تخم مرغ یکی از مقویترین و کاملترین مواد غذایی است که میتوان از آن در همه وعدههای غذایی استفاده کرد.
پروتئین و اسیدهای آمینه موجود در تخم مرغ بهترین نوع پروتئین در مقایسه با مواد غذایی دیگر است که در سفیده آن قرار دارد.
زرده تخم مرغ نیز علاوه بر پروتئین حاوی کلسترول، ویتامین و مواد معدنی زیادی است. به همین جهت باید در مصرف زرده تخم مرغ حد اعتدال نگه داشته شود.
مواد مغذی موجود در تخم مرغ
تخم مرغ حاوی مواد مغذی از جمله اسیدهای چرب و پروتئین، ویتامینهای مختلف از جمله ویتامین A، D و E و همچنین کلسیم و منیزیم است.
املاح و مواد معدنی زیادی نیز مانند کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر، سدیم و پتاسیم در تخم مرغ وجود دارد و با توجه به اینکه حدود ۷۵ درصد وزن یک تخم مرغ بدون پوست را آب تشکیل میدهد؛ یکی از کاملترین و مفیدترین منابع غذایی به حساب میآید.
مضرات و حساسیت زایی تخم مرغ
با توجه به اینکه کلسترول زیادی در تخم مرغ وجود دارد، نباید زیاد از آن استفاده شود؛ به ویژه کسانی که کلسترول خونشان بالاست و همچنین افرادی که مبتلا به دیابت یا بیماریهای قلبی هستند باید با احتیاط بیشتری تخم مرغ استفاده کنند.
اشخاص مبتلا به حساسیت به تخممرغ معمولاً از کودکی به آن آلرژی دارند و باید از مصرف تخممرغ و محصولات آن خودداریکنند.
نشانهها و شدت حساسیت به تخممرغ نیز دراشخاص مختلف متفاوت است و معمولاً در طول چند دقیقه تا چند ساعت پس ازمصرف آن ظاهر میشود.
نشانههای آلرژی به تخممرغ هم اغلب با حساسیتهای پوستی شامل خارش و اگزما در پوست و مشکلات گوارشی مانند احساس سنگینی معده، نفخ، یبوست و حالت تهوع و دل درد همراه است.
تخممرغ نباید به صورت خام استفاده شود، چون مسمومیت غذایی ناشی از باکتریهای موجود در آن میتواند باعث عوارض جانبی زیادی مانند دل درد، اسهال و تب شود و تا چند روز نیز ادامه داشته باشد.
جایگزینهای مناسب برای تخم مرغ
کسانی که به هر دلیل نمیتوانند از تخم مرغ استفاده کنند میتوانند از مواد غذایی شامل لوبیا و انواع حبوبات، لبنیات یعنی شیر، کره و پنیر، محصولات حاوی سویا، میوهها و سبزیها استفاده کنند.