گفتگوی ویژه؛
برنامه ششم توسعه شورا ها را تضعیف کرده است
رئیس شورای اسلامی شهر تهران: اگر لایحه برنامه ششم توسعه به همین شکل و بدون تغییر، تصویب شود نقش شوراها کم رنگ می شود.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما ، مهدی چمران با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری یکشنبه شب شبکه دو سیما با انتقاد از بی توجهی برنامه ششم توسعه به نقش شوراها و با بیان اینکه یکی از راه های تحرک کشور، چابک و سبک شدن دولت است افزود : شوراها نهادی هستند که به خوبی می توانند باری مهم و سنگین را از روی دوش دولت بردارند و مدیریت های محلی را به همراه شهرداری ها بر عهده بگیرند.
وی با اشاره به اینکه در قانون اساسی و دیگر قوانین از جمله قانون شوراها به وظایف شوراها اشاره شده است گفت : اکنون طبق ماده 71 قانون شوراها، انتخاب شهردار، تصویب بودجه و حسابرسی و مانند آن بر عهده شورای اسلامی شهر است .
چمران ادامه داد: طبق قانون سال 61 ،شهرداری ها ،خودکفا و مستقل هستند و از دولت پول نمی گیرند و از طریق عوارض شهری بودجه خود را تامین می کنند.
وی افزود: شهرداری ها پیش از سال 82 ، عوارض را به صورت مستقیم دریافت می کردند و سپس قانون تجمیع عوارض تصویب شد و بین شهرداری ها توزیع می شد.
چمران افزود: در سال 87 موضوع مالیات بر ارزش افزوده را تصویب کردند که بر مبنای آن به جای تجمیع عوارض ، مالیات ارزش بر افزوده بگیرند تا این مالیات هزینه های شهرداری ها را تامین کند.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران گفت: در صورت تصویب بند مربوط به شوراها در برنامه ششم توسعه ، اگر عوارض به خزانه برود و سپس از بودجه دولت، به شهرداری ها بودجه داده شود درصد کمتری به شهرداری ها و شورا اختصاص می یابد درحالی که عوارض را صددر صد گرفته است و نقش شورا تضعیف خواهد شد.
در ادامه غلامرضا انصاری عضو شورای اسلامی شهر تهران هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: در اقتصاد مقاومتی باید به سمت کاهش بودجه های دولتی و کوچک شدن دولت برویم و دولت و مجلس باید در پی اجرای اصل 44 قانون اساسی باشند.
وی با اشاره به اینکه مدیریت یکپارچه شهری در دستور کار ماست افزود : بر مبنای آن بخش های غیر حاکمیتی به شهرداری ها و شوراها واگذار می شود و باید حاکمیت مردمی را از حوزه شوراها گسترش دهیم.
انصاری گفت : اگر این لایحه برنامه ششم توسعه تصویب شود با لایحه مدیریت یکپارچه شهری مغایرت خواهد داشت و درآمدهای پایدار شهردای ها را تحت تاثیر خواهد داد.
در ادامه بهزاد افشار مدیرکل دفتر امور شوراهای وزارت کشور در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: در برنامه سوم ، چهارم و پنجم توسعه صرفا یک حکم کلی در ارتباط با واگذاری تصدی های دولتی به شوراها وجود داشت که متاسفانه عملیاتی نشد .
افشار افزود: آنچه که در برنامه های قبل وجود داشت اکنون در قالب لایحه مدیریت واحد شهری از طرف وزارت کشور در دولت یازدهم به دولت تقدیم شده و در حال بررسی در کمیسیون های تخصصی است.
وی گفت: پارسال با شورای عالی استان ها مکاتباتی داشتیم و دیدگاه های آنها را برای گنجاندن در برنامه ششم توسعه جویا شدیم اما برنامه ای ارائه نکردند.
افشار افزود: حدود وظایف شوراها در برنامه ششم توسعه کاهش نخواهد یافت و قانون شوراها به قوت خود باقی است .
در ادامه چمران گفت : اگر اختیار بودجه از شوراها گرفته شود و بودجه دولتی شود ،لازمه وجود شوراها از بین می رود.
رئیس شورای عالی استان ها ادامه داد: ظاهرا در برنامه ششم توسعه از قدرت شوراها کاسته نشده است و حتی اشاره ای به شوراها ندارد اما عملیاتی شدن آن در شوراها موثر است و اصل و اساس کار شوراها و شهرداری ها را که برنامه ریزی و بودجه است تحت تاثیر قرار می دهد .
در ادامه علی نوذرپور معاون سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: بخشی از منابع قانون و مالیات بر ارزش افزوده که سازمان امور مالیاتی جمع آوری و به حساب شهرداری ها واریز می کند طبق برنامه ششم توسعه در اختیار شورای برنامه ریزی و توسعه استان ها قرار خواهد گرفت و این شورا که به ریاست استاندار تشکیل می شود صرفا بر اساس آئین نامه ای که توسط وزارت کشور و سازمان مدیریت و برنامه ریزی تهیه و در هئیت دولت تصویب و بر اساس شاخص های مندرج در آئین نامه آن عواید صرفا برای شهرداری ها و دهیاری ها هزینه می شود .
چمران افزود: شورای برنامه ریزی استانداری به شهرداری ها ربطی ندارد و حتی یک عضو شورا در آن نیست در حالی که عوارض را باید از همان شهری که می گیرند به همان شهر اختصاص دهند و طبق قانون هم باید این گونه عمل شود.
وی با بیان اینکه این حرکت به سوی دولتی شدن شهرداری هاست افزود: به جای اینکه از مشکلات دولت بکاهیم بودجه شهرداری ها را به شورای برنامه ریزی استان می دهیم .
در ادامه انصاری عضو شورای اسلامی شهر تهران گفت: رئیس جمهور وعده درآمدهای پایدار شهری و لایحه مدیریت شهرها را داد اما این موارد در برنامه ششم توسعه دیده نشده است .
وی با بیان اینکه متاسفانه هم مجلس و هم دولت با مصوبات خود در پی کاهش اختیارات شوراها بودند، افزود: باید به شوراها و شهرداری ها اختیارات لازم داده شود.
در ادامه نوذرپور با بیان اینکه لایحه مدیریت شهری و لایحه منابع درآمدی پایدار مسکوت مانده است گفت : این 2 لایحه از سوی وزارت کشور به دولت ارائه شده و اکنون در کمیسیون تخصصی کلان شهر تهران در حال بررسی است و به زودی در کمیته فرعی ، سپس در کمیسیون اصلی و بعد از آن در هئیت دولت مطرح خواهد شد .
وی افزود : نیاز نیست لایحه مدیریت شهری در برنامه ششم توسعه قید شود چون در ماده 173 قانون برنامه پنجم توسعه آمده و منابع پایدار در آن دیده شده است.
نوذرپور گفت: در تدوین لایحه برنامه ششم توسعه شتاب زده عمل شد و بخش هایی که مربوط به واگذاری وظایف بود در این برنامه کمتر دیده شده است.
وی افزود : لایحه مدیریت شهری تا پایان دولت یازدهم به مجلس شورای اسلامی تقدیم خواهد شد .
در ادامه چمران با اشاره به اینکه لایحه مدیریت شهری مغایر با مفاد لایحه برنامه ششم توسعه است،گفت: مالیات بر ارزش افزوده یکی از درآمدهای مهم و پایدار شهرداری هاست که اگر آن را از شهرداری ها بگیریم آنها مجبور می شوند به تراکم فروش و اخذ جریمه ماده 100 روی اورند که به ضرر شهر و مردم تمام خواهد شد.