این مستند نحوه یخ سازی و چگونگی ذخیره سازی آن توسط ایرانیان در قدیم را به تصویر کشیده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای خراسان شمالی، در مستند یخچال های سنتی، نحوه یخ سازی و چگونگی ذخیره سازی آن توسط ایرانیان در قدیم به تصویر کشیده شده است.
مهدی احمدی گفت: این اولین فیلم تهیه شده درباره تولید و ذخیره سازی یخ توسط ایرانیان است که پنج سال زمان برده و بخش هایی از معرفی یخچال ها (یخدان ها) هم با انیمیشن بازسازی شده است.
وی با بیان اینکه نحوه متفاوت تولید یخ ایرانیان مورد توجه غربیان قرار گرفته افزود: معمولا ده روز از اول دی ماه را برای ذخیره سازی یخ ها انتخاب و یخ ها را در بناهای خشتی ذخیره می کردند تا در تابستان و حتی دیگر ایام سال استفاده کنند.
این مستند که جزو نامزدهای بهترین مستند پژوهشی در سینما حقیقت انتخاب شده، دیروز در رم ایتالیا نمایش داده شد و پانزدهم مهر در جشنواره ای در کشور ترکیه به نمایش در می آید.
ایرانیان در روزهای سرد زمستان آب را به حوضچه هایی هدایت و بعد از یخ بستن آن، یخ ها را قطعه قطعه کرده و در بناهای خشتی که یخچال یا یخدان نام داشت ذخیره می کردند .
در این یخچالهای خشتی را می بستند و تابستان و در هوای گرم در آن را باز و کم کم از یخ استفاده می کردند.
این مستند که سال پیش نامزد بهترین مستند در بخش پژوهش سینما حقیقت در ایران شده بود امسال به دو جشنواره باستان شناسی خارجی نیز راه پیدا کرد که نهم مهر در شهر رورتو ایتالیا در جشنواره رام ایتالیا اکران شد و قرار است پانزده مهر نیز در جشنواره فوچای ترکیه با دوبله ترکی به نمایش درآید.
ابتکار ایرانیان در یخ سازی و ذخیره آن در حاشیه کویر از قدیم برای غربیان جالب بوده و از گذشته توصیفاتی از این فرایند در سفرنامه های آنها دیده می شود.