عدس سرشار از پروتئین گیاهی، پتاسیم، فیبر، ویتامینها و مواد معدنی نظیر ویتامین B۹ و اسید فولیک است.
عدس سرشار از پروتئین است و یک منبع پروتئینی ارزانقیمت محسوب میشود وحاوی اسیدهای آمینهای مانند ایزولئوسین و لیزین است. عدس ریزمغذیهایی مانند انواع ویتامینها و مواد معدنی نیز دارد.
خواص عدس برای سلامت انسان
اندامها و ماهیچهها برای رشد و ترمیم به پروتئین نیاز دارند. عدس، بهویژه عدس جوانهزده، حاوی تمام اسید آمینههای ضروری است که بدن برای ساخت ماهیچه و عملکرد خوب بدن لازم دارد و به همین دلیل، عدس یکی از غذاهای محبوب ورزشکاران به ویژه بدنسازان است.
بررسی های محققان نشان میدهد که فیبر رژیمی این ماده غذایی، به کنترل سطح قند خون کمک میکند. همچنین فیبر رژیمی سرعت جذب غذا بهوسیله خون را کند کرده و سطح قند خون را ثابت نگه میدارد.
عدس به علت داشتن فیبر رژیمی، اگر بهطور مرتب مصرف شود، باعث بهبود وضعیت گوارش شده و همچنین حرکت روده را راحت میکند.
عدس، بهدلیل اینکه حاوی مقدار ناچیزی چربی است، منبعی ایدهآل از پروتئین بشمار میرود که میتوان آن را بدون نگرانی از چربیهای اضافی، مصرف و سلامت قلب را تأمین کرد. همچنین عدس حاوی منیزیم است که در بهبود سلامت ماهیچههای قلبی-عروقی مؤثر است و فشار خون را پایین میآورد.
مصرف عدس، آنتیاکسیدان قابل توجهی برای بدن فراهم میکند و احتمال بیماری تَصَلُّبِ شَرایین را کاهش میدهد. این آنتیاکسیدانها نقش مهمی در خنثیسازی رادیکالهای آزاد دارند و از صدمات سلولی و ژنی که منجر به پیری میشود، پیشگیری میکنند.
تحقیقات نشان میدهد لکتین (lectin) گیاهی، نوعی پروتئین گیاهی که در خوراکیهایی مانند عدس، گندم، بادام زمینی، نخود و سویا یافت میشود، تأثیر زیادی بر روی سلولهای سرطانی دارند. لکتین با سمی کردن سلولهای سرطانی، آنها را وارد مرحله خزانیاختهای میکند. خزانیاختهای بهگونهای از مرگ سلولی میگویند که طی فرایند مرگ برنامهریزیشده سلول صورت میگیرد.
عدس غنی از ویتامین ب-کمپلکس، مانند فولات یا اسید فولیک است. مصرف اسید فولیک در زنان باردار، برای پیشگیری از تولد کودک ناقص، مفید است.
بررسیها نشان داده است که مصرف مرتب عدس با افزایش احساس سیری، به کنترل وزن کمک میکند.
بر اساس تحقیقات پژوهشگران ویتامینها و مواد معدنی موجود در عدس برای بهبود عملکرد مغز بسیار مفیدند.
عدس حاوی مقدار بسیار زیادی آهن است که برای تولید هموگلوبین کافی در بدن، ضروری است.
پتاسیم بهعنوان یکی از مواد معدنی موجود در عدس برای فعالیت الکترولیتی بدن نسبت به سدیم، جایگزین بهتری است. بسیاری از بیماریها به مقدار بسیار زیاد سدیم و پتاسیم کم در بدن مربوط هستند. پتاسیم، علاوهبر فعالیت بهعنوان الکترولیت، برای عملکرد اندامهایی، چون قلب، مغز و کلیه نیز مفید است.
عدس منبع خوبی از انواع ویتامینها، مانند ویتامین B۳ است که نقش مهمی در بهبود وضعیت دستگاههای گوارش و عصبی دارد. این ویتامین فواید دیگری ازجمله کنترل کلسترول، کاهش خطر بیماریهایی مانند آلزایمر، آب مروارید، پوکی استخوان و دیابت نیز دارد.
عوارض جانبی عدس
با وجود اینکه عدس برای سلامت بدن مفید است و بهترین جایگزین برای گوشت قرمز، مرغ و ماهی محسوب میشود، اما زیادهروی در مصرف آن مضراتی هم دارد که میتوان به خطر تولید سنگ کلیه، ابتلا به بیماریهای کلیوی و تشکیل گاز به دلیل تخمیر اشاره کرد.