پخش زنده
امروز: -
نشست مسئولان اتاق بازرگانی تهران با هیات اقتصادی اتریشی روز سه شنبه 7 اردیبهشت ماه 1395 در تهران برگزار شد و علیرغم وجود دیدگاه های مثبت درباره افزایش توسعه روابط اقتصادی بین اتریش و ایران برخی از کارشناسان معتقدند موانع و مشکلاتی بر سر راه دولتمردان طرفین وجود دارد.
پژوهش خبری : نشست مسئولان اتاق بازرگانی تهران با هیئت اقتصادی اتریشی روز سه شنبه 7 اردیبهشت ماه 1395 در تهران برگزار شد. این هیئت اتریشی متشکل از 40 شرکت بزرگ از ایالت اتریش سفلی به سرپرستی وزیر اقتصاد، گردشگری و فرهنگ این ایالت بود. مسئولین اقتصادی دو طرف راه های دستیابی به همکاریهای اقتصادی و تجاری را ارزیابی کردند. همچنین مقامات دو طرف پس از نشست عمومی در دیداری خصوصی بیشتر به موانع توسعه همکاریهای اقتصادی و حوزههایی که امکان رشد بیشتر مراودات اقتصادی وجود دارد، پرداختند. در این نشست « مسعود خوانساری رئیس اتاق تهران»، «پترا بوهوسلاو، وزیر اقتصاد، گردشگری و فرهنگ ایالتی اتریش سفلی»، «کریستین موسر، نایب رییس اتاق بازرگانی اتریش سفلی»، «ناصر ریاحی عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران»، « مهدی پورقاضی عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران» سخنرانی کردند. برخی از مباحث مطروحه در این نشست عبارتند از:
ـ دو کشور اتریش و ایران دارای ظرفیتهای بسیار بالا برای توسعه همکاریهای اقتصادی هستند. به همین خاطر سرمایهگذاری در بخشهای مولد ایران میتواند بازدهی بسیار مناسبی برای شرکتهای اتریشی داشته باشد.
ـ حجم روابط تجاری دو کشور در سال2014 طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران حدود 318 میلیون دلار بوده است. این آمار بیانگر این واقعیت است که این حجم روابط در حد و اندازه و شایسته دو کشور نیست.
ـ اتاق بازرگانی تهران آمادگی دارد تا با تشویق و ترغیب بخش خصوصی کشور در جهت توسعه هرچه بیشتر همکاریهای تجاری و صنعتی با اتریش گامهای موثری بردارد.
ـ در زمینه دانش فنی، ماشینآلات، فناوری مربوط به حوزه انرژی و محیط زیست علاقمند به همکاری با ایران هستیم.
ـ ایران در ماههای گذشته هدف بسیاری از کشورها برای بررسی فرصتهای همکاری بوده است؛ اما نقطه قوت شرکتهای ایالت ما صداقت در شراکت و رعایت توافقات است. بنابراین از شما میخواهم روی این مولفه حساب باز کنید.
ـ شرکتهای خودروسازی اتریش و سرمایهگذاران این کشور میتوانند در این زمینه مذاکرات خود با طرفهای ایرانی را در پیش بگیرند.
فرصتها و ظرفیتهای موجود در روابط دو کشور
ـ قدمت طولانی روابط تاریخی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی
ـ وجود مراکز مهم و مقر نهادها و سازمانهای مختلف بینالمللی و تاثیرگذاری بر صلح جهان
ـ وجود دانش فنی، ماشینآلات، خودرو، فناوری مربوط به حوزه انرژی و محیط زیست در اتریش و توان سرمایهگذاری این کشور در بخشهای مولد و پروژههای علمی، فنی، صنعتی و تولیدی در ایران
ـ وجود امتیازات و استعدادهای طبیعی عامل توسعه و گسترش روابط همهجانبه اقتصادی و علمی بین دو کشور
چشم اندازی به روابط اقتصادی دو کشور
ایران و اتریش دارای روابط گسترده و قابل توجه اقتصادی و تجاری بودهاند. اما در برخی از مقاطع تاریخی روابط اقتصادی دو کشور تحت تاثیر تحولات بین المللی دارای فراز و نشیب هایی بوده است. تحریم های اقتصادی بین المللی نقش بسزایی در کاهش حجم مناسبات میان دو کشور داشته است. برابر آمارهای گمرک ایران، مبادلات تجاری میان ایران و اتریش از سال١٣٩٠ تا پایان ١٣٩٣ به دلیل این تحریم ها از ٨١٨ میلیون دلار به ٣١٢ میلیون دلار کاهش پیدا کرد. طبق این آمار از سال ١٣٩٠ تا چهار ماه منتهی به تیرماه ١٣٩٤، حجم کل تجارت خارجی میان ایران و اتریش، رقمی بالغ بر ٢ میلیارد و ٢٥٨ میلیون دلار بوده که 98.2 درصد از آن مربوط به واردات ایران از اتریش است. مهم ترین اقلام صادراتی ایران به اتریش شامل محصولات کشاورزی و مواد غذائی، غلات، میوه، سبزیجات، داروهای گیاهی، فرش دستباف، گلیم، قالیچه و... و مهم ترین اقلام وارداتی ایران از اتریش شامل ماشین آلات صنعتی، برقی و رایانه ای، لوازم خانگی، دستگاه های گیرنده و فرستنده، ریل، وسائل و تجهیزات راه آهن، مواد شیمائی، دارو و تجهیزات پزشکی و.... می باشد.
با توجه به لغو تحریمهای اقتصادی، ایران و اتریش گامهای مهمی در جهت ارتقاء روابط جدید اقتصادی برداشتهاند. هر دو طرف دارای مزیتهای کافی اقتصادی برای سرمایهگذاری بلند مدت دو جانبه هستند. اقتصاد اتریش اقتصادی توسعه یافته و با استاندارهای بالاست. گسترش صنایع کوچک و متوسط و از مهم ترین جهتگیریهای کلان در اقتصاد این کشور است. از طرفی دیگر وجود بازار بکر ایران، منابع غنی معدنی و فسیلی از انگیزه های بالای کشورهای توسعه یافته همچون اتریش برای سرمایه گذاری می باشد.
کریستین موزر، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایالت اتریش سفلی در این نشست گفت: حجم تجارت دوجانبه ایران و اتریش در زمان اوج خود پیش از تحریمها به مرز یک میلیارد یورو رسیده بود که پس از تشدید تحریم ها در سال 2012 میلادی به 300 میلیون یورو کاهش یافت. اکنون که اراده دو طرف بر تقویت همکاری های اقتصادی است، امیدواریم سطح تجارت دوجانبه ایران و اتریش به بیش از یک میلیارد یورو برسد. لیکن علیرغم وجود دیدگاه های مثبت درباره افزایش توسعه روابط اقتصادی بین اتریش و ایران برخی از کارشناسان معتقدند موانع و مشکلاتی بر سر راه دولتمردان طرفین وجود دارد. به عنوان مثال؛ هنوز محدودیتهای بانکی که به عنوان جدیترین مانع توسعه همکاری بر سر راه سرمایه گذاران دو کشور است، مرتفع نشده است. باید منتظر بمانیم تا ببینیم که آیا این عامل جدی برداشته خواهد شد؟ و این سفرها نتیجه خواهد داد؟ یا این که نتایج این سفرها در آلبوم یادگاری دیپلماسی دو کشور باقی خواهد ماند.
پژوهش خبری// رحیم خجسته