پخش زنده
امروز: -
نگاهی کلی به آمارهای ارائه شده حکایت از آن دارد که در حال حاضر تحقق و اجرای اصل 44 در کشور متناسب با اهداف اقتصادی تبیین شده، نیست و شاید علت اصلی آن را بتوان نبود حرکت جمعی و همگانی برای ایجاد فضای تولید و بالندگی در این زمینه دانست.
پژوهش خبری: یازده سال از ابلاغ سیاست های کلی اصل 44قانون اساسی می گذرد؛ سیاست هایی که با هدف رفع نارسایی ها در اقتصاد، ایجاد انقلابی اقتصادی و بدون حاشیه و تبدیل ایران به بازیگر اصلی و قدرتمند در عرصه تجارت و بازرگانی جهانی و دستیابی به توسعه ملی پایدار ابلاغ شد و سایر دستگاه ها موظف شدند به فراخور وظیفه خود دستورالعمل اجرای آن را برای تحقق در یک بازه زمانی 10 ساله در برنامه های خود بگنجانند، اما آمارها نشان می دهد اهدافی که انتظار می رفت پس از یک دهه از اجرای این سیاست ها تحقق یابد، به دلیل مشکلات متعدد از جمله عدم ثبات مدیریت و حاکم بودن گرایش های سیاسی در اجرا، وجود فساد اقتصادی و اقتصاد در سایه در فضای اقتصادی کشور، ضعف در بدنه کارشناسی دولت و دیگر نهادهای مرتبط با اجرای اصل 44 و ... محقق نشده است.
در این مدت نیز، نظرات و تحلیل های متفاوتی درخصوص این سیاست ها و همچنین نحوه و میزان اجرای آن از سوی کارشناسان و مراجع ذیصلاح از جمله مرکز پژوهش ها و کمیسیون اصل 44 مجلس شورای اسلامی ارائه و منتشر شده است. بنابراین، در این نوشتار تلاش می شود علاوه بر مروری کلی بر محورها و اهداف سیاست های کلی اصل 44 و موانع و چالش های اجرای این سیاست ها، با استفاده از آخرین آمار منتشره درخصوص میزان واگذاری شرکت ها و بنگاه های دولتی، شیوه و روش های واگذاری مهم ترین بخش این سیاست ها که همان کوچک سازی بدنه دولت و توسعه بخش خصوصی است، مورد ارزیابی قرار گیرد. لازم به ذکر است، این پژوهش با استناد به آمار دبیرخانه شورای عالی سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی در وزارت امور اقتصاد و دارایی و سازمان خصوصی سازی تنظیم شده است و رسانه ملی می تواند در این راستا با هدف حمایت از اجرای این قانون در نقش مطالبه گری حاضر شود.
نگاهی کلی به آمارهای ارائه شده حکایت از آن دارد که در حال حاضر تحقق و اجرای اصل 44در کشور متناسب با اهداف اقتصادی تبیین شده، نیست و شاید علت اصلی آن را بتوان نبود حرکت جمعی و همگانی برای ایجاد فضای تولید و بالندگی در این زمینه دانست.همچنین تفکر دولتی در بدنه اجرایی کشور و برداشت های متفاوت از سیاست های اصل 44 از دیگر عواملی است که باعث شده پس از گذشته 11 سال از ابلاغ این سیاست ها نتوانیم اهداف مورد نظر را تحقق بخشیم. بنابراین، لازم است علاوه بر فراهم آوردن ملزومات و ابزارهای اجرای موفقیت آمیز سیاست های اصل 44 از جمله رفع موانع و محدودیت های تولید و رقابت، رفع خلاءهای قانونی در قانون گذاری مورد نیاز بیمه ای، مالیاتی و سرمایه گذاری مناسب، بسترسازی حقوقی و فنی، آزادسازی توسعه بازار سرمایه، فرهنگ سازی و تشویق اقشار مردم به پس انداز و سرمایه گذاری و همچنین رفع موانع محیط کسب و کار، نگرش و رفتارها به خصوص در بدنه اجرایی کشور نسبت به شیوه اجرای این سیاست ها تغیر کند تا بتوانیم در آیندهای نزدیک شاهد تغییر و تحول اساسی در بخش های مختلف اقتصاد کشور که تقریباً همه امور اقتصادی و اجتماعی فردی و جمعی شهروندان را تحت تأثیر قرار می دهد، باشیم.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است