به مذاکرات صورت گرفته با لیدر کنسرسیوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس در زمینه پیشگیری از بروز تأخیر در پرداخت حقوق و مزایای کارگران و پرسنل گفت: «از این پس حقوق همه شاغلان در این پروژه نهایتا با یک ماه تاخیر پرداخت خواهد شد».
اما این پایان کار نبود و وام 650 میلیون یورویی صندوق توسعه ملی تا اواسط دی ماه 94 نیز به صورت کامل به این طرح تزریق نشد و بهره برداری از طرح تولید زود هنگام (یعنی بخشی از فاز اول) پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس را به تاخیر انداخت. محمد علی دادور، مدیر بهره برداری پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس و قائم مقام این پالایشگاه درباره این موضوع گفت :«متاسفانه با توجه به این که نقدینگی ساخت این پروژه که قرار بود از طریق وام ٦٥٠ میلیون یورویی صندوق توسعه ملی تامین شود، به دلیل کم کاری بانک عامل هنوز به طور کامل به دست پیمانکار اجرایی نرسیده است، از این رو نصب ٥ دستگاه پمپ واحد تقطیر این پالایشگاه تاکنون ٤٠ روز از برنامه زمان بندی عقب افتاده است... در صورت ادامه پرداخت وام از سوی بانک عامل این توانایی وجود دارد تا ظرف دو هفته از زمان رسیدن ٥ دستگاه پمپ، واحد تقطیر نصب و راه اندازی شود؛ کل طرح تولید زودهنگام در پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس درگیر این ٥ پمپ است».
با این وجود، میزان منابع لازم برای راه اندازی فاز اول یکی از مدیران پالایشگاه ستاره خلیج فارس مشخص نبود تا اینکه بالاخره رشید سیدیان، یکی از مدیران ارشد این پالایشگاه در گفتگو با مجله خبری ساعت 19 سیما در تاریخ 12 اسفندماه، رسما اعلام کرد که این عدد برابر 150 میلیون یورو است.
هرچند اظهارات سیدیان در اولین روزهای امسال درباره اینکه موفق شدیم اغلب شرکت های پیمانکاری پالایشگاه ستاره خلیج فارس را در پایان اسفند ماه 94، واردار به پرداخت کلیه مزایا و معوقات و عیدی کارگران نماییم، نشان می داد مشکلات مالی این طرح همچنان ادامه دارد اما در ماه های اخیر، اتفاقاتی رخ داده است که امیدواری ها درباره برطرف شدن بزرگترین مشکل تکمیل پالایشگاه ستاره خلیج فارس یعنی تامین مالی در آینده نزدیک و در نتیجه، راه اندازی فاز اول این پالایشگاه تا پایان نیمه نخست سال 95 را افزایش داده است. بازدید بیژن زنگنه، وزیر نفت همراه با نمایندگان سهامداران پالایشگاه ستاره خلیج فارس از روند تکمیل این پالایشگاه در تاریخ 22 اسفندماه 94 و همچنین قرار گرفتن راه اندازی فاز اول این پالایشگاه در لیست برنامه های ابلاغی معاون اول رئیس جمهور به دستگاه های اجرایی برای عملیاتی شدن در سال جاری (ابلاغی در 30 فروردین ماه 95)، از مهمترین دلایل افزایش امیدواری ها به این موضوع است.
حدود یک ماه قبل (31 فروردین ماه) هم محمدعلی دادور، قائم مقام پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس درباره مشکلات مالی این پالایشگاه گفت:«برای تکمیل چهار واحد اصلی فاز نخست پالایشگاه نیازمند یکهزار میلیارد ریال نقدینگی و در بخش خرید کالا نیازمند ٥٠ میلیون یورو اعتبار و اشتغال به کار بیش از ١٠ هزار نفر هستیم که در صورت نبود بودجه با مشکل جدی در راه اندازی فاز نخست روبرو خواهیم شد».
در دو ماه اخیر نیز احمد ادیب، مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس و مجری این پالایشگاه و سید علی حسینی، مدیرعامل بورس انرژی ایران اعلام کرده اند مقدمات فروش 300 میلیارد تومان اوراق مشارکت یا اوراق سلف برای تامین مالی این طرح آماده شده است و در آینده نزدیک (پایان بهار امسال) این امر محقق خواهد شد. در صورت تحقق این امر، احتمال تحقق وعده جدید وزارت نفت مبنی بر راه اندازی فاز اول پالایشگاه ستاره خلیج فارس تا پایان نیمه اول امسال به شدت افزایش می یابد.
جمع بندی و نتیجه گیری:
راه اندازی پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس گام بزرگی در کاهش خام فروشی میعانات گازی است و با توجه به 5.2 برابر شدن واردات بنزین در سه سال اخیر، از اولویت و اهمیت خاصی برخوردار است. انتظار می رود با پیگیری وزارت نفت و همکاری بورس انرژی هر چه زودتر امکان تامین منابع مالی مورد نیاز برای تکمیل فاز اول این پالایشگاه با مشارکت آحاد مردم فراهم شود. تحقق این امر شرایط لازم برای راه اندازی فاز اول پالایشگاه ستاره خلیج فارس تا پایان نیمه اول امسال و در نتیجه، قطع واردات بنزین را فراهم خواهد کرد که گام بزرگی در راستای اجرای اقتصاد مقاومتی در کشور است.
متن پژوهش در تلگرام پژوهش خبری نیز در دسترس است:
https://telegram.me/pajooheshkhabar
پژوهش خبری//