پخش زنده
امروز: -
آمار انتخابات در کشورهای جهان نشان می دهد میزان مشارکت دربسیاری از کشورهای غربی روندی رو به افت داشته است.
پژوهش خبری: یکی از بارزترین مولفه های مشارکت سیاسی به عنوان اقدام سیاسی که بر انتخاب سیاست های عمومی و انتخابات سیاستمداران منشاء اثر واقع شود، انتخابات است.
شرکت مردم در انتخابات به عنوان فرصتی برای تاثیرگذاری و تعیین سرنوشت خود یکی از پارامترهای سنجش مردم سالاری در جوامع مختلف است و آمار این مشارکت میزان رضایت، مسئولیت پذیری و اعتماد مردم به نظام های سیاسی را نشان می دهد.
تحکیم امنیت و تقویت انسجام ملی و همچنین جلوگیری از تبدیل شدن جامعه از عرصه رقابت های سیاسی به منازعات چالش برانگیز از کارکردهای مهم مشارکت گسترده مردم در انتخاب و به طور کلی امور سیاسی کشورهاست.
اما آمار انتخابات های برگزار شده در کشورهای جهان نشان می دهد میزان مشارکت در انتخابات طی دهه های گذشته در بسیاری از کشورهای غربی روندی رو به افت داشته است. امری که سالهاست به مورد مطالعه پژوهشگران تبدیل شده و دلایل متعددی برای بروز آن برشمرده می شود، از جمله سرخوردگی، بی اعتمادی نسبت به سیاستمداران و همچنین عمومیت یافتن بی تفاوتی و سیاست گریزی ناشی از رواج نگاه صرفا مادی به امور.
این در حالی است که میزان مشارکت در انتخابات های ایران نه تنها روندی نزولی نداشته، بلکه طی همین سی و هفت سالی که از پیروزی انقلاب اسلامی می گذرد، جمهوری اسلامی تجربه مشارکت های 98درصدی و 84.8 درصدی را دارد که بسیاری از نظام های حکومتی در طول حیات چندین ده ساله خود موفق به رقم زدن آن نشده اند.