این گمان مطرح میشود که باتوجه به تحولات کنونی عراق که در حال آماده شدن برای برگزاری انتخابات پارلمانی تا یک ماه دیگر است، این کشور شاهد حملات تروریستی بیشتری، با عاملیت گروه تروریستی داعش شود.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: طی روزها و هفتههای اخیر، خبرها و گزارشهایی از عراق درباره از سرگیری اقدامات و فعالیتهای گروه تروریستی «داعش» به گوش میرسد.
عناصر این گروه روز یکشنبه با حمله به کرکوک در شمال عراق، هفت نیروی پلیس را کشتند و شمار دیگری را زخمی کردند. چنین خبرها و گزارشهایی، هشداری درباره شکلگیری مجدد این گروه تروریستی در عراق بهشمار میرود.
این روزها که توجه اذهان عمومی و رسانهها به تحولات افغانستان و تسلط گروه طالبان بر سراسر این کشور معطوف شده است، عناصر تروریستی داعش در برخی مناطق عراق در حال تشدید فعالیتهای خود علیه نیروهای امنیتی، از جمله نیروهای حشد الشعبی است.
دراینباره، منابع عراقی از شهادت فرمانده عملیات «الجزیره» وابسته به حشد الشعبی در منطقه «العویسات» در شمال بابل عراق بههمراه دو تن از هم رزمانش خبر دادند. با وجود اینکه سال ۲۰۱۷ در نتیجه جانفشانیهای نیروهای حشد الشعبی و فرماندهان برجسته و باکفایتی مانند شهیدان حاج «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس»، عناصر داعش شکست خوردند و این گروه تروریستی نیز از میان رفت، اما این روزها خبرها از تلاش بقایای آن برای ترمیم و شکلگیری مجدد حاکی است که این امر نمیتواند بدون حمایت آمریکا و برخی رژیمهای منطقهای و فرامنطقهای آن باشد.
از سوی دیگر باتوجه به حجم سلاحهایی که داعش در اختیار دارد، میزان خطرات و تهدیدهای آن روزبهروز در حال افزایش است؛ موضوعی که یکی از فرماندهان حشد الشعبی اخیرا درباره آن هشدار داد و اعلام کرد تروریستهای داعش سلاحهای جدید و پیشرفته به دست آوردهاند و در مقایسه با سال گذشته خطرناکتر شدهاند. «ارشد الصالحی» نماینده پارلمان عراق هم در خصوص تحرکات داعش هشدار داد و اعلام کرد حملات اخیر نشانه خطرناکی از بازگشت فعالیتهای این گروه تروریستی است.
بنابراین، این گمان مطرح میشود که باتوجه به تحولات کنونی عراق که در حال آماده شدن برای برگزاری انتخابات پارلمانی تا یک ماه دیگر است، این کشور شاهد حملات تروریستی بیشتری، با عاملیت گروه تروریستی داعش شود. از این رو، سناریو بودن بازگشت داعش در عراق قوت میگیرد که اهداف زیر را دنبال میکند؛ زیرا با وجود سطح آمادگی نیروهای امنیتی در عراق و نیز افزایش سطح آگاهی مردم این کشور، داعش بدون حمایت عوامل خارجی قادر به بازگشت نیست. در همین حال، «ابوعلی العسکری» سخنگوی نظامی و مسئول امنیتی گردانهای «حزب الله» عراق نیز اعلام کرد اقدامات تروریستی داعش با نظارت و هدایت مستقیم رژیم سعودی و امارات صورت میگیرد.
باتوجه به پیشفرض سناریو بودن بازگشت داعش به عراق، اهداف زیر مورد نظر حامیان آن در عراق است:
باتوجه به موارد ذکر شده، این گمان مطرح میشود که اگر از بازگشت داعش به عراق جلوگیری نشود، منطقه بار دیگر شاهد حضور نامیمون آن خواهد شد. اگر همسایههای عراق برای دفع خطر این گروه دهشتبار همکاری نکنند، خود نیز در معرض تهدید قرار خواهند گرفت. برخی از این کشورها اکنون نیز در معرض حملات داعش قرار میگیرند؛ منابع اردنی از عملیات نیروهای امنیتی این کشور برای خنثی کردن عملیات داعش علیه ساختمان نیروهای امنیتی در شهر «اربد» در شمال این کشور خبر دادند.
البته، اکنون نیروهای نظامی عراق با کمک و پشتیبانی نیروهای حشد الشعبی بهشدت در حال سرکوب کردن باقیماندههای داعش در مناطق مختلف هستند؛ «طالب الموسوی» فرمانده عملیات «دیاله» وابسته به حشد الشعبی از آغاز عملیات مشترک با نیروهای امنیتی در دو استان دیاله و صلاحالدین خبر داد.
پژوهشگر: جلال چراغی