پخش زنده
امروز: -
سرکه قدیمیترین چاشنی و نگهدارنده دست ساز بشر است، و کاربردهای بسیار متنوعتری هم دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز اصفهان؛ سرکههای پرکاربرد، رایج و پرخاصیت تعدادی محدود هستند.
سرکه سفید
رایجترین نوع سرکه، سرکه سفید مقطری یا اسید استیک است که برای مصارف غیر آشپزی و بیشتر برای تمیز کاری شهرت دارد.
از سرکه سفید برای مهزدایی آینهها، از بین بردن لکهها، بوی بد وسایل، تمیز کردن لوازم آشپزخانه استفاده کرد.
توصیه میشود برای ضد عفونی سبزیها از یک استکان سرکه سفید به همراه مقداری نمک محلولی تهیه و سبزیها را به مدت ده دقیقه در آن خیس کنید تا تمیز شوند.
سرکه سفید کاربردهای زیبایی و پزشکی هم دارد این سرکه، شبیه پوست موز، میتواند دندانهای را سفید کند.
سرکه سیب
سرکه سیب به دلیل فواید سلامتیاش شهرتی جهانی داردو مصرف آن به عنوان راهی برای کاهش وزن، افزایش سلامت قلب و بهبود هضم شناخته شده است.
این نوع سرکه برای آشپزی هم بسیار مفید است. اضافه کردن کمی سرکه سیب به کلم پلو طعم و عطر آن را فوق العاده بهتر میکند. برای تهیه ترشی مناسب است و گاهی در ترکیب با جوش شیرین کیفیت کیک خانگی را هم بیشتر میکند.
مصرف سرکه سیب برای افرادی با مزاج به شدت سرد و خشک توصیه نمیشود.
سرکه انگور و کشمش
سرکه انگور که در ایران به طور سنتی از آب انگور تهیه میشود.
این نوع سرکه برای افزودن به سسها و طعم سازی بسیار عالی است. سرکه انگور قرمز خاصیت ضدعفونی کنندگی هم دارد و بوی تخم مرغ را در کیکها و دسرها از بین میبرد. از عفونتهای قارچی جلوگیری میکند و برخی از آن برای شفاف کردن موهای خود استفاده میکنند. اگر به سرکه سیب دسترسی نداشتید، این سرکه را به عنوان جایگزین استفاده کنید.
سرکه کشمش نیز به عنوان نوعی سرکه میوه در دستور غذاهای خاورمیانهای و ترک به عنوان چاشنی کاربرد دارد.
سرکه خرما
سرکه خرما قدیمیترین سرکه شناخته شده در جهان است دارای طعمی معطر و قوی است و از خرمای بدون هسته و چرخ شده تهیه میشود.
این نوع سرکه در آب و هوای گرم افت کیفیت پیدا نمیکند. سرکه خرما سرشار از آنتی اکسیدانهای فعال است و به دلیل فسفر بالا، برای افرادی که نمیتوانند غذاهای دریایی و لبنیات مصرف کنند، منبع جایگزین مفیدی است.
همین چاشنی مفید برای کاهش کلسترول بد، پیشگیری از سرطان، دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی عروقی کاربرد دارد.
سرکهها بسیار متنوع هستند؛ سرکههای تخصصی انار، خرمالو و حتی نارگیل و نیشکر نیز در مناطقی که این محصولات به وفور یافت میشوند به صورت محلی تهیه میشوند.