پخش زنده
امروز: -
کشورهای شرکت کننده در اجلاس بغداد به جز ایران، همگی در جبهه مخالف محور مقاومت و در قالب محور موسوم به «محور اعتدال» بودند.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: اجلاس یک روزه «همکاری مشارکت بغداد» ششم شهریور با حضور نه کشور ایران، فرانسه، مصر، عربستان، ترکیه، قطر، اردن، کویت و امارات بعلاوه عراق برگزار شد. از طرف ایران، «حسین امیر عبداللهیان»، وزیر امور خارجه در این اجلاس شرکت کرد.
برگزاری این اجلاس واجد نکات مختلفی است که به برخی از آنها اشاره میشود:
نخستین نکته درباره این اجلاس به هدف برگزاری آن مربوط میشود که شامل نزدیک کردن موضع کشورهای منطقه و همسایه عراق به یکدیگر و جذب سرمایهگذاری و کمک اقتصادی به عراق بود. درباره این اهداف و تحقق آنها باید گفت که نمایندگان کشورهای شرکتکننده بر ضرورت برقراری ثبات و امنیت در عراق تأکید کردند تا زمینه سرمایهگذاری در این کشور فراهم شود. البته، سخنان ایراد شده، عمدتا اظهارنظرهای سیاسی بود و هیچ تعهد عملیاتی دراینباره، مطرح نشد.
نکته دوم این است که به نظر میرسد برخلاف نام اجلاس و تأکید آن درباره همگرایی کشورهای همسایه، هدف اعلامنشده اجلاس، بسترسازی برای عملیاتی شدن توسعه همکاری بین اردن، مصر و عراق بود؛ زیرا یکی از گزارههای مهمی که بر آن تأکید میشد، حضور همسایگان عراق در این اجلاس و نزدیک کردن دیدگاهها و مواضع آنها به یکدیگر بود، اما حضور نداشتن سوریه و لبنان در آن و از سوی دیگر، حضور کشوری، چون مصر یا فرانسه که هیچ تناسب و اشتراک جغرافیایی با عراق ندارند، این گزاره را تهی از معنا کرد.
نکته سوم این است که کشورهای شرکت کننده در اجلاس، به جز ایران، همگی در جبهه مخالف محور مقاومت و در قالب محور موسوم به «محور اعتدال» بودند.
نکته چهارم به سخنان شرکتکنندگان مربوط میشود که ترجیعبند آنها، معطوف به ضرورت برقراری ثبات و امنیت در عراق و مبارزه با گروههای تروریستی بود؛ اما بسیاری از همین کشورها، که از صلح و ثبات در عراق دم زدند و از ضرورت مبارزه با تروریسم سخن گفتند، به خواست آمریکاییها و صهیونیستها، بذر افراطگرایی و تکفیر در منطقه افشاندند. اکنون نیز برخی از رسانههای آنها از چنین تلاشی دست برنداشته و بر طبل ناامنسازی عراق میکوبند.
نکته پنجم، اما به سخنان «امیر عبداللهیان» وزیر امور خارجه کشورمان مربوط میشود که تأکید کرد جمهوری اسلامی ایران نخستین کشوری بود که عراق جدید را به رسمیت شناخت، دست حمایت به طرف آن دراز کرد، از این کشور در برابر تروریستها پشتیبانی کرد و تا رسیدن به ساحل ثبات و امنیت در کنار آن ایستاد. در واقع، ناگفتهها و بین سطور سخنان امیر عبداللهیان این بود که زمانی که ایران به تنهایی به حمایت از دولت و ملت عراق در برابر تروریست های مسلح و مجهز برخاست، دیگر کشورهای منطقه روی از حمایت دولت عراق برتافتند؛ کشورهایی که بهفضل جانفشانیهای حشد الشعبی و شهدای برجسته آن، در سایه امنیت موجود بغداد گرد هم آمدند و از ضرورت مبارزه با تروریستها و برقراری ثبات و امنیت در عراق دم زدند.
نکته ششم درباره حضور «امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور فرانسه در این کنفرانس است. به نظر میرسد حضور ماکرون در این اجلاس با هدف تأکید بر حضور فرانسه در منطقه است؛ اینکه این کشور بهدنبال آن است تا جایگزین آمریکا شود. در واقع، پاریس بهدنبال احیای نقش سنتی خود در عراق و منطقه است؛ تا پیش از سال ۲۰۰۳ (سقوط صدام) فرانسه، مهمترین شریک تجاری عراق بود و اکنون بهدنبال فعالیت در حوزه انرژی و سرمایهگذاری عراق است.
نکته هفتم، به تبلیغ نقش مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق، در آستانه انتخابات پارلمانی عراق مربوط است. بههمینعلت، با وجود اینکه اجلاس عنوان اجلاس سران را داشت، برهم صالح، رئیسجمهور عراق نقشی در آن نداشت و این البته، به لحاظ داخلی مهمترین هدف شخص مصطفی الکاظمی بود.
الکاظمی تلاش میکند شانس کسب نخستوزیری پس از انتخابات اکتبر آینده را که حدود ۴۰ روز دیگر به زمان برگزاری آن باقیمانده است، از آن خود کند، به ویژه اینکه با برگشت مقتدی صدر به عرصه انتخابات، رقابت برای او دشوار خواهد شد. از این رو، درصدد ترسیم چهره خود بهعنوان بازیگر صلحساز و میانجی در منطقه است.
پژوهشگر: جلال چراغی