مصرف آنتیاکسیدانها در زمان آلودگی هوا به راحتی رادیکالهای آزاد مضر را از بین میبرد.
ویتامین E:
عملکرد عمده ویتامین E نقش آنتیاکسیدانی آن است. این ویتامین نسبت به شرایط طبخ مقاومت بیشتری دارد. روغنها غنیترین منبع این ویتامیناند که با پختن از بین نمیروند، روغن سویا، روغن آفتابگردان، جوانه گندم و سایر روغنهای گیاهی از این جمله اند.
روغن ماهی، روغن زیتون و انواع مغزها به عنوان منابع خوب این ویتامین، هستند
ویتامین C:
عملکرد ویتامین C دلیل وجود آنتیاکسیدان، افزایش مقاومت به عفونتها و افزایش جذب آهن است. این ویتامین در سبزیها و میوهای تازه موجود است. نسبت به حرارت، نور و محیط قلیایی بسیار حساس است. مهمترین منابع ویتامین C مرکبات، فلفل سبز، کلم بروکلی، گل کلم، کلم برگ، گوجه فرنگی، سبزیجات برگی شکل سبز مانند سبزی خوردن، اسفناج، کیوی، طالبی، توت فرنگی و سیب زمینی است.
بهتر است میوهها و سبزیها برای حفظ ویتامینهای موجود در آنها تا حد امکان به صورت خام و تازه مصرف شوند.
بتاکاروتن:
بتاکاروتن یکی از کاروتنوئیدهای مهم و پیشساز ویتامین A است که در بدن تبدیل به ویتامین A میشود سبزیها و میوههای سبز، زرد و نارنجی مانند هویج، کدو حلوایی، کلم بروکلی، اسفناج، گوجه فرنگی، انواع کلم مثل کلم بروکلی، طالبی، هلو و زردآلو، موز از منابع خوب بتاکاروتن هستند.
پکتین:
پکتین مادهای مفید است که سرب را به طور کامل از بدن دفع میکند. منابع غنی آن در سیب وجود دارد. سایر منابع غنی از پکتین شامل مرکبات مانند پرتقال، نارنگی، لیمو و گریپ فروت، توتفرنگی، هویج و غلات سبوسدار است. مصرف روزانه میوههای حاوی پکتین برای کاهش خطرات آلودگی هوا مناسب است.
سلنیوم:
سلنیوم برای عملکرد آنزیمهایی در بدن که بتواند با شرایط بد محیطی که به سلولهای بدن آسیب میرساند، مقابله کند.
این ماده مغذی را میتوان از طریق منابع غذایی آن که شامل ماهی، گوشت قرمز، غلات، حبوبات، تخم مرغ، مرغ و سیر است و با تنظیم یک برنامه غذایی سالم دریافت کرد.
روی:
ریزمغذی روی از مواد موثر در تقویت سیستم ایمنی بدن است. انواع گوشت و غلات به خصوص غلات سبوس دار منابع سرشار از روی هستند.
مصرف انواع فراوردههای دریایی، نخود سبز، عدس و جوانه گندم به دلیل این که از منابع خوب ریزمغذی روی هستند، توصیه میشود.
منیزیم:
منیزیم در هوای آلوده موجب کاهش جذب فلزات سنگین مانند کادمیوم شده و دفع سرب را بالا میبرد. مصرف انواع سبزیها با رنگ سبز تیره که از این ماده مغذی غنی هستند، به همه افراد توصیه میشود.
منابع غذایی حاوی منیزیم شامل انجیر، لیمو، گریپ فروت، ذرت زرد، بادام، گردو، پسته، مغزها، آجیل، سبزیجات برگی شکل مثل کلم، اسفناج، جعفری، کاهو، برگ چغندر، غلات سبوس دارو حبوبات مثل لوبیا و سویا و ... است.
ماهی:
مصرف ماهیهای روغنی که سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند میتواند در کاهش تنگی نفس و اثرات زیان بار ترکیبات التهابآور مفید باشد. افزودن انواع چاشنیها مانند آب لیمو، آب نارنج و ... به ماهی بخارپز و تنوری یا آبپز موجب بهبود طعم و مزه آن میشود.
شیر و لبنیات:
مصرف روزانه شیر و مواد لبنی به مقدار کافی، عوارض ناشی از آلودگی هوا را بر دستگاه گوارش به دلایلی کاهش میدهد؛ شیر به دلیل دارا بودن فسفر، منیزم و کلسیم، خنثی کننده سموم است..
کلسیم موجود در شیر، منجر به کاهش جذب سرب و همه فلزات سنگین موجود در هوای آلوده میشود.
توصیه میشود در شرایط آلودگی هوا از شیر کم چرب استفاده شود. زیرا دریافت اسیدهای چرب اشباع موجود در فراوردههای لبنی پرچرب میتواند در کاهش کارایی سیستم ایمنی دخالت کرده و موجب گسترش بیماریهای ریوی در هوای آلوده شود.